0

В секи знае, че компостът е като черно злато за градината. Той предотвратява ерозията на почвата, доставя важни хранителни вещества на растенията, подобрява устойчивостта към болести и задържа влагата в почвата.

Всеки знае, че компостът е като черно злато за градината. Той предотвратява ерозията на почвата, доставя важни хранителни вещества на растенията, подобрява устойчивостта към болести и задържа влагата в почвата.

Но понякога, създаването на добър компост може да отнеме дълго време. Студеното компостиране може да отнеме години, докато се видят резултатите, пише „Рурълспраут“.

Университетът в Бъркли, Калифорния, е създал метод за топло компостиране, при който резултатът се постига в рамките на 14-18 дни.

Необходимите материали се намират лесно. След като направите първия куп, може да се заемете с втори и така да имат готов компост на всеки две седмици. Ако имате нужда от по-голямо количество, може да си правите нов куп през седмица.

Компостът на Бъркли убива почти всички заболявания

по растенията, насекоми и техните яйца, както и плевелите и техните семена.

За да започнете, няма да имате нужда от специално оборудване. Не са необходими специални кофи и инструменти. Дори кофа не ви е нужна.

При метода на Бъркли цикълът на компостиране е перманентен и постоянно може да произвеждате още и още компост. Можете да стартирате в началото на сезона и да сложите край при приключването му.

Първата стъпка е да създадете среда, която благоприятства работата на микробите за гниене на материалите. За целта трябва да се използва точно

определено съотношение между материали, богати на въглерод и азот

С тях трябва да направите купчина около 1 кубически метър или повече като можете да използвате и контейнер. След това трябва да добавите вода, за да се създаде необходимата топлина за постигане на бързо разлагане. За разлика от традиционния компост, няма нужда постоянно към него да добавяте нови материали. Всичко необходимо се смесва още в началото.

След ден-два микробите ще започнат да вършат работата си на висока предавка. Всеки ден трябва да обръщате купа, за да сте сигурни, че всички негови части прекарват време в центъра, където е топлината.

След 14-18 дни ще имат доста по-малка купчинка с угнил компост, готов за използване в градината.

Първото нещо, което ви е необходимо, са градински гребла и брезент, за да покриете купчината си. Ако желаете, можете да направите своята купчина в кофа или контейнер. Но това не е задължително. Ако все пак изберете този начин, ще ви е необходима кофа, която побира

поне 1 куб. м сурови материали

Някои препоръчват да се използват две кофи, за да обръщате купа във втората всеки ден.

Следващата стъпка е да направите самата купчина.

За да постигнете необходимата температура за разграждане на суровите материали, ви е необходима голяма купчина. Минимумът е 1 кубичен метър. Но колкото повече – толкова по-добре.

Големият куп е необходим за задържане на топлината. Но в същото време частиците материали трябва да бъдат надробени на ситно. Най-добре е те да са с големина от около 2 до 4 сантиметра. Тези малки частици дават достатъчно повърхност на микробите да се развиват и да си вършат работата.

По-меките материали, като трева и обелки от плодове и зеленчуци, могат да бъдат и по-големи, тъй като те по принцип се разлагат бързо. Но по-твърдите дървесни частици като клонки или картон трябва да са на по-малки парчета. Друго правило е, че колкото по-твърд е материалът, толкова по-фино трябва да е накълцан.

Сместа трябва да е с определен процент материали, богати на въглерод (кафяви) и азот (зелени). Богатите на азот материали всъщност изпускат топлината. Съотношението въглерод:азот трябва да бъде 30:1.

Богатите на азот материали са:

Трева;
Мъртви цветя;
Обелки от плодове и зеленчуци, яйчени черупки;
Свеж оборски тор от животни, които не се хранят с месо – кози, кокошки, коне, крави и др.

 

Богати на въглерод материали са:
Велпапе – избягвайте обаче такъв с лъскава повърхност;
Хартия – листове, вестници, салфетки, кухненска хартия, филтър за кафе, картонени чинии;
Окапали листа;
Сушени борови иглички;
Стърготини;
Слама и сено;
Дървесен чипс.

 

Това обаче е примерен списък, тъй като има много други материали, които могат да се използват.

Важно е да се отбележи, че ако искате да използвате вестници и хартия, те трябва да са накъсани на ситно и да бъдат добре смесени със зелените части на вашата купчина. В противен случай, хартията може да създадат джобове, които да не получават кислород. Това означава смърт за микробите.

Сложете брезент

Когато сложите всички сурови материали, ги смесете добре в голям куп. След това купчината трябва да се полее с вода. Тя трябва да се намокри добре. Уверете се, че всички части от купчината са мокри. Можете да измерите точното количество вода по следния начин – вземете пълна шепа от сместа и го стиснете силно. Само една-две капки вода трябва да може да бъдат изстискани. Ако няма капки – добавете още вода. Ако пък потече повече вода при изстискването, трябва да разстелете компоста и да изчакате да изсъхне за няколко часа.

След като го намокрите, покрийте компоста с брезент. Подпъхнете краищата или ги затиснете с камъни. Брезентът върши няколко неща. Ако вали, няма да намокри компоста и така няма да загубите важни хранителни вещества. Покритието също така задържа топлината.

След като стартирате компоста, го проверете след 24 или 48 часа. През това време микробите трябва да са започнали да вършат работа и компостът да издава топлина. Направете тест с лакът. Пъхнете ръка в средата на купчината, до лакътя. Трябва да е достатъчно топло и да не може да търпите топлината. Разбира се, може да използвате и термометър за компост или инфраред термометър. Но не е задължително да използвате такива джаджи. Идеалната температура е около 70 градуса по Целзий. При по-висока температура, микробите ще умрат. Но ако е по-ниска, работата им ще се забави.

Обръщайте всеки ден

Всеки ден след първите 24 до 48 часа трябва да обръщате купчината. Използвайте вила като премествате външните части към вътрешността на купа. Това подсигурява достатъчно храна на микробите и дава гаранция, че всички части на компоста ще се разградят.

През първата седмица разлагането на материалите започва. През втората седмица купчината ще започна бавно да изстива, а разграждането да се забавя, докато купът се превърне в компост. Продължавайте с обръщането всеки ден.

До 14-ия ден вашата купчина ще е намаляла значително. А органичните материали ще са станали тъмно кафяви.


Грешки и как да ги оправим

Проблемите, които могат да възникнат, е да сте добавили твърде малко или твърде много вода или да има малко материали, богати на азот. За да поправите последното, най-лесно е да прибавите към купа прясно окосена трева. Но и други зелени материали ще свършат работа. Смесете добре, покрийте сместа и я проверете след 24 часа.

Ако купът е твърде хладен отвън и твърде топъл отвътре, значи е малко водата. Добавете малко вода и направете теста със изцеждането.

Ако купът е топъл отвън, а хладен отвътре, значи е твърде мокър. Махнете покривалото за няколко часа.

Ако не е правилно съотношението между въглерод и азот, разлагането ще става твърде бързо. Ще познаете това това мирисът на амоняк. Това означава, че купът губи азот. За да поправите това, смесете малко дървесни стърготини, които се получават след рязане с трион. Сложете ги в местата, откъдето се носи мирис на амоняк. Това трябва да върне баланса.

Ще знаете, че имате добра реакция, ако усещате топлината да излиза от купчината и да се носи леко приятна „топла“ миризма. Можете също така да видите водни пари да излизат от купчината, когато я завъртите или да видите бели влакна на мицел, които се развиват. Също така ще забележите, че купчината се свива.