0

В ъв връзка с предстоящите на 4 април 2021 г. избори за народни представители на Република България и предвид действащите ограничителни мерки на територията на Словашката република посолството ни Братислава има готовност да издава служебна бележка, с която да потвърди, че придвижването на българските граждани в страната е с цел упражняване правото на глас в изборния ден. Това съобщиха от МВнР. 

Във връзка с предстоящите на 4 април 2021 г. избори за народни представители на Република България и предвид действащите ограничителни мерки на територията на Словашката република посолството ни Братислава има готовност да издава служебна бележка, с която да потвърди, че придвижването на българските граждани в страната е с цел упражняване правото на глас в изборния ден. Това съобщиха от МВнР. 

При поискване служебната бележкa следва да бъде представена пред съответните власти заедно с български документ за самоличност. Документът може да бъде изтеглен от сайта на посолството ни в Словакия

Обръщаме внимание на сънародниците ни, че този документ не ги освобождава от необходимостта при проверка от словашките органи на реда да предоставят изискваните отрицателен резултат от RT-PCR тест или антигенен тест за COVID-19, сертифициран в ЕС и не по-стар от 7 дни; или потвърждение за ваксинация с две дози преди поне 14 дни (считано след втората доза); или медицинско потвърждение за изкаран COVID-19, не по-старо от 3 месеца; или медицински сертификат, потвърждаващ, че не може да бъдете подлагани на тест срещу COVID-19 по медицински причини.

На територията на Словакия действа извънредно положение и т.нар. комендантски час с изключения, като упражняването на правото на глас може да се приложи като изключение за придвижване.

В Словашката република българските граждани могат да гласуват в една избирателна секция – в Братислава, на територията на Посолството, на ул. Кузманихо № 1. За целите на гласуването ще бъдат признавани и документи с изтекъл срок на валидност след 13 март 2020 г.

Изборите за Народно събрание в посолството ни ще бъдат проведени при спазване на действащите противоепидемични мерки като спазване на необходимата дистанция между участниците в изборния процес и недопускане на струпване на много хора на едно място. Задължително е ползването на лични предпазни средства (маски тип FFP2) и дезинфекция на ръцете при влизане в избирателната секция. При влизане в избирателната секция на всеки гласоподавател ще бъде измервана телесната температура.