0

Е дин от най-убедително избраните селски кметове в хасковска област, Груйчо Грозев от село Рогозиново, община Харманли осъмна с изпепелено кметство на 11-ти ноември. Мистериозния пожар избухнал в 2.30 часa, като огъня е тръгнал от лекарският кабинет в сградата и се е прехвърлил в другите стаи и етажи. Малко след началото на пожара пламъците са обхванали и покрива, който впоследствие колабирал. Изпратените на място 3 противопожарни автомобила от Харманли и Любимец са успели да ограничат стихията без да пострадат съседните на кметството жилищни сгради. Стресирани от развилнялата се стихия, хората наизлезли с маркучи и кофи в готовност да спрат стихията пред имотите си. За щастие намесата на пожарната е предотвратила подобна самодейност, която можела да бъде опасна предвид преклонната възраст на мнозинството от 150-те жители на селцето.

В пълно неведение за причините е новоизбраният кмет на Рогозиново Груйчо Грозев. Човекът се съгласи, че едва ли сградите пламват от самосебе си в 2 сутринта и не отрече очевидното умишлен палеж. Но едва ли бил заради него, защото огънят тръгнал от лекарският кабинет в сградата, посочи кмета. Лекарският кабинет се използвал веднъж седмично от харманлийския доктор Николова, която имала практика в Рогозиново.

Д-р Николова обаче не е практикувала в последните седмици. Тя била в болнични и даже се лекувала извън България. Замествала я нейната колежка д-р Белчева от Харманли. Тя обаче не е стъпвала в кабинета на Рогозиново. „Разбрахме се да преглеждам нейните пациенти в моя кабинет в Медицински център Панацея в Харманли. Дори нямам ключ от кабинета в Рогозиново“ обясни д-р Белчева. При условие че там никой не е стъпвал, е невероятно нещо забравено и включено да е предизвикало пожар.

Любопитна версия подхвърли жител на самото Рогозиново. В удареното от кражби село вероятно кметството е станало обект на грабеж, а пожарът е бил за прикритие. Мащабите на бедствието и големите щети обаче показва, че огнената геена е била щателно подготвяна и едва ли е била „поддържащо мероприятие“. Предположенията за някаква политическа връзка предвид скорошните местни избори бяха оставени от кмета Груйчо без коментар. В Рогозиново както и в близкото Смирненци възникнаха скандали с докарани от другаде хора които да гласуват за тях. Практиката бе масова в харманлийските села, чието население нарастваше с по 30-50 електорални единици точно за изборите. Специално Груйчо Живков Грозев от БСП е един от най-убедително избраните кметове в региона, като на вота от 25 октомври спечели впечатляващите 86.92 % от подадените гласове.