0

К омисията по досиетата разкри колко от кандидатите за депутати са с картонче от Държавна сигурност и са сътрудничели на  разузнавателните служби към Българската народна армия.  По традиция от комисията проверяват всички лица, регистрирани в РИК за народни представители.

Комисията по досиетата разкри колко от кандидатите за депутати са с картонче от Държавна сигурност и са сътрудничели на  разузнавателните служби към Българската народна армия.  По традиция от комисията проверяват всички лица, регистрирани в РИК за народни представители.

От комисията съобщават, че са извършили проверка на 2 620 лица, а 3342 не подлежат на такава. Така от справката, пусната на сайта на комисията става ясно, че кандидатите, работили за службите, са точно 87.

Проверка на "Монитор" пък показа, че най-много ДС агенти има из редиците на БСП - 15. На второ място се нареждат от 'Възраждане за Отечеството" - с 9. С по 8 агенти са от патриотичната коалиция Воля- НФСБ, както и от ДПС. Воеводите от ВМРО са със 7, а от Движение "Заедно за промяната" пък са с 6.

Бивши агенти от ДС се оказва, че има и при "Изправи се.Мутри вън" на Мая Манолова -  двама, както и в партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ", където са трима. В АБВ са четирима, а БНО - ракетата носител на партията на Васил Божков за вота на 4 април - двама. Има по един в коалицията ГЕРБ - СДС, както и при Републиканци за България на Цветан Цветанов.

По-голяма част от имената вече са обявявани като такива. Сред социалистите са тези на Румен Гечев и Таско Ерменков. Славчо Велков, който в предишното НС бе част от групата на БСП, сега се цели към парламента от името на "Движение на непартийните кандидати". Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и експертът Боян Чуков са сред имената на кандидатите с картонче от ДС при воеводите. При ДПС пък са Рамадан Аталай и Рущен Риза.

Кольо Парамов пък сред редиците на АБВ, както и Слави Нецов. Експертът Иван Хиновски е сред имената от "Има такъв народ" с досие. Двамата от "Изправи се. Мутри вън", които са сътрудничели на службите, са Христо Илиев и Марияна Сарафова. Единственият от ГЕРБ - СДС с досие е Иван Кюркчиев.

Валентин Въков пък е кандидатът на Републиканци за България с ДС досие. Малко по-късно от партията съобщиха, че той е подал уведомление до Изпълнителния съвет с искане да се оттегли от изборната надпревара. В мотивите си той посочва, че не желае намеци свързани с професионалното му минало да влияят на дейността на партията.

Пълният списък може да видите ТУК.