0

Времето се затопли и дойде сезонът на кабриолетите. Точно на прага на лятото у нас дебютира новото открито MINI Cabrio. Следващото поколение на луксозния малък кабриолет на британската марка пренася пътниците под открито небе, директно под слънчевите лъчи на лятото. В съчетание с мощния двигател с 231 к.с. на модела John Cooper Works, ежедневието се превръща в открита радост от шофирането, което още със старта доставя неописуемо удоволствие. Новото MINI Cabrio John Cooper Works е уникална концепция в сегмента на малките автомобили, която предлага на почитателите на моторните спортове екстремно удоволствие по ексклузивен начин и комбинира автентично състезателно усещане с неповторимо изживяване под открито небе. Неподражаемият външен вид с характерни дизайнерски черти в характерния стил на John Cooper Works е съчетан с висококачествен интериор с луксозна атмосфера. Спортното управление, характерно за картинг и мощното задвижване предизвикват водача да натиска газта и да се наслаждава на миговете зад волана.

Отварянето и затварянето на текстилния гюрук става автоматично за 18 секунди при скорост до 30 км/ч.

Външният вид на MINI Cabrio John Cooper Works се отличава с големи въздуховоди в предната броня, които се простират дори до местата, предназначени за габаритите и фаровете за мъгла при MINI Cabrio. Индивидуално са оформени праговете и задната престилка, фаровете са LED с бели мигачи и серийни задни LED светлини. На радиаторната решетка и на задния капак има логото на John Cooper Works. Новият текстилен гюрук за първи път е с напълно електрическа система за сгъване с много ниско ниво на шума. Отварянето и затварянето на мекия покрив е изцяло автоматично и става в рамките на 18 секунди и по време на пътуването при скорост до 30 км/ч. Функцията „люк на покрива” е достъпна при всяка скорост на движение.

Водачът е заобиколен от висококачествен интериор с модерна концепция на данни и управление.

Сядайки зад волана водачът е заобиколен от атмосфера на висококачествен интериор с модерна концепция на изобразяване на данни и управление от най-ново поколение в комбинация с типичния за версиите John Cooper Works кокпит на спортна кола. Седалките са спортни с изразени странични опори, на вратите има лайсни с надпис John Cooper Works, а мултифункционалният кожен волан е с пластини за превключване на предавките при спортната автоматична трансмисия. Моделът John Cooper Works е оборудван със селектор на автоматичната кутия, педали и опора за крака на шофьора от неръждаема стомана.

В салона има комфортни места за четирима пътника, като отделните задни седалки са с удължена площ.

Благодарение на увеличените размери и междуосие в сравнение с предходния модел, в салона на MINI Cabrio John Cooper Works има комфортни места за четирима пътника, като отделните задни седалки са с удължена площ за седене. Зад предните седалки е интегрирана дъга за защита при преобръщане. Обемът на багажника е увеличен до 215 л при затворен гюрук и до 160 л при отворен. Задната седалка се дели и сгъва, а увеличеният отвор на багажника разполага с функция, която улеснява товаренето.

Функцията „люк на покрива” е достъпна при всякаква скорост на движение.

Неповторимото усещане под открито небе с новото MINI Cabrio John Cooper Works е толкова неподправено и вълнуващо, благодарение на 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване на горивото с мощност 231 к.с. Двигателят е изключително пъргав и кабриолетът се изстрелва напред още със старта. Завидната тяга от 320 Нм е на разположение на водача в широкия интервал от 1250 до 4800 об/мин и се предава на предните колела чрез 6-степенна спортна автоматична скоростна кутия. Трансмисията работи много бързо, а спринтът от 0 до 100 км/ч отнема едва 6,5 секунди. Двигателят е много еластичен и кабриолетът ускорява от 80 до 120 км/ч за 5,7 секунди. Моторът издава страховит гърлен звук и радва слуха с „музиката” от специално настроената спортна изпускателна система.

Спортното управление и мощното задвижване предизвикват водача да натиска газта.

Още след първите километри с новото MINI Cabrio John Cooper Works вече ще сте влюбени в него, независимо от пола. Спортният открит автомобил завладява с бързата си реакция при натискането на газта и пленява с директното си управление, типичното за картинг. За директното управление и отличния контрол са помогнали многораменното задно окачване, широките следи и пониженият център на тежестта. Малката открита спортна кола следва стриктно движенията на волана и е много стабилна в завоите, като кормилното управление е по-остро и точно, в сравнение със стандартното MINI. Автомобилът има отлично сцепление с пътя, недозавиване не се усеща, благодарение на електронното заключване на диференциала.

Индивидуално са оформени праговете и задната престилка, както и серийни задни LED светлини.

Новото MINI Cabrio John Cooper Works е оборудвано с ново окачване с по-големи пружини, нови амортисьори и стабилизатори за напречна устойчивост, благодарение на които страничните наклонявания в завоите са минимални, а возенето е много прилично. Като опция се предлагат адаптивни амортисьори и настройка на шасито със спортен, комфортен и икономичен режим. Новото MINI Cabrio John Cooper Works тутакси намалява скоростта и спира безотказно благодарение на спирачните дискове Brembo.

MINI Cabrio John Cooper Works

2,0-литров 4-цилиндров турбобензинов мотор

6-степенна автоматична скоростна кутия

231 к.с. макс. мощност при 5200-6000 об/мин

320 Нм въртящ момент при 1250-4800 об/мин

6,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

240 км/ч максимална скорост

5,9 л/100 км среден разход на гориво

138 г/км емисии на СО2

69 300 лева базова цена на модела