Й оланта Делибозова – Йоли е всепризнат майстор на сладости, в това число и кремове. Рецептите й предизвикват истинско мечтание от кухнята. Ето няколко идеи, още на yoli-bg.com.
Аперол
Продукти за 6 десерта:
- 200 мл аперол
- 300 мл просеко
- 100 мл вода
- 15 г желатин
- 250 г маскарпоне
- 200 г гъсто кисело мляко
- ванилия
- 80 г пудра захар
- настъргана кора от 1 портокал
Начин на приготвяне:
Накиснете желатина във водата, докато набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна, докато се стопи. Разбъркайте го с аперола и просекото. Сипете сместа в купичка и приберете в хладилника за няколко часа или докато се желира напълно. В купа разбъркайте с лъжица маскарпонето, киселото мляко, захарта, ванилията и портокаловата кора. Разпределете крема в чаши. Извадете желето от хладилника и го раздробете с вилица. Сипете го върху крема. Съхранявайте десерта в хладилник до сервиране. Да ви е сладко!
Може да направите крема с рикота, шманд, крем фреш или заквасена сметана вместо маскарпоне. Ако не ви харесва раздробеното желе, излейте го на равен пласт върху крема и желирайте.
Един от любимите ми летни коктейли е Аперол-шприц. Приготвя се от три части вино просеко, две аперол и една част газирана вода. Разбира се, много лед и резен портокал. Представям ви го във вариант на десерт. Комбинацията от плътния сладък крем и леко горчивото желе е изумително вкусна.
С манго
Продукти за 8 крема:
- 1 добре узряло манго
- 1-2 с.л. кристална захар
- сок от 1/2 лимон
- 200 г рикота
- 100 г пудра захар
- ванилия
- 200 мл течна сметана
- 7 г желатин за муса (1 пакетче)
- 3 г желатин за глазурата (1/2 пакетче)
Начин на приготвяне:
Обелете мангото, нарежете го на парченца и го пасирайте до гладкост заедно с кристалната захар и лимоновия сок. В купа разбийте рикотата заедно с пудрата захар и ванилията. Към нея добавете половината от манговото пюре. Разбъркайте. В друга купа разбийте на сняг сметаната без никаква захар. С внимателно бъркане я прибавете към основния крем. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го в микровълнова фурна или на слаб котлон за да се разтвори. Прибавете 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин сипете в крема. Разбъркайте. Начинът на оформяне на крема е въпрос на лично предпочитание. Ако желаете да направите топки, ви е нужна подходяща силиконова форма с полусфери. Напълнете ги с крем и сложете във фризера да замръзнат. След това ги извадете от формите и слепете половинките, за да образувате сфери. Замръзнали, ги потопете във все още течното желе от мангово пюре. От разликата в температурата желето веднага полепва по крема и се стяга. Може да оформите крема в чаши или купички. Гарнирайте по ваше желание и сервирайте. Да ви е сладко!
Пюрето, което служи за глазура, не е напълно желирано. Умишлено съм го оставила така, тъй като не исках да се получи твърдо желе, а само стегната оранжева обвивка около сферата. Ако желаете, може да го желирате, като увеличите количеството желатин. За тази рецепта препоръчвам да не заменяте рикотата с извара.
Ябълков
Продукти за 6 крема:
- 3 яйца
- 80 г захар
- 200 мл прясно мляко
- 25 г кокосови стърготини
- 2 големи ябълки
- подправки по ваш вкус (ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил)
- 1 ч.ч. захар за карамелизиране
Начин на приготвяне:
Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките, докато омекнат. Отстранете подправките и пасирайте ябълките на гладко пюре. Охладете. Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така, че карамела да облее и стените им. Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко. Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките, сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Сервирайте крема студен, обърнат в десертни чинийки. Да ви е сладко!
Кремът се приготвя на водна баня, прилича на крем-карамел, а всъщност е напълно различен.
Кокосов с ягоди
Необходими продукти:
- 500 г ягоди
- 2 с.л. амарето
- 200 г натрошени сладки амарети или ореховки
- 200 г неподсладено кокосово мляко
- 200 г маскарпоне
- 2 яйца
- 150 г пудра захар
- ванилия
- 10 г желатин на прах
Начин на приготвяне:
Почистете ягодите и нарежете половината от тях на кубчета. Мариновайте ги с амарето и ги оставете да престоят 5 минути. Останалите ягоди нарежете на филийки. Разбийте жълтъците с половината захар на водна баня, за да се темперират, в случай, че се притеснявате да ги консумирате сурови. Добавете ги към маскарпонето, сипете ванилията и разбийте на гладък крем. Сипете кокосовото мляко и отново разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете останалата захар, като продължите да разбивате, докато получите плътен стегнат крем. Към маскарпонето прибавете разбитите белтъци, а накрая и желатина разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко много добре.
За да подредите крема на дъното на чашите сложете по 1 с.л. от маринованите ягоди. Спете крем и покрийте с пласт от натрошените амарети. Върху тях подредете ягодови резенчета, като ги подпрете по стените на чашата. Напълнете с крем догоре и завършете с ягоди. Да ви е сладко!
Брюле с бял шоколад
Необходими продукти:
- 600 мл пълномаслена течна сметана
- 120 г бял шоколад
- 7 жълтъка
- 80 г захар
- ванилия
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте сметаната без да я кипвате и я отстранете от котлона. Начупете в нея шоколада и разбъркайте добре, докато получите гладка консистенция. Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Налейте сметаната на тънка струйка към жълтъците, като бъркате непрекъснато. Налейте крема в купички за брюле. Изпечете го на водна баня за 1 час на слаба температура от 130 градуса или 20 минути на 180 градуса. Водата в тавата трябва да бъде 2/3. Оставете готовия крем добре да се охлади и стегне в хладилника. Преди сервиране поръсете крема с тънък пласт захар и карамелизирайте с домакинска горелка. Ако не разполагате с такава, сложете купичките под силно загрят грил докато, се карамелизира захарта. Да ви е сладко!
Справка:
До XVIII век този десерт е известен в Европа като британски крем. Смята се, че кремът от яйца и захар е направен първо в Тринити колидж, в Кеймбридж. Французите оспорват това, като казват, че рецептата е дело на главния готвач на Орлеанския херцог. От това възникват други спорове – испанците твърдят как брюлето е вариант на крем каталана.
Рикота в шоколадова кошничка
Необходими продукти:
- 200 г млечен шоколад за кошничките
- 200 г рикота
- 2 белтъка
- 100 г захар
- ванилия
- 1 с.л.захаросани портокалови корички или настъргана кора от 1/2 портокал
- 3-4 с.л. смлени ядки по избор
За глазурата:
- 2 белтъка
- 100 г захар
- ванилия
Начин на приготвяне:
Стопете шоколада на водна баня. В хартиени или силиконови форми за кексчета сипете по 2 ч.л. от стопения шоколад. Наклонете формичките навсякъде, за да се облеят добре страните с шоколад. Поставете ги обърнати надолу върху решетка, за да се изтече излишният шоколад. Под решетката поставете хартия за печене. Така след това може да съберете изтеклия шоколад и да го ползвате наново. Оставете формичките, за да се стегне малко шоколадът, но докато е още лепкав поръсете по дъното и стените счукани запечени ядки. (Моят избор беше суров шамфъстък, примесен с малко челен чай матча.)
Разбийте на сняг белтъците. След това постепенно сипете половината захар и доразбийте, докато тя се стопи и образува меки и плътни връхчета. Отделно разбийте рикотата с останалата захар и ванилията. Добавете портокаловите кори и белтъците, като бъркате внимателно с лъжица или бъркалка. Кремът трябва да е лек, пухкав и не много гъст. Разбира се, ако се втечни прекалено, ще се наложи да му добавите малко желатин. Разпределете крема във вече стегнатите шоколадови чашки и ги оставете на студено поне за два часа. След това внимателно отделете книжните или силиконови капсули от тях. Накрая разбийте останалите белтъци със захарта и ванилията на хубав гъст крем и украсете кошничките по ваше желание. Не съм посочила точен брой на готовите кошнички. Сами преценете колко да направите. Да ви е сладко!