0

С редствата за проекти, с които могат да кандидатстват за държавно финансиране творци от независимия арт сектор, ще се увеличат двойно, но това увеличение е едва една трета от поисканото от сектора, научи „Монитор“ от негови представители след вчерашната им конферентна онлайн среща с министъра на културата Боил Банов.

Средствата за проекти, с които могат да кандидатстват за държавно финансиране творци от независимия арт сектор, ще се увеличат двойно, но това увеличение е едва една трета от поисканото от сектора, научи „Монитор“ от негови представители след вчерашната им конферентна онлайн среща с министъра на културата Боил Банов.

За всеки от ресорите „Театър“, „Музика“ и „Танц“, вместо миналогодишните 150 000 лева, за тазгодишните конкурсни сесии ще има по 300 000 лева. За ресор „Визуални изкуства“ също са определени 300 000, но художниците миналата година изобщо не са имали конкурсни сесии за кандидатстване със свои проекти и съответно са били с нулево финансиране, така че сега са големите печеливши от промяната, коментира режисьорът Веселин Димов, представител на извъндържавния сектор в изкуството. Той и колегите му се съмняват обаче дали тази мярка ще сработи, защото, както стана дума, нарастването на парите за подпомагане на творчески проекти според тях съвсем не е достатъчно.

Това увеличение за индивидуалните творци е подсигурено чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на културата. Ще продължат и в близко бъдеще разговорите за структурна подкрепа на арт организации от независимия сектор, средствата за които се очаква да дойдат от правителството. Все още няма отговор на писмото на независимите до вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, с което те алармираха, че нито 1 евроцент от 812-те милиона евро от ЕС, предназначени за най-закъсалите от здравната криза 5 сфери в България, не е достигнал до тях. А в документи и изказвания на европейски авторитети културата изрично е посочена сред най-потърпевшите, припомни Димов. Само че предписанията им са препоръчителни, а не задължителни, и тъй като засега реакция от страна на правителството няма, представителите на независимия сектор искат идната седмица среща с българския еврокомисар Мария Габриел по поставените от тях проблеми. Веселин Димов изрази надежда, че положително развитие на ситуацията ще има и тези свежи европари все пак ще стигнат до колегите му през Национален фонд „Култура".

Режисьорът Веселин Димов е в управляващия борд на IETM – най-голямата международна организация за независими изпълнителски изкуства в Европа, която се е ангажирала да лобира на европейско ниво за успешно решаване на българския казус.