0

П риоритетите на Volvo винаги са безопасността и комфорта, но шведите показаха, че могат да правят и динамични автомобили. Ярък пример за това е новото Volvo XC60 Polestar Engineered, което всъщност е уникална спортна версия на хибридния модел Volvo XC60 T8 Plug-in Hybrid с цялостен пакет за оптимизация, разработен от Volvo и подразделението за спортни електромобили Polestar. Хибридната технология съчетава силата на мощен бензинов битурбо двигател и електромотор, която превръща новото Volvo XC60 Polestar Engineered в наистина динамичен SUV.

Приоритетите на Volvo винаги са безопасността и комфорта, но шведите показаха, че могат да правят и динамични автомобили. Ярък пример за това е новото Volvo XC60 Polestar Engineered, което всъщност е уникална спортна версия на хибридния модел Volvo XC60 T8 Plug-in Hybrid с цялостен пакет за оптимизация, разработен от Volvo и подразделението за спортни електромобили Polestar. Хибридната технология съчетава силата на мощен бензинов битурбо двигател и електромотор, която превръща новото Volvo XC60 Polestar Engineered в наистина динамичен SUV.

Оптимизацията, направена от Polestar, добавя ново излъчване и усещане на един от най-продаваните модели на Volvo. Двигателят Т8 Recharge, който е оборудван с механичен и турбокомпресор, получава доработки и достига комбинирана мощност от 405 к.с. и въртящ момент от 670 Нм. Бензиновият агрегат генерира 318 к.с., а електромоторът задвижва задния мост с допълнителни 87 к.с.

С нулеви емисии в електрически режим и литиево-йонна батерия с капацитет 11,6 кВтч, автомобилът осигурява изцяло електрически пробег до 47 км. Отличният разход на гориво от 3,3 л/100 км и емисиите на CO2 от само 73 г/км правят XC60 Polestar Engineered един от най-екологичните спортни SUV на пазара. Освен това инженерите от Polestar правят подобрения в 8-степенната автоматична трансмисия, окачването и спирачната система на колата за едно не само безопасно, но и вълнуващо шофиране.

При нормално темпо на шофиране хибридната система е режим Hybrid, при който предните колела се задвижват от 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов двигател, оборудван с механичен турбокомпресор, а задните колела се задвижват от електрическия мотор. С едно натискане на бутона шофьорът може да превключи изцяло на електричество, което е от огромна полза в натоварения градски трафик.

Така собствениците на новото Volvo ХС60 Polestar Engineered вече могат разчитат на мощен двигател и в същото време да бъдат спокойни, че се грижат за околната среда. Двигателят работи тихо и гладко, има спокоен характер и отлична тяга в средния диапазон на оборотите. С тази хибридна система ускорението от място до 100 км/ч отнема само 5,3 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч.

При динамично шофиране хибридът харчи малко над 10 л/100 км, а на извънградски път разходът е в рамките на 7-8 л/100 км. Специалната опорна греда, както и уникалните регулируеми амортисьори с двоен клапан са заимствани от спортното купе Polestar 1. Спирачната система е оптимизирана с впечатляващи 20-инчови дискове с 6-бутални спирачни апарати, гарантиращи максимален контрол и ефективност с мигновени реакции дори при дръзко шофиране.

Специалната опорна греда, както и уникалните регулируеми амортисьори с двоен клапан са заимствани от спортното купе Polestar 1. Спирачната система е оптимизирана с впечатляващи 20-инчови спирачни дискове с 6-бутални спирачни апарати, гарантиращи максимален контрол и спирачна ефективност с минимално забавяне дори при дръзко шофиране.

Новото Volvo XC60 Polestar Engineered е първото по рода си високопроходимо Volvo с подобрения от Polestar, които правят модела освен луксозен и безопасен, но и готов да даде нужното на любителите на динамичното шофиране. Отзивчивата хибридна мощност отговаря на подобрената технология на спортното регулируемо окачване. Уникалният скандинавски дизайн на Volvo XC60 е подправен с едно ново и дръзко излъчване.

Отвън шведския SUV блести с впечатляващи 21-инчови джанти, ексклузивна предна решетка с лого Polestar и хромирани елементи, придаващи наелектризиращ характер на автомобила. Отвътре ювелирните елементи, първокласното качество на материалите и пословичните седалки на Volvo са изнесени на още по-впечатляващо сетивата ниво.

Новото Volvo XC60 Polestar Engineered е оборудвано и с редица интуитивни технологии, като виртуално инструментално табло с 12,3-инчов TFT дисплей, интеграция на смартфон, индуктивно зареждане на телефона, Volvo on call и редица други системи за свързаност в помощ на водача. За безопасността на водача и пътниците на борда има пълният набор от познатите системи за активна и пасивна защита.

Стандартното оборудване включва системата City safety с автоматично спиране и защита на пешеходци, велосипедисти и големи животни, системата предотвратяваща напускане на пътното платно и системите за защита при страничен и камшичен удар, които се грижат за сигурността на пътниците в колата и на всички участници в движението.

Технически характеристики

Volvo XC60 Т8 Recharge Polestar Engineered

2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател + електромотор

8-степенна автоматична скоростна кутия

405 к.с. комбинирана максимална мощност

670 Нм комбиниран максимален въртящ момент

5,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

180 км/ч максимална скорост

3,3 л/100 км среден разход на гориво

73 г/км емисии на СО2 (WLTP)

156 610 лева цена на модела