0

Германската марка Opel представи най-новото технологично поколение на адаптивния круйз-контрол в компактния сегмент от пазара. Инженерите от Opel внедриха нова електронна система за автоматично поддържане на скоростта на движение, използваща данни от радар и видеокамера, при версиите на хечбека Astra и комбито Astra Sports Tourer. В сравнение с конвенционалните системи за контрол на дистанцията, новата системата на Opel за адаптивен круйз-контрол осигурява допълнителен комфорт и намалява нивото на стрес у водача, като поддържа определена дистанция до движещия се отпред автомобил. Адаптивният круйз-контрол автоматично регулира скоростта така, че да позволи плавно следване на превозното средство отпред в съответствие с избраната от водача дистанция.

Системата работи при скорост на движение между 30 и 180 км/ч и може да намали до пълно спиране.

Системата автоматично намалява скоростта при наближаване на по-бавно движещ се отпред автомобил и при необходимост прилага ограничено спирачно усилие. Ако движещото се отпред превозно средство ускори, системата увеличава скоростта на колата до предварително избраната скорост. Ако няма близо движещи се отпред автомобили, адаптивният круйз-контрол работи като конвенционален автопилот, но може да използва и спирачно усилие, за да поддържа предварително зададената скорост при спускане.

Системата автоматично намалява скоростта при наближаване на по-бавно движещ се отпред автомобил.

Последното поколение на системата за адаптивен круйз-контрол на Opel използва не само обичайния за конвенционалните системи от този тип радарен сензор, но и фронталната видеокамера на Astra, за да установи наличието на друго превозно средство, движещо се в лентата пред нея. Системата работи при скорост на движение между 30 и 180 км/ч и дори е в състояние да намали скоростта на автомобила до пълно спиране зад превозното средство отпред и да осигури допълнителна подкрепа за водача например при движение в натоварен трафик или задръстване.

Водачът избира близко, средно или далечно разстояние за дистанцията до автомобилът отпред.

Когато автомобилът е спрял до състояние на покой, в рамките на три секунди системата може автоматично да възобнови движението, следвайки колата отпред. Водачът може да избере продължаване на движението ръчно с натискане на бутона SET-/RES+ или на педала на газта когато автомобилът отпред потегли отново. Ако автомобилът отпред потегли, но водачът не реагира, системата за адаптивен круйз-контрол подава визуален и звуков напомнящ сигнал за рестартиране на автомобила. След това системата продължава да следва автомобила отпред до предварително избраната скорост.

При необходимост системата за адаптивен круйз-контрол прилага ограничено спирачно усилие.

Водачът управлява работата на адаптивния круйз-контрол чрез бутоните на волана, избирайки близко, средно или далечно разстояние за предпочитаната дистанция до движещото се отпред превозно средство. Бутонът SET-/RES+ служи за контрол на скоростта, докато иконите на блока контролни прибори на арматурното табло подават информация на водача за скоростта, избраната дистанция и дали системата за адаптивен круйз-контрол е установила наличието на движещ се отпред автомобил. Системата за адаптивен круйз-контрол на Opel Astra хечбек с 5 врати и комбито Astra Sports Tourer се предлага като допълнително оборудване за моделите с двигатели 1.4 Turbo, 1.6 Turbo и 1.6 CDTI, комбинирани с 6-степенна автоматична трансмисия.