0

Й оланта Делибозова – Йоли отдавна се е доказала и като майстор на всякакви видове сладки, а бисквитите определено са нейна страст. Ето няколко идеи от yoli-bg.com и 24kitchen.bg.

С течен шоколад

Продукти за около 30-34 бисквити:

225 г масло

200 г мека кафява захар

2 яйца

ванилия

350 г брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

2-3 щипки сол

100 г шоколадов чипс

150 г течен шоколад

Приготвяне:

Постелете дъска или равна чиния с хартия за печене или тефлонов лист. Сипете течния шоколад в пош и шприцовайте малки топчета с големина на шоколадов бонбон. Сложете дъската във фризера и замразете за 2-3 часа. Сипете маслото в малка касерола и го оставете на бавен огън, докато стане с лешников цвят. Прецедете го от падналия на дъното белтък и охладете. Към охладеното масло сипете захарта и разбъркайте на крем до леко побеляване. Добавете яйцето и ванилията. Разбийте за кратко с телена бъркалка. Прибавете брашното, смесено с шоколадовия чипс и бакпулвера. Разбъркайте добре и приберете в хладилника за 30-40 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Гребнете от тестото една пълна супена лъжица. С пръсти оформете на питка. В средата сложете един замразен бонбон от течен шоколад и загърнете добре краищата на тестото около него. По този начин направете останалите бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 12-15 минути. Да ви е сладко!

С пържени овесени ядки

Продукти за около 35 бисквити:

80 г меко масло

200 г овесени ядки

130 г захар

2 яйца

настъргана кора от 1 лимон

ванилия

65 г брашно

1/4 ч.л. бакпулвер

по желание стопен шоколад за глазура

Приготвяне:

Запържете на бавен огън овесените ядки в 30 г от маслото. Разбърквайте периодично, докато станат златисти. Охладата и ги смесете с 30 г от захарта. Разбийте на крем останалите масло и захар. Подправете с ванилия и лимонова кора. Добавете яйцата и разбийте още веднъж. Смесете брашното с бакпулвера и овесените ядки. Изсипете ги в маслено-яйчената смес и добре разбъркайте. Загрейте фурната на 170 градуса. Покрийте тава с хартия за печене и с лъжица сипете от сместа малки купчинки. Може да ги притиснете с лъжицата, за да ги направите плоски. Изпечете ги за около 15 минути. По желание ги напръскайте със стопен шоколад или ги топнете целите. Да ви е сладко!

С тиквени семки

Продукти:

125 г меко масло

70 г пудра захар

1 яйце

ванилия

50 г фино смлени сурови тиквени семки

50 г нишесте

около 200/220 г брашно

Приготвяне:

Разбъркайте маслото заедно с пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. Отново разбъркайте всичко на гладък крем. Отделно смесете тиквените семки, нишестето и брашното. Прибавете сухата смес към маслената и за кратко омесете тесто. Оставете го за 1 час в хладилник. Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с формички за сладки нарежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете сладките за около 15 минути. Украсете по желание. Да ви е сладко!

Съвет: Ако желаете, може да украсите бисквитите с белтъчна глазура – вижте рецептата за домашен айсинг (кралска ледена глазура).

Кралска ледена глазура

Продукти:

1 белтък от голямо яйце

250 г пресята пудра захар

1 ч.л. натурално царевично нишесте

ванилия

1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:

В купа смесете белтъка, захарта, нишестето и ванилията. Разбийте с миксер за 3 минути на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и отново разбийте за кратко. Ще получите крем с много гъста консистенция. В това състояние е подходящ за шприцоване на цветя и фигурки.

Покрийте крема с влажна кърпа (аз покривам с две намокрени парчета кухненска хартия) и оставете на стайна температура 20-30 минути. Това е нужно, за да се споят добре съставките, въздухът в глазурата да спадне и да се стопят всички останали кристалчета захар. След 20 минути размажете малко крем между пръстите си. Не трябва да усещате грапави частици. Към готовата глазура налейте малко студена вода. Наливайте постепенно с чаена лъжичка. Разбърквайте с лопатка, а не с миксер, за да не влиза повече въздух. Разредете до консистенция като за целувки, която е подходяща за очертаване и фино рисуване.

За да покриете изцяло бисквитите е нужно да разредите глазурата с още вода. Отново прибавяйте лъжичка по лъжичка. Глазурата трябва да е с такава гъстота, че капка от нея да може се разлива.

Глазурата съхне много бързо, за няколко часа е напълно готова. Не сушете във фурна, а само на стайна температура. Ако има мехурчета въздух в глазурата, след като сте я нанесли върху бисквита, лесно може да ги отстраните с игла. Експериментирайте с цветове и форми. Приятно майсторене!

С ябълка

Продукти за около 30-40 сладки:

2 леко кисели ябълки

220 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

100 г студено масло

120 г кафява захар

1 щипка сол

1/2 ч.л.канела

75 г мюсли

1 яйце

ванилия

1 с.л. захаросани портокалови или лимонени кори

4-5 с.л. прясно мляко

Приготвяне:

Нарежете ябълките на малки кубчета. Сами преценете дали да обелите кората. Смесете брашното с канелата, ванилията и бакпулвера. Прибавете маслото, нарязано на малки кубчета и претрийте с пръсти, докато получите маслени трохи. Към трохите сипете захарта, мюслито, цитрусовите корички, солта и ябълките. Сипете яйцето и разбъркайте. Долейте и млякото, за да получите гъста и лепкава смес. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжичка сипете малки купчинки от тестото на разстояние 3 см една от друга. Изпечете бисквитите в загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути или докато се зачервят приятно. Да ви е сладко!

С боровинки и кокос

Продукти:

125 г меко масло

1 ч.ч. захар

1 яйце

1 ч.ч. кокосови стърготини

2 с.л. мед

2 ванилии

1 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)

Приготвяне:

С бъркалка разбъркайте маслото със захарта и яйцето. Добавете кокоса, меда и ванилията. Сипете брашното и бакпулвера, и разбъркайте добре. Накрая сложете и боровинките. Постелете дъното на тава с хартия за печене. С лъжичка гребвайте малко от сместа и сипвайте малки купчинки върху хартията. Не се старайте да ги оформяте. По време на печене бисквитите се разливат. Имайки това предвид, оставете достатъчно място между тях. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване за около 13-15 минути. Да ви е сладко!

С моркови

Продукти за 50-60 сладки:

350 г сварени моркови

100 г стопено масло

30 мл олио

200 г захар

1 яйце

ванилия

щипка сол

1 ч.л. микс от подправки - кардамон, карамфил, канела, индийско орехче

80 г кокосови стърготини

400 г брашно

1 равна ч.л. бакпулвер

За глазурата:

сок от една малка мандарина

2-3 с.л. пудра захар

Приготвяне:

Намачкайте морковите фино с вилица или преса за картофи. Ако искате да получите много нежно пюре, ползвайте пасатор (лично аз предпочитам да се усещат все пак мънички парченца моркови). В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото и олиото и прибавете морковеното пюре. Подправете сместа с микса подправки, ванилията и солта. Сипете кокоса и разбъркайте. Накрая добавете и брашното, предварително пресято заедно с бакпулвера. Не е нужно да ползвате миксер. Домакинска бъркалка или лъжица е напълно достатъчна. Може да смените подправките с други, които харесвате най-много. Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжица и направете малки купчинки, като оставяте достатъчно място помежду им. Изпечете сладките в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10-15 минути или докато станат приятно златисти.

За глазурата разбъркайте сока от мандарина с пудрата захар. Преценете сами гъстотата така, както на вас ви харесва. Винаги може да добавите още малко захар или пък да разредите с няколко капки сок. Глазурата трябва да се разлива добре, но все пак да се задържа на повърхността на сладките. Покапете с глазура върху бисквитите, докато са още топли. Така тя ще изсъхне много по-бързо. Ако желаете, може да гарнирате със стърготини от пресен морков и да поръсите с малко пудра захар. Да ви е сладко!

С шоколадов чипс

Продукти:

250 г меко масло

100 г бяла + 120 г тъмна кафява захар мусковадо

2 яйца

ванилия

2-3 щипки сол

260 г брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода бикарбонат

200 г шоколадов чипс

Приготвяне:

С миксер разбийте на пухкав крем маслото и двата вида захар. Добавете яйцата, ванилията и солта. Разбийте още малко. Смесете брашното с бакпулвера, содата и шоколадовия чипс. Прибавете го към маслената смес и добре разбъркайте. Приберете сместа в хладилника за 30 минути. Загрейте фурната на 170 градуса и постелете тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. За по-лесно и правилно оформяне може да ползвате малка лъжица за сладолед. Оставете между бисквитите достатъчно място, тъй като по време на печене се разливат. Изпечете ги за около 10-13, изчакайте ги да изстинат в тавата и чак тогава ги извадете в чиния. Да ви е сладко!