Я годата е най-разпространеният плод в наши дни по света. С нея се приготвят всякакви десерти и напитки, ние забелязахме няколко на receptite.com
Лесен десерт с кисело мляко
Необходими продукти:
- 800 г кисело мляко
- 100 г захар
- 1 ванилия
- 1 есенция ром
- 200 г ягоди
- сметана за разбиване
- 150 г обикновени бисквитки
Начин на приготвяне:
В киселото мляко сложих малко захар, ванилия и есенция от ром. Имах ягоди и ги нарязах на кубчета. В купа разбих сметана за торти, а в друга купа натроших няколко обикновени бисквити. На дъното на чашките сложих 1-2 лъжички от млякото, отгоре малко от бисквитките, след това ягодите на кубчета и най-отгоре сметаната. Украсата е по ваш избор.
Десерт с бишкоти
Необходими продукти:
- 500 г кисело мляко с ванилен вкус
- около 20 бишкоти
- 600 г сметана
- 2 пакета фиксатор за сметана
- 500-600 г ягоди
Начин на приготвяне:
Сметаната се разбива с фиксатора. В подходяща купа се слагат няколко лъжици кисело мляко, после бишкоти, след това сметана, накрая нарязани ягоди. Повтаря се до изчерпване на продуктите, завършва се с ягоди. Оставя се в хладилник, докато бишкотите омекнат. Сервира се охладен.
Чийзкейк
Необходими продукти:
- 150 г бисквити
- 75 г масло
- 0,5 ч.л ванилия
- 400 г крема сирене
- 300 мл течна сметана
- 80 г кокосови стърготини
- 50 г ягоди
- 30 г целувки
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават в блендер, докато станат на дребни трохи. Смесват се с разтопеното масло и ванилията. Съставките се месят до получаването на гладко тесто. То се разточва на кора в подходяща форма, така че да покрие дъното на форма за торта с подвижен ринг. B дълбока купа се разбива с миксер течната сладка сметана до получаването на гъст крем. Към него се добавят сиренето и кокосът и сместа се разбърква много добре с лъжица. Получената смес се изсипва във формата за торта, заглажда се и се поставя в хладилника за няколко часа да стегне. Чийзкейкът се декорира непосредствено преди сервиране, като се украсява с резени пресни ягоди и целувки.
Тирамису
Необходими продукти:
- 1 кг ягоди
- 500 г сирене маскарпоне
- 200 г бита сметана
- 200 г пълномаслено кисело мляко
- 160 г пудра захар
- 1 лимон
- 1 портокал
- 400 г котешко езиче, амарети, бишкоти или други бисквити от този тип
Начин на приготвяне:
Измийте ягодите и ги подсушете. Около половината от ягодите нарежете на ситно, добавете прясно изстискания лимонов сок, 60 г пудра захар и разбийте с пасатор до получаване на пюре. Останалата част от ягодите се нарязва на филийки и се оставя настрана. Маскарпоне, киселото мляко, останалата пудра захар и прясно изстисканият портокалов сок се разбива с миксер и към получената смес се прибавя предварително разбитата сметана. В стъклена купа започват да се редят избраните от вас сорт бисквити, след това слой от пюрираните ягоди, полученият крем Маскарпоне и филийките от ягоди. И така до свършване на продуктите, като се завършва с крем Маскарпоне. За украсата използвайте фантазията си. След приготвянето оставете за 1 час в хладилник.
Плодово руло
Необходими продукти:
- 200 г нарязани ягоди
- 3 бр. яйца
- 15 г пудра захар
- 85 г брашно
- 30 г какао
- 1 с.л. топла вода
- 340 мл бита сметана
- 1 ванилия
- 6 с.л. течен шоколад
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с миксер. Към тях се прибавят пресятото брашно, какаото и водата. Съставките се разбъркват с шпатула. Сместа се слага в плитка правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за 8-10 минути. След като извадите от фурната, навийте блата на руло, без да махате хартия за печене, и оставете настрани да се охлади. В купа разбъркайте с миксер сметаната, ванилията и пудрата захар до получаването на гъст крем. След това разделете крема на две. Половината от ягодите прибавете към едната част на крема. Развийте блата, отстранете хартията за печене и го намажете с шоколада и ягодовия крем. Навийте на руло и намажете с останалия крем и украсете с останалите ягоди.
Фантазия
Необходими продукти:
- 1 пакет бисквити
- 400 г заквасена сметана
- 200 г кисело мляко с висока масленост
- 250-300 г почистени ягоди
- 2-3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Дъното на правоъгълна стъклена тавичка се покрива с един ред от бисквитите. Направете крем от заквасената сметана, киселото мляко и захарта. Ако искате да го оцветите, може да пасирате няколко ягоди и да прибавите пюрето към крема. Покрийте бисквитения блат с един пласт крем и отгоре наредете нарязаните ягоди. След това сложете още един ред бисквити и пак покрийте с крем и ягоди. Накрая сложете тортата в хладилника за няколко часа, докато кремът стегне.
Торта с готови блатове
Необходими продукти:
- 3 готови блата за торта
- 500 г сладкарска сметана
- 500 г пресни ягоди
- 300 г шоколад – може и с бял
- 200 мл сок от ягоди
- 7-8 с.л. сладко от ягоди
Начин на приготвяне:
Сметаната се разбива и се прибавя сладкото. Всеки блат се сиропира със сока от ягоди и се намазва със сметана. Най-отгоре се намазва със сметана и се нареждат нарязаните на филийки ягоди. Заливат се с разтопения шоколад.
Шейк
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. ягоди
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. прясно мляко
- 3-4 бучки лед
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Ягодите, прясното и киселото мляко и захарта се пасират. Сместа се разпределя във високи коктейлни чаши, слага се лед и се поднася със сламка и ягода отгоре.