Й оланта Делибозова – Йоли отдавна се е доказала и като майстор на всякакви видове сладки, а бисквитите определено са нейна страст. Ето няколко идеи от yoli-bg.com и 24kitchen.bg.
С течен шоколад
Продукти за около 30-34 бисквити:
225 г масло
200 г мека кафява захар
2 яйца
ванилия
350 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
100 г шоколадов чипс
150 г течен шоколад
Приготвяне:
Постелете дъска или равна чиния с хартия за печене или тефлонов лист. Сипете течния шоколад в пош и шприцовайте малки топчета с големина на шоколадов бонбон. Сложете дъската във фризера и замразете за 2-3 часа. Сипете маслото в малка касерола и го оставете на бавен огън, докато стане с лешников цвят. Прецедете го от падналия на дъното белтък и охладете. Към охладеното масло сипете захарта и разбъркайте на крем до леко побеляване. Добавете яйцето и ванилията. Разбийте за кратко с телена бъркалка. Прибавете брашното, смесено с шоколадовия чипс и бакпулвера. Разбъркайте добре и приберете в хладилника за 30-40 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Гребнете от тестото една пълна супена лъжица. С пръсти оформете на питка. В средата сложете един замразен бонбон от течен шоколад и загърнете добре краищата на тестото около него. По този начин направете останалите бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 12-15 минути. Да ви е сладко!
С пържени овесени ядки
Продукти за около 35 бисквити:
80 г меко масло
200 г овесени ядки
130 г захар
2 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
65 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
по желание стопен шоколад за глазура
Приготвяне:
Запържете на бавен огън овесените ядки в 30 г от маслото. Разбърквайте периодично, докато станат златисти. Охладата и ги смесете с 30 г от захарта. Разбийте на крем останалите масло и захар. Подправете с ванилия и лимонова кора. Добавете яйцата и разбийте още веднъж. Смесете брашното с бакпулвера и овесените ядки. Изсипете ги в маслено-яйчената смес и добре разбъркайте. Загрейте фурната на 170 градуса. Покрийте тава с хартия за печене и с лъжица сипете от сместа малки купчинки. Може да ги притиснете с лъжицата, за да ги направите плоски. Изпечете ги за около 15 минути. По желание ги напръскайте със стопен шоколад или ги топнете целите. Да ви е сладко!
С тиквени семки
Продукти:
125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
ванилия
50 г фино смлени сурови тиквени семки
50 г нишесте
около 200/220 г брашно
Приготвяне:
Разбъркайте маслото заедно с пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. Отново разбъркайте всичко на гладък крем. Отделно смесете тиквените семки, нишестето и брашното. Прибавете сухата смес към маслената и за кратко омесете тесто. Оставете го за 1 час в хладилник. Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с формички за сладки нарежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете сладките за около 15 минути. Украсете по желание. Да ви е сладко!
Съвет: Ако желаете, може да украсите бисквитите с белтъчна глазура – вижте рецептата за домашен айсинг (кралска ледена глазура).
Кралска ледена глазура
Продукти:
1 белтък от голямо яйце
250 г пресята пудра захар
1 ч.л. натурално царевично нишесте
ванилия
1 ч.л. лимонов сок
Приготвяне:
В купа смесете белтъка, захарта, нишестето и ванилията. Разбийте с миксер за 3 минути на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и отново разбийте за кратко. Ще получите крем с много гъста консистенция. В това състояние е подходящ за шприцоване на цветя и фигурки.
Покрийте крема с влажна кърпа (аз покривам с две намокрени парчета кухненска хартия) и оставете на стайна температура 20-30 минути. Това е нужно, за да се споят добре съставките, въздухът в глазурата да спадне и да се стопят всички останали кристалчета захар. След 20 минути размажете малко крем между пръстите си. Не трябва да усещате грапави частици. Към готовата глазура налейте малко студена вода. Наливайте постепенно с чаена лъжичка. Разбърквайте с лопатка, а не с миксер, за да не влиза повече въздух. Разредете до консистенция като за целувки, която е подходяща за очертаване и фино рисуване.
За да покриете изцяло бисквитите е нужно да разредите глазурата с още вода. Отново прибавяйте лъжичка по лъжичка. Глазурата трябва да е с такава гъстота, че капка от нея да може се разлива.
Глазурата съхне много бързо, за няколко часа е напълно готова. Не сушете във фурна, а само на стайна температура. Ако има мехурчета въздух в глазурата, след като сте я нанесли върху бисквита, лесно може да ги отстраните с игла. Експериментирайте с цветове и форми. Приятно майсторене!
С ябълка
Продукти за около 30-40 сладки:
2 леко кисели ябълки
220 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г студено масло
120 г кафява захар
1 щипка сол
1/2 ч.л.канела
75 г мюсли
1 яйце
ванилия
1 с.л. захаросани портокалови или лимонени кори
4-5 с.л. прясно мляко
Приготвяне:
Нарежете ябълките на малки кубчета. Сами преценете дали да обелите кората. Смесете брашното с канелата, ванилията и бакпулвера. Прибавете маслото, нарязано на малки кубчета и претрийте с пръсти, докато получите маслени трохи. Към трохите сипете захарта, мюслито, цитрусовите корички, солта и ябълките. Сипете яйцето и разбъркайте. Долейте и млякото, за да получите гъста и лепкава смес. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжичка сипете малки купчинки от тестото на разстояние 3 см една от друга. Изпечете бисквитите в загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути или докато се зачервят приятно. Да ви е сладко!
С боровинки и кокос
Продукти:
125 г меко масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. кокосови стърготини
2 с.л. мед
2 ванилии
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)
Приготвяне:
С бъркалка разбъркайте маслото със захарта и яйцето. Добавете кокоса, меда и ванилията. Сипете брашното и бакпулвера, и разбъркайте добре. Накрая сложете и боровинките. Постелете дъното на тава с хартия за печене. С лъжичка гребвайте малко от сместа и сипвайте малки купчинки върху хартията. Не се старайте да ги оформяте. По време на печене бисквитите се разливат. Имайки това предвид, оставете достатъчно място между тях. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване за около 13-15 минути. Да ви е сладко!
С моркови
Продукти за 50-60 сладки:
350 г сварени моркови
100 г стопено масло
30 мл олио
200 г захар
1 яйце
ванилия
щипка сол
1 ч.л. микс от подправки - кардамон, карамфил, канела, индийско орехче
80 г кокосови стърготини
400 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
За глазурата:
сок от една малка мандарина
2-3 с.л. пудра захар
Приготвяне:
Намачкайте морковите фино с вилица или преса за картофи. Ако искате да получите много нежно пюре, ползвайте пасатор (лично аз предпочитам да се усещат все пак мънички парченца моркови). В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото и олиото и прибавете морковеното пюре. Подправете сместа с микса подправки, ванилията и солта. Сипете кокоса и разбъркайте. Накрая добавете и брашното, предварително пресято заедно с бакпулвера. Не е нужно да ползвате миксер. Домакинска бъркалка или лъжица е напълно достатъчна. Може да смените подправките с други, които харесвате най-много. Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжица и направете малки купчинки, като оставяте достатъчно място помежду им. Изпечете сладките в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10-15 минути или докато станат приятно златисти.
За глазурата разбъркайте сока от мандарина с пудрата захар. Преценете сами гъстотата така, както на вас ви харесва. Винаги може да добавите още малко захар или пък да разредите с няколко капки сок. Глазурата трябва да се разлива добре, но все пак да се задържа на повърхността на сладките. Покапете с глазура върху бисквитите, докато са още топли. Така тя ще изсъхне много по-бързо. Ако желаете, може да гарнирате със стърготини от пресен морков и да поръсите с малко пудра захар. Да ви е сладко!
С шоколадов чипс
Продукти:
250 г меко масло
100 г бяла + 120 г тъмна кафява захар мусковадо
2 яйца
ванилия
2-3 щипки сол
260 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
200 г шоколадов чипс
Приготвяне:
С миксер разбийте на пухкав крем маслото и двата вида захар. Добавете яйцата, ванилията и солта. Разбийте още малко. Смесете брашното с бакпулвера, содата и шоколадовия чипс. Прибавете го към маслената смес и добре разбъркайте. Приберете сместа в хладилника за 30 минути. Загрейте фурната на 170 градуса и постелете тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. За по-лесно и правилно оформяне може да ползвате малка лъжица за сладолед. Оставете между бисквитите достатъчно място, тъй като по време на печене се разливат. Изпечете ги за около 10-13, изчакайте ги да изстинат в тавата и чак тогава ги извадете в чиния. Да ви е сладко!