0

К огато парите не са проблем, тяхното прахосване се превръща в скъпо и жалко избиване на личностни дефицити. Миналата седмица един от най-богатите хора на планетата – Джеф Безос, прибави към нереално скъпата си колекция ново бижу. Той вече официално е собственик на супер яхта, която струва половин милиард долара.

Джеф Безос си купи яхта за половин милиард долара.

 Джеф Безос си купи яхта за половин милиард долара.
Getty

Но дори това прахосване бледнее пред страстта на основателя на Оракъл - Лари Елисън, да притежава още и още имоти. Елисън си купи шестия по големина хавайски остров Ланай за умопомрачителните 600 млн. долара. Но дори на тази цена притежаването на парченце от рая е безсмислено, макар че е безумно скъпо. Елисън не успя да сложи ръка на целия остров. Той има 98 процента, а другите два се държат от държавни и общински структури.

Остров

Елисън не е единственият фен на морските парчета земя. Друг богаташ – британският милиардер Ричард Брансън, притежава Некер, който е част от Британските Вирджински острови. Той пръсна стотици милиони, за да превърне острова в ултралуксозно бижу. Дори си организира частен тенис турнир и докарва спортисти от целия свят, включително и Григор Димитров. Вложението на Брансън е доста недодялано, като се има предвид, че Некер е на т . нар. път на ураганите и всяка година бурите го опустошават. Преди два сезона самият Брансън изпита на собствения си гръб силата на природата, която не можеш да подкупиш с пари. Милиардерът се кри без ток и течаща вода в мазе, докато утихне поредният ураган, който заличи цялата инфраструктура на острова.

В края на миналата седмица стана ясно, че Бионсе и Джей Зи са похарчили 200 млн. долара за имение в Малибу. Това е най-скъпият имот, продаван в Калифорния, уточни TMZ. Къщата беше обявена на закрит търг от колекционера на изкуство Уилям Бел. Първоначално обявената цена била 295 млн. долара, но звездната двойка се сдобила с имота, проектиран от японския архитект Тадо Андо, „само“ срещу 200 млн. долара. Двойката притежава внушително портфолио от имоти. Досега най-скъпата им придобивка бе имение в Бел Еър за 88 млн. долара. Бионсе уточни, че нямат намерение да продават нищо. Любима на певицата е къщата им в Ню Орлиънс, която някога е била църква. Бионсе казва, че никога не се е разпявала на по-добра акустика.

Звездата от 90-те Ким Бейсингър също има влечение към необмислените харчове. Тя съвсем спонтанно реши да си купи цял град. Срещу 20 милиона долара актрисата се сдоби с Блазелтън в Североизточна Джорджия. Идеята на Бейсингър била да направи от градчето свръхлуксозен декор за снимане на филми. Но това да имаш много пари, които да прахосаш, не те прани инвеститор и Ким го научи по трудния начин. Плановете й се провалиха с гръм и трясък и тя бе принудена да се отърве от вложението си. В крайна сметка продаде Бразелтън само за милион долара.

Стил

Какъв по-добър начин за пръскане на пари има от шопинга? Кралицата на това поприще е най-известната футболна съпруга Виктория Бекъм. Пош Спайс минава като истинско торнадо през бутиците и сметката в края на деня обикновено е седемцифрена. Виктория обожава витрините в световната модна столица Милано. Там тя успя само за един следобед да похарчи 1,6 млн. долара. За тази сума тя си накупи общо 12 чифта слънчеви очила „Версаче“, комплект чанти за път „Луи Вюитон”, 12 меки диванчета, часовник „Ролекс” за любимия мъж и купчина дрешки и аксесоари, за да закръгли сумата.

Виктория Бекъм харчи 1,6 млн. долара за шопинг за един следобед.

 Виктория Бекъм харчи 1,6 млн. долара за шопинг за един следобед.
Getty

И тук отново попадаме на познайницата ни Бионсе. Тя се обу в чорапогащник със златни нишки. Аксесоарът е с марка „Баленсиага” и струва само 100 хиляди долара. И това не е всичко. Певицата е вманиачен фен на сагата „Игра на тронове”. Тя вижда себе си като Денерис, а наскоро се яви на търг, на който си купи вкаменено динозавърско яйце за девет хиляди долара.

Но това е нищожна сума в сравнение с безсмисленото прахосничество на Никълъс Кейдж, който даде почти милион за кости от тиранозавър рекс. Той пръсна и 95 хиляди долара за първото издание на комикси със Супермен. Притежава и две скъпи препарирани бели кралски кобри, както и изсушени глави на пигмеи.

Никълъс Кейдж е шампион по пръскане на пари за безумни покупки.

 Никълъс Кейдж е шампион по пръскане на пари за безумни покупки.
Getty

Модата е слабост и на Риана. Певицата вече има по сметките си повече от милиард долара и това й позволява да пръска огромни суми за прищевки. Колкото и странно да антилската хубавица има рядка слабост към косата си. Тя харчи по 23 хиляди долара седмично за фризури. Но суетата далеч не е чисто женски порок. Актьорът Оуен Уилсън хвърля 3600 долара всяка седмица за солариум. Перфектният му тен се дължи на три сесии по 1200 долара едната.

Хоби

Скъпо хоби има бившият телевизионен водещ Джей Лено. Той е вложил умопомрачителни пари в колекция от над 200 ретро автомобила и мотоциклета. Лено прекарва цели дни в специалния си гараж, за да човърка скъпите играчки. По ирония на съдбата един такъв ремонт почти го уби, след като парният двигател на ретро кола се взриви в ръцете му и го вкара в болница с жестоки изгаряния.

Още по-странно хоби има Мадона. Певицата е продала над 300 милиона албума и е призната за една от 25-те най-влиятелни жени на ХХ в. Но в живота си тя има причудливи скъпи и, по всичко личи, безсмислени прищевки. Едно от тях е специална „благословена” кабалистична вода. Мадона не пие нищо друго, а доставката на водата й струва по 10 хил. долара всеки месец.

Поне по 30 хил. долара на месец дава Джони Деп за любимото си вино. Звездата от „Карибски пирати” бил доста капризен и не пие каквото и да било вино.

Най-скъпата и безсмислена поръчка на храна принадлежи на бившия собственик на Челси Роман Абрамович. Поради санкциите срещу руски олигарси заради войната в Украйна милиардерът не е добре дошъл в Европа и Америка. Той прекарва доста време в Азербайджан, но и там не се отказва от любимата си храна – сушито. Дори в тази страна има майстори на специалитета, но това не било достатъчно добро за богаташа. Той си поръчал сет от любимия си лондонски ресторант „Убон”. Храната струвала някакви си 1200 долара, а доставката с частния самолет на Абрамович 38 800 долара.

Сигурност

По 20 хил. долара на седмица само за охрана харчи Къртис Джеймс Джаксън III, както е цялото име на рапъра Фифти Сент. Като малък той е продавал наркотици и още е обсебен от мисълта, че някой стар враг от миналото може да го гръмне. Луксозното имение на рапъра се намира в Кънектикът. Той го купи от боксовата легенда Майк Тайсън, който пък не можеше да си позволи разходите по поддръжката, след като профука всичко, спечелено на боксовия ринг.

Но дори това не толкова странно, колкото приумиците на Лейди Гага. Може и да не вярвате, но тя има сериозен страх от духове, след като през 2010 година й се сторило, че е преследвана от таласъм на име Райън. Заради тази приумица тя харчи по 47500 долара месечно за оборудване, което произвежда електромагнитни вълни. Последните предпазвали от ефирните създания. Преди всеки концерт на певицата сцената се проверява за паранормална активност.