0

З а да е здрав пиперът, е важно коренът да е дълбоко, когато се разсажда.

За да е здрав пиперът, е важно коренът да е дълбоко, когато се разсажда.

Също така да се затъпка почвата около растението, понеже, ако е рохка, няма да тръгне добре. Пиперът всъщност е дърво и има нужда от устойчивост, разказа тайните на веселите лехи с чушки Деси Владовска. Тя е грънчар и отглежда два декара екологични зеленчуци в двора на къщата си в Раданово, Велико Търновско. С тях не само храни многобройната си челяд, но продава кошници на семейства, които искат на трапезата си зарзават без химия.

Дълбочина

И доматите, и пиперът, които са от едно семейство, си пускат въздушни коренчета. Практически пиперът се засажда на дълбочина, така че бебешките му листенца да са под земята.

Според нея изключително важни са първите три дни след разсаждането при пипера и доматите. Когато ги засади в почвата навън, тя обилно ги полива. След това ги оставя три дена без вода. Прави така, за да започнат да пускат корени, да търсят влага и да се вкоренят добре. Като ги види, че завяхват, чак тогава ги полива. Така стават здрави и издръжливи.

Редовно ги полива, когато започнат да цъфтят и връзват.

Симбиоза

За да защити доматите си от вредители, тя ще насади обилно между редовете главеста целина и магданоз. Целината е най-добрата култура, която помага на домата за по-добра бактериална симбиоза и отблъсква вредителите. Благоприятните бактерии освен срещу вредителите ще помагат на растението и срещу маната. Невенът също е добър приятел на доматите, защото съдържа етерични масла, които отблъскват неговите вредители. Невен е подходящ и за пипера, но и за цялата градина.

Тагетис

Тя например сади тагетис сред пипера против въшки, но и привлича пчеличките да го опрашат.

Босилек слага в пипера, доматите, но задължително в краставиците. Тях босилекът пази от мана. Копърът в лука, но в никакъв случай при домати и пипер. Пиперът също така обича много невен. Цветето съдържа етерични масла, които отблъскват вредители. Слънчевият невен е добър приятел и на доматите по същата причина, тъй като пипер и домати са от едно семейство картофови. Ето защо билките и подправките, които защитават доматите са добри и за пипера.

Магданоз

Владовска, за да защити доматите си от вредители обилно сади между редовете главеста целина и магданоз. Целината е най-добрата култура, която помага на домата за по-добра бактериална симбиоза и отблъсква вредителите. Благоприятните бактерии освен срещу вредителите ще помагат на растението и срещу маната. Тези подправки са отлични и за пипера.

 Биогранули

В градината разделя домати от чушки най-често с патладжан, който е неутрален и горчив. И затова не е много вкусен за вредителите. За сметка на това охлювите много го обичат, защото е горчив. С охлювите се справя с дървесна пепел, която обаче след дъжд веднага трябва отново да се наръси. През нощта, когато нападнат пипера, ги събира в кофа с начелна лампа. После ги дава на кокошките си. Напоследък ръси с биогранули срещу охлюви и е успяла да се спаси от тази напаст.


Супа от бактерии за зеленчуците

Рецептата за здрави и добре нахранени растения на Деси Владовска е следната. Един чувал с тор от калифорнийски червеи тя изсипва в бидон с 200 л вода и слага помпа от аквариум. Три дена помпата върви. Добавят се и един или два сварени картофа или малко захар, за да има храна за бактериите да се размножават. След три дена полива с тази вода, казва тя.

Също така си взема почва от дъбова гора и прави същата процедура като с торта от червеи. Целта на помпата е да вкарва кислород, за да се размножават бактериите. Полива растенията или пръска. Ако ще пръска, слага в бидона няколко листенца от растенията, които ще пръска, за да се настроят бактериите. Пази от мани и вредители.