0

Р езултатите от националния референдум, който се проведе заедно с президентския вот днес, поставиха допитването на кантар по отношение на това дали ще получи статут на задължително за приемане от парламента. Малко след приключването на изборния ден данните от екзитполовете на социологическите агенции сочеха, че в националното допитване участие са взели малко под 50% от имащите право да гласуват. За да има задължителна сила за парламента, всеки един от въпросите трябва да има над 50% подкрепа (отговор "да") от броя на всички гласували, а те не трябва да са по-малко от 3 500 585. Това е броят на гласувалите на последните парламентарни избори. Активността през 2014 година е била 48,6% от имащите право на глас у нас, а съгласно актуалния брой на избирателите допитването сега трябваше да събере 51,2% активност, за да се приеме за задължително.

Според законодателството дори да е събрал подкрепата на 3 500 585 души даден въпрос, ако няма превалиращ отговор "да" (т.е. над 50%), отговорът не е задължаващ за парламента. Ако пък референдумът е получил подкрепа на над 20% от имащите право на глас, резултатите от него трябва да бъдат разгледани от НС, дори да не е достигнал прага, за да е задължителен.

Най-сериозна подкрепа от гласувалите според предварителните данни е събрал третият въпрос на референдума, който би свил партийните субсидии и гласи: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори?". 80% подкрепят идеята, при 16,3 против нея. 78,8 пък са дали вота си „за“ въпроса "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". Последният въпрос бе "Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите?". На него 70,6% са отговорили положително.

Според основния инициатор на референдума Слави Трифонов, въпреки че по предварителни данни не е достигнато числото от 3,5 млн. избиратели, които да направят резултатите от него задължителни за НС депутатите трябва да се съобразят с волята на суверена. По думите на ТВ водещия резултатите от допитването са звучен шамар за политическата класа.