0

Eлена, честито! Дуетът ви с Момчил Косев „Поне за миг“ развълнува меломаните у нас и отвори сърцата им за любовта. Каква е историята на парчето?

- С Момчил винаги сме си споделяли, че много харесваме музиката на другия и че някой път трябва да направим песен заедно. Покрай излизането на неговия самостоятелен сингъл “Има смисъл”, както обикновено, му написах дълго и напоително хвалебствено съобщение, при което отново стигнахме до обичайното ни “Еее, супер си” – “Неее, ти си супер” – “Не, не, аз съм ти страшен фен, наистина” – “Не, не, аз на теб съм ти най-големият фен”, и за пореден път си казахме, че трябва да направим нещо заедно, но този път наистина се случи. Малко след този разговор той ми прати един кратък запис на китарата му, който беше направил с телефона си и съдържаше именно хармонията на “Поне за миг”, за да помисля за текст и мелодия. Първият куплет в песента е всъщност идея, която бях написала преди доста години и си стоеше незавършена, но щом чух записа на Момчи, си я запях заедно с неговата китара и си казах – това е, и оттам насетне мелодията и текстът буквално се изляза от мен почти на един дъх, случи се много бързо. В хармонията, която той е измислил, има меланхолия, но има и много светлина, исках да запазя това и в мелодията и текста и да създадем песен, която да вдъхва вяра. Записах вкъщи вокалите с текста, изпратих му ги и също толкова светкавично той пък ми върна записа, но с целия този вълшебен аранжимент, който чувате сега. След това поканихме Борислав Бояджиев–Борче да запише барабаните (впоследствие той се зае и да смеси парчето), Радослав Славчев Riverman изсвири баса, на клавишните е Сами Ефтимов, Юлиан Янев направи мастеринга – бяхме на Луната от радост, че тези музикални божества откликнаха и вложиха своя талант в парчето.

- Откога се познавате с Момчил и каква е тайната на вашата емоционална връзка, благодарение на която сте създали толкова нежна песен?

- С Момчил се познаваме от няколко години и неведнъж сме били заедно на сцена. Той е страхотен музикант с много чиста душа. Свързва ни много мило приятелство и общо усещане за музиката – както обичам да казвам, вибрираме на една и съща честота. Ние сме съмишленици и взаимно се подкрепяме съвсем искрено, той свири с мен на моите концерти и знае всяка секунда от песните ми, аз викам и пляскам като луда фенка на концертите му със SoulBmoll, така че процесът на създаване на “Поне за миг” беше изпълнен с радост, вдъхновение, разбирателство, безброй пъти “Добре, а какво ще кажеш за това...” – “Дааа, и аз си мислех същото!” - всичко, свързано с тази песен, за нас беше и продължава да е празник на любовта ни към музиката.

- В парчето се пее, че въпреки трудностите избираме да останем в една любов. На вас случвало ли ви се е?

- Мисля, че чувствата и мислите, запечатани в “Поне за миг”, са обземали всеки човек поне веднъж и може би затова получаваме толкова емоционална, положителна, топла реакция от толкова много хора. Благодарим на всички, които я слушат, споделят и подкрепят, благодарение на тях песента стартира директно на 4-то място в класацията на БНР – “БНР ТОП 20”, сред едни от най-големите имена на нашата сцена. Гласуването за класацията продължава всяка седмица, можете да давате своя глас за любимите си песни в нея всеки ден, а резултатите се обновяват в понеделник. Има прекрасна нова българска музика, която заслужава да бъде чувана и подкрепяна.

- Какво е любовта за вас?

- Любовта е движеща сила, вдъхновение и се стремя да я откривам и почитам всеки ден във всичко около себе си, в другите хора, в мен самата.

- Видеото към песента е завладяващо. Заснето е със стара VHS камера. Чия беше идеята да носи очарованието на видеата от 90-те?

- Режисьор на видеото е Бианка Хинова, която стои и зад предишните ми два клипа. Тримата с нея и Момчил се бяхме събрали един ден на терасата вкъщи, хвърляхме идеи и накрая стигнахме до решението, вместо да се разиграва някакъв сюжет от нас или от актьори, да поканим реални двойки, да им дадем камера и да се заснемат един друг и любовта си така, както го усещат. За да не ги смущаваме и да е възможно най-непринудено, решихме да не участвахме и не присъствахме на снимките им, дори не поискахме от тях да разиграват конкретни сцени - реално нямахме представа дали ще се справят, кадрите добри ли ще са, изобщо има ли кадри и какво ще намерим в тях, хахаха. И за да бъде документалният ефект възможно най-естествен, ни хареса идеята да се снима с камера с касетки, вместо на постпродукция да слагаме ефекти и филтри, за да симулираме вида на старите домашни документални филми. И така, Биби намери и купи от някакъв човек една грамадна камера, намери касетки, поръча батерия за камерата от Франция, защото тази в комплекта много бързо пада, а трудно се намират вече такива консумативи, и дадохме на всяка двойка за по няколко дни камерата. Касетите след това се носеха в студио, в което дигитализираха заснетото, така че да можем да го качим на компютър, и Биби да монтира видеото. Тук е моментът да благодарим на YO MUSIC студио за толкова светкавичната им реакция при свалянето на материала от касетите и на Национален фонд култура, с чиято подкрепа реализирахме видеото на “Поне за миг”. Беше адски вълнуващ процес, който се случи десетина дни преди пускането на песента, монтажът се случи вкъщи, на дивана, в деня преди излизането на видеото. И въпреки всичко и за момент не изпитахме напрежение и притеснение, просто бяхме убедени, че каквото и да се получи, то ще е най-вярното и истинското.

- Каква беше Елена през 90-те?

- Елена през 90-те беше много щастливо дете. Старая се и днес да продължавам да бъда това щастливо дете.

- Вие бяхте от малкото музиканти, които издадоха албум през пандемията. Защо не изчакахте?

- Създаването на дебютния ми албум “Галактики” беше спонтанно, емоционално решение, което се появи, докато с Божидар Василев Trombobby работехме по парчето “Ти си” и се готвеше видеото към него. Просто един ден му се обадих и му казах: “Ти си” излиза след месец, мислиш ли, че за това време можем да направим още пет парчета и да пуснем миниалбум?” Беше вълнуващо, напрегнато, не мога да повярвам, че изобщо ми е минало през ума да го направим за толкова кратко време и че смогнахме - бяхме на ръба през цялото време, хахаха. Но! Успяхме и аз съм благодарна и безкрайно щастлива, че се случи точно така и точно тогава – имах порив да споделя тази музика именно в онзи момент независимо от ситуацията, в която се намираме. Два дни преди промоцията дори се наложи концертът да отпадне заради рестрикции, така че го пуснахме албума само дигитално, без събитие на живо, то се отложи и се случи чак половин година по-късно, през юни. Не ми е и хрумвало да изчаквам пускането на албума заради пандемията – и ние, и животът сме много крехки и непредсказуеми, трябва да създаваме и да бъдем тук и сега, да изпълваме със смисъл всеки ден.

- Как ви се отразиха дните на пандемия?

- Отрезвяващо, вглъбяващо и вследствие на това по някакъв начин и вдъхновяващо. Имаше мрачни дни, дни на страх и объркване, но за щастие дните на равносметка и оценяване на това, което имаме, бяха повече. Щастлива съм, че аз и близките ми сме добре и сме заедно.

- А с какви чувства четете и гледате новините за войната между Украйна и Русия?

- С тъга и недоумение.

- Вярвате ли в светлото бъдеще?

- Неуморно и непоколебимо.

- Какво ново подготвяте за вашите почитатели? Какво планирате до края на 2022 г?

- Предстоят редица важни за мен събития, три от които са съвсем скоро, този месец. Снощи в Bee Bop Café, Пловдив, заедно с Момчил направихме един много фин и интимен лайф само с наша авторска музика, а до нас бяха Юлиан Янев (клавишни и вокали) и Христина Нейкова (вокали). Второто е в края на месеца и е концертът “Джаз в класиката” с Биг Бенда и смесения хор на БНР с диригент Любомир Денев-младши, аз ще бъда солист и ще представим музиката от цикъла “Сакрални концерти” на големия джаз композитор Дюк Елингтън. Третото събитие е на 30 март в Sofia Live Club, когато ще се проведат наградите на съвременна R’n’B музика на Top Shelf Music. Това ще е истински празник, плеяда от брилянтни музиканти ще се съберат на едно място, ще има и концертна част, а аз съм много щастлива, че освен като изпълнител в концерта ще присъствам и като номиниран за награда в две категории – “Най-добра певица” и “Най-добър албум”.

Отделно от концертите, които ми предстоят, има още пет сингъла, които искам да довърша и да излязат тази година. Междувременно постоянно ме спохождат нови идеи, които нямам търпение да се случат, не знам как ще смогна с всичко, но съм твърдо решена, че ще стане, манифестирам усилено (смее се)!

- Какви са плановете ви за лятото?

- Надявам се, че ще имаме прекрасно лято с много концерти, очертават се чудесни събития. Иска ми се обаче да отделя и повече време за природа и съзерцание.

- Какво обичате да правите през летния сезон?

- Музика и море (смее се).

- За какво мечтаете?

- Мечтая за спокойствие, споделеност, чистота и красота на духа.