0

У чени от Калифорнийския университет - Дейвис установиха, че мангото - плод, богат на антиоксиданти и бета каротин, е отлично средство срещу бръчки, пише сп. "Нютриентс".

Учени от Калифорнийския университет - Дейвис установиха, че мангото - плод, богат на антиоксиданти и бета каротин, е отлично средство срещу бръчки, пише сп. "Нютриентс".

В проучването са участвали 28 жени след менопауза. Участничките са били разделени на две групи. Дамите от едната група трябвало да консумират по половин чаша манго четири пъти седмично в продължение на четири месеца, а от втората - чаша и половина.
Промените в характеристиките на бръчките са оценени с помощта на камера с висока разделителна способност. Според един от авторите на експеримента, Робърт Хекман, по този начин изследователите са успели да забележат това, което не са могли да видят с невъоръжено око.


Резултатите показаха, че при жените от първата група се наблюдава намаление с 23 процента на броя и дълбочината на кожните гънки два месеца след началото на експеримента и с 20 процента след четири. При участничките от втората група обаче е наблюдаван обратен ефект. Експертите смятат, че това се дължи на захарта, която се съдържа в мангото в големи количества.