0

Н а 75 лв. за кг бе представено месо от елитното говедо Блек ангъс по време на международно изложение за храни и алкохолни напитки в Интер Експо Център в столицата.

На 75 лв. за кг бе представено месо от елитното говедо Блек ангъс по време на международно изложение за храни и алкохолни напитки в Интер Експо Център в столицата.

В изложението участват винарни от Европа, България и САЩ, както и търговци на храни. За първи път в страната ни беше показана крафт бира от Колорадо и прочутото месо от Блек ангъс със съдействието на представители на земеделското министерство на САЩ в Американското посолство в България.

Елитно

В България вече се отглеждат говеда Блек ангъс, известен с мраморното си месо, което прави пържолата сочна, но все още българските фермери не могат да намерят добър пазар. Търговска верига обаче вече ще продава американски Блек ангъс, стана ясно по време на панаира. Мениджъри коментираха пред „Телеграф“, че има интерес към месото от елитни ресторанти. Според тях обичайно при скъпите меса пържолата в скъпите заведения е на цената на един килограм месо. Въпреки това си има клиенти.

Колорадо

За първи път в България беше представена и крафт бира от Колорадо, характерна с това, че има спонтанна ферментация в резултат на диви дрожди. Също така и вино без алкохол от германски производител, който в началото на века е въвел технологията за извличане на алкохолните градуси.

Смръчкула

Българско сирене с български трюфели до края на месеца ще бъде пуснато в търговските вериги, разказаха търговци от Южна България. Цената на продукта в момента е 35 лв. за кг. и се предлага основно в скъпи ресторанти. Производителите на скъпата гъба продават продукцията си основно на италианци, които ги влагат в зехтин и слънчогледово масло, а най-новият хит е оцет балсамико. Диворастящите гъби на българска територия бяха представени от уникалната смръчкула, която сушена се продава на 500 лв. за кг.

Стопанства

Родните винарни се представиха като обединения, за да бъдат разпознаваеми като туристически дестинации. Така гостите от България ще могат да правят турове за дегустации на няколко изби едновременно. В Североизточна България поради отдалечеността на района ще комбинират разходките с местни къщи за гости, локални храни и посещения в стопанства с типичните кайсиеви насаждения, шафранови и лавандулови ниви.