0

30-годишна жена от Чепеларе е на мушката на прокуратурата, тъй като се е пробвала да пазарува гласове със спагети, фасул, леща, олио, захар и други продукти. Жената, чиито инициали са Й. З. е предложила на двама души да упражнят правото си на глас в полза на една от кандидат-президентските двойки, като срещу това ще им даде пакетите с храна. Това се е случило на 2 ноември, съобщиха от апелативната прокуратура в Пловдив.

Там общо са образувани 97 преписки и 4 досъдебни производства за изборни нарушения, като зоната на апелативната прокуратура в Пловдив включва шест окръжни и 27 районни прокуратури. В Пазарджик районната прокуратура разследва сигнал за купуване на гласове в село Черногорово. Имената на местни жители от селото били включени в списък без егенета и на тях са им били предлагани пари.

В Смолян районната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу 47-годишен мъж, който на 6 ноември на два пъти е гласувал в родния си град. На 13 ноември свиленградската прокуратура е повдигнала обвинение срещу жена на 32 години, която ден по-рано е предложила 30 лева на 64-годишна жена от Любимец, за да гласува за определена кандидат-президентска двойка.

В зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са образувани общо 97 преписки за изборни нарушения, а именно в районните прокуратури в Кърджали, Момчилград, Пловдив, Карлово, Пещера, Ардино, Смолян, Чепеларе, Панагюрище, Пазарджик, Казанлък и Стара Загора. 74 от тях са приключили с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, 12 са изпратени по компетентност на други органи, 11 не са приключили, като по тях са назначени проверки за срок от 10 дни.