0

2021 г. бе богата на новини за извънземни. Научихме и доста неща за тях, подредени от сайта „Лайв сайънс“. Годината доведе до много отговори, от които най-важният са признанията на Пентагона, но това породи и още повече въпроси.

1. НЛО наистина съществуват. През юни пантагонът призна, че има точно 144 случаи на неиндентифицирани летящи обекти, за които дори US армията е обезпокоена и определя като потенциално опасни. Докладът на Пентагона в основата бе изработен ат американските Военноморски сили, докато ВВС запазиха мълчание и резервираност. Но се разбра, че въпросните обекти са класифицирани, за да се оцени „заплахата от неидентифицирани въздушни явления (UAP)“. Това официално потвърди няколко наблюдения на НЛО, които дотогава са били споделяни само чрез мрежата на уфолозите. Въпреки това, всеки, който се надява на признание за извънземен разум, може да бъде разочарован, защото докладът нито веднъж не казва директно, че става въпрос за извънземни. Макар тук да имаше кадри, като прочутите случаи със самолетоносачи на Щатите, когато около тях гъмжи от НЛО. В един от тях обект като бонбонче тик-так набира скорост от 300 км/ч за по-малко от секунда.

2. Черните дупки могат да са енергийни централи. Проучване, публикувано през юли в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Седмичен бюлетин на Кралското астрономическо общество), предупреждава, че учените не трябва да пренебрегват най-екстремните обекти в природата - черните дупки. Тъй като черните дупки могат да излъчват над 100 000 пъти повече енергия от звезда като нашето слънце, те могат да станат примамливи обекти за извънземни цивилизации, които искат да захранват своите междузвездни предприятия и пътешествия, пишат авторите на изследването. За да направят това, извънземните биха могли да използват високотехнологични структури, наречени сфери на Дайсън (гигантски енергийни кълба, които поглъщат енергия – предложени са теоретично за първи път през 60-те години на миналия век). Учените дори посочиха директен начин как може да стане това и правят извода, че ако идват извънземни на нашата планета, то те могат да използват енергията на черните дупки или на тъмната материя.

На Енцелад може да има живот

 На Енцелад може да има живот
НАСА

3. Извънземните планети може да не приличат на Земята. Търсенето на извънземен живот започва с търсенето на планети, подобни на Земята, но може да има друг клас извънземен свят, който е също толкова благоприятен за живот, твърди проучване, публикувано в Astrophysical Journal през август. Имае планети, които са до 2,5 пъти по-големи от Земята и носят огромни океани от течна вода под богата на водород атмосфера и те  биха могли да бъдат идеалното място за живот на микроби, които процъфтяват в някои от най-суровите среди на Земята, казаха авторите на изследването. Тези планети ги има със стотици хиляди в Млечния път, а са и невероятно разнообразни, като някои се въртят в орбита много близо до своята звезда-домакин.

4. Може да има живот на луна на Сатурн. Метанът, видим в спектъра на Енцелад - шестата по големина луна на Сатурн, може да е знак, че животът кипи в подземното море на спътника, установи проучване през юни 2021 г.. През 2005 г. орбиталният апарат на НАСА „Касини“ открива гейзери, взривяващи частици лед от вода в космоса от фрактури на "тигрова ивица" близо до южния полюс на Енцелад. Смята се, че този материал идва от огромен океан от течна вода, който се плиска под ледената обвивка на луната — но това не е просто вода, която орбиталният апарат открива. Много други съединения, включително диводород (H2) и различни въглерод-съдържащи органични съединения, в това число и метан (CH4), също се появяват в гейзерите. А това означава условия за живот.

5. Извънземни прелитат през Слънчевата система. Според книгата на астрофизика от Харвард Ави Льоб „Извънземно: Първият признак на интелигентен живот отвъд Земята“ (публикувана през януари), странният обект с форма на пура Умуамумуа, който приближи нашата слънчева система през 2017 г., е почти със сигурност част от извънземна технология. В книгата си Льоб твърди, че необичайната, удължена форма на обекта (за разлика от всяка известна комета), изключителната яркост и очевидното ускорение далеч от слънцето предполагат, че Умуамумуа не е естествен по произход, а е част от извънземна технология — вероятно изхвърлена в нашата Слънчевата система случайно. „Шамандура. Решетка от шушулки за комуникация... Несъществуваща технология на други интелигентни живи организми или изхвърлен технологичен боклук“, пише Льоб. „Всичко това са правдоподобни обяснения за мистерията – правдоподобно, защото тук, на Земята, човечеството вече прави тези неща, макар и в много по-ограничен мащаб“.

6. Хиляди светове ни наблюдават. Докато човешките усилия да намерят извънземни цивилизации сред звездите са започнали едва през последния век, повече от 1700 извънземни цивилизации може да ни наблюдават от хиляди години. Според проучване, публикувано през юни не къде да е, а в списание Nature, 1715 близки звездни системи са имали перфектен ъгъл за гледане на Земята през последните 5000 години. И повече от 1400 от тях все още имат ясен изглед към нас днес. Всички тези звезди се намират в рамките на около 300 светлинни години от нашата планета, а 75 от тях са на по-малко от 100 светлинни години. Като се има предвид, че хората предават радиосигнали от около 100 години, всяка от тези 75 звездни системи е достатъчно близо, че „нашите радиовълни вече биха ги залели“, казва водещият автор на изследването Лиза Калтенегер, доцент по астрономия и директор на Карл Сейган институт към университета Корнъл.