0

Опашки за гласуване се заформиха в секции във Великобритания от ранни зори, съобщи Нова телевизия. Най-голям е проблемът в Баркинг, където имаше подобни опашки и на парламентарните избори през 2014 г.

Според членове на комисията, гласуването там вероятно ще продължи и след 20 часа местно време.

30 минути след отварянето на секцията се образуваха огромни опашки от желаещи да гласуват. Проблемът идва от това, че на хората се налага да попълват две декларации за гласуване, съответно за референдум и за президент. След това данните им се вписват ръчно в списъците.

„Неочаквано много хора дойдоха тази сутрин. Обикновено около 9 часа сутринта идват около 10 души да гласуват. Днес по мои изчисления до този момент са дошли около 150. Ръчното вписване отнема много време. Със сигурност няма да успеем да обработим данните на всички желаещи, дошли да гласуват, и ще се наложи изборният ден да се увеличи до 21 часа вечерта”, коментира пред Нова тв Везенков, който е член на секционната избирателна комисия.

Още в 7.30 ч опашка се образува пред секцията в Атина на площад „Карайскаки”, в чакалнята на автобусна компания. Нетърпеливи да пусна своя вот хората се наредиха в очакване на реда си за гласуване. Те обаче минават бавно, тъй като комисията обработва бавно документите, съобщава „Български новини”.

Това е най-натоварената секция в гръцката столица, тъй като е най-леснодостъпна и удобна за българите. В секцията в посолството е спокойно. Бързо се обработват документите, но и там започнаха да се образуват опашки от желаещи да гласуват.

Около 200 000 са българите в южната ни съседка, които гласуват в 13 секции. Процедурата тече при добра организация и без нарушения.

Все още малко българи са упражнили правото си на глас. По традиция около обед се засилва избирателната активност. Четири секции по подадени предварително декларации са открити на остров Крит, където видимо българите са най-активни в желанието си да гласуват днес.

В Атина секциите са три. Гласува се също и в Патра, Триполи, Каламата и остров Родос. Процедурата тече бързо, защото до момента няма опашки от чакащи.

В ранните часове гласуваха предимно българи, които и днес работят. Своя вот упражниха досега и много български студенти, като някои участват в избори за първи път.

Висока избирателна активност от страна на сънародниците ни и в Германия. 500 души чакат, за да гласуват за президент и вицепрезидент в посолството ни в Берлин.

Към 11 часа местно време 400 души са гласували за президент, 200 са гласували и на референдума.

Има огромна опашка от чакащи в посолството, хората са търпеливи. Опашката се образува заради декларациите, които трябва да попълват хората, които не са се регистрирали предварително за вота.

В посолството в Берлин има две избирателни секции. Има наблюдатели, които следят да не се допускат нарушения.