0

П етрич е на Покрива на света. Знамето на града се развя почти в небето. Петричани имат повод на гордост. Благодарение на една нежна и красива, но много упорита и силна жена!

Тези дни в южния град всички говорят за Еверест и за своето момиче, което прослави и Петрич, и България със своето невероятно постижение. Само за два дни 35-годишната Силвия Аздреева направи нещо невиждано досега от българка - стана втората жена от страната ни, изкачила 8848-метровия връх на света, и първата наша сънародничка, стъпила на връх Лхотце (8561 метра). И доказа, че няма мечти, които не могат да се сбъднат.

Сила

Сега петричани очакват с нетърпение своята съгражданка да се завърне в родния край, за да я видят и да чуят от първо лице как за два дни се катерят два осемхилядника. Горди са и в община Петрич. На официалната страница написаха с много емоция: „На Еверест нашето смело момиче гордо развя знамето на България и знамето на родния Петрич! Силвия тръгна отново с Петрич в сърцето си! С обич и уважение към дома доказваш по безспорен начин борбения дух на петричани. Гордеем се с теб!”. Преди два месеца тя получи специално отличие от община Петрич за изкачването си на връх Ама Даблам.

Разбира се, че сега най-щастливи от подвига на Аздреева са в нейното семейство. Те още не са се отърсили от напрежението и притеснението дали всичко ще завърши успешно. Но пък си отдъхнаха, че трудното мина и само след няколко дни ще прегърнат своето момиче.

Очакване

„Успяхме да се чуем, макар че тя е доста уморена. Най-важното за нас е, че е жива и здрава. Каза ми, че е било много трудно и изтощително. Сигурно ще си отдъхне няколко дни и ще се върне у дома. Силвия живее в София, но ще дойде в Петрич да се видим. Връзката между нас двамата и по-голямата ни сестра Мариана, която живее в Лондон, е много силна”, не крие емоциите си 40-годишният брат на Силвия – Петър Аздреев.

Сестра му била категорична, че още е в еуфория и адреналинът от изкачванията на върховете не е отминал. Уверила, че никога няма да забрави панорамата от Еверест, каквато очите ти никъде не могат да видят. Там забравила за болката, за трудностите, за лишенията, за усилията да се приспособиш към „мъртвата зона”. Не е било лесно, но всичко се е развило по план, не е имало форсмажорни обстоятелства.

Любов

Любовта й към природата е още от дете. Съвсем малка започнала да ходи в планината Беласица. Оттогава обича природата, иска да е сред нея, за да се наслади на красотата на цветята, на дърветата, на животните. Да остане сама сред тази красота и да се зареди с позитивна енергия. Винаги в живота й помагат нейните решителност, упоритост и дори инат. Не се отказва от това, което смята за ценно. Преодолява всякакви препятствия, за да постигне своето.

„Тя завърши средното си образование в Петрич. Сега е в София, но често се чуваме, използваме всеки удобен момент, за да се видим. Постижението й е уникално, тъй като трябва да се вземе предвид, че Силвия не е професионален алпинист. Заради това често ни спестява цялата истина за своите бъдещи начинания. Прави го, за да не ни притеснява. Сега знаехме, че ще изкачва Еверест, но не знаехме за връх Лхотце”, разказва Петър, който заедно с майка си се занимава с търговия с ядки.

Силвия се занимава със съвсем други неща, откакто нейно хоби е катеренето на върхове. Младата жена е много добър и справедлив човек, не търпи неправдите, винаги е готова да помогне, уверява брат й. Силвия е патриот, който не забравя родния край. Много й помага нейният борбен дух. Петричанката, за която днес всички говорят, е лъчезарна и винаги е оптимист. Никога не се отказва. Защото откажеш ли се, това означава, че не си искал достатъчно това, към което се стремиш. Смела е и е готова на лишения, но да осъществи мечтата си.

Пример

В началото някои от близките й се съмнявали, че говори сериозно за изкачването на Еверест. Смятали, че това са просто приказки. Но Силвия им даде страхотен пример как се гони една мечта. Защото човек може да е голям колкото мечтите си, но все пак става щастлив едва тогава, когато ги сбъдне. И затова петричанката успя да стъпи на върха на света, на Покрива на света – на Еверест.

„Такава си е тя – реши ли нещо, прави го, не се замисля много-много, твърдоглава е. Аз знам, че мога винаги да разчитам на 100% на сестра си. Липсва ни много и на мен, и на останалите в семейството. Защото я няма повече от месец и половина. Покрай тези изкачвания и нейни рекорди в Хималаите не я бяхме чули цяла седмица. Но и това стана, на майка ни й олекна най-сетне. Радваме се, че всички петричани се гордеят със Силвия”, споделя Петър.

Сигурно е, че в южния град още дълго време тема номер едно ще е подвигът на Силвия Аздреева, която я отведе на върха на света. И от тази история ще черпят вдъхновение по-младите, които тепърва започват да търсят своите мечти и пътят пред тях е дълъг и трънлив. Как да успеят и те? Много е лесно. Просто трябва да чуят един съвет от младата и напориста петричанка: „Силната воля и устременост са ключът към успеха!“. А в нейния случай - и към сбъдването на една мечта...

Аздреева благодари на Петя Колчева

Силвия Аздреева използва социалните мрежи, за да благодари на Петя Колчева, която през 2009 г. стана първата българка на Еверест.

Юристката поздрави топло наследничката си за постижението й, а Силвия отговори: „Благодаря, г-жо Колчева! Знам, че думите ви идват от сърце и най-вече от опит. Като един от малкото хора на света, изкачили Еверест, а и първата българска жена, оценявам вашата подкрепа и адекватно мнение относно височинния алпинизъм. Адмирации и за вашите гигантски постижения“.

Живата легенда на алпинизма – непалецът Нирмал Пурджа, който бе основен двигател на експедицията с Аздреева, пък обяви, че ще атакува с друга група Еверест и Лхотце на 24 и 25 май. „Действията ми винаги са говорели по-силно от думите. Това бе 29-ата ми успешна експедиция над 800 м. Не съм се провалил на нито един осемхилядник и съм единственият човек с такъв рекорд. Сега се връщам за 30-ия и 31-вия си опит“, заяви 38-годишният Нимс, който изкачва първия си връх над 8000 м, а след това едва в рамките на 6 месеца и 6 дни стъпва на всичките 14 осемхилядника.