0

В сезона на най-вкусните портокали можем да помислим какво да направим с тях, особено ако използваме кората им. По магазините се продават специално настъргани портокалови кори, но можем и сами да си ги направим. Ето няколко идеи от receptite.com.

Мъфини с какао Продукти: 3 яйца; 150 г краве масло; 120 г захар; 1 портокал; 2 ч.л. бакпулвер; 240 г брашно; 1 с.л. какао; 100 мл сладкарска сметана; оранжева боя за оцветяване (по желание); няколко капки портокалова есенция; Приготвяне: Разбийте маслото (на стайна температура) със захарта. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате след всяко. Измийте много добре портокала и настържете кората му (без бялата част). Добавете я заедно с изстискания портокалов сок към сместа. Прибавете брашното и бакпулвера и разбъркайте добре. Отделете около 1/3 от сместа и оцветете с какаото. Изсипете я на дъното на формички за мъфини и отгоре покрийте с бялата смес. Печете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност. Разбийте сметаната заедно с есенцията и оранжевата боя. Шприцовайте върху изстиналите мъфини и украсете с настъргана портокалова кора.

Мраморен сладкиш с крема сирене Продукти: За сместа със сирене: 250 г крема сирене или маскарпоне; 50 г захар; 2 с.л. ситно настъргана портокалова кора; 3 с.л. прясно изцеден портокалов сок; 1 ч.л. царевично нишесте или царевично брашно; 1 яйце; За шоколадовата смес: 250 г натурален шоколад; 60 г масло; 150 г захар; 2 ч.л. ванилова есенция или 1 пакетче ванилова захар; 2 яйца; 75 г брашно; Приготвяне: За сместа със сиренето разбийте маскарпонето и захарта в дълбока купа, докато сместа стане пухкава. Продължавайки разбиването, добавете кората и сока от портокала и царевичното нишесте. Добавете яйцето и за кратко разбийте, за да се смесят всички продукти. За шоколадовата смес разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата на ниска мощност. Оставете да се охлади. Разбийте яйцата, захарта и ванилията. Добавете ги към шоколадовата смес, сложете и брашното и разбийте добре. Включете фурната да загрее на 180 градуса. Пригответе правоъгълна тавичка за печене с дълга страна 23 см. Намазнете и изсипете шоколадовата смес. Отгоре с помощта на супена лъжица сипвайте бялата смес. С метална шпатула или лъжица леко разбъркайте с кръгови движения да се получи като мраморна шарка. Печете сладкиша 30-35 минути, докато леко се надигне в краищата и стегне в средата. Сладкишът се изважда1 след като напълно е изстинал и се нарязва на квадрати.

По гръцки с грис Продукти: 4 яйца; 1 ч.ч. захар; 1 ч.ч. олио; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. грис; 1 ч.ч. кокосови стърготини; 2 ванилии; 20 г бакпулвер; корите на 2 портокала; За сирола: 3 ч.ч. вода; 2 ч.ч. захар; ванилия; Приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбъркваме захарта с жълтъците. Отделно разбиваме белтъците и ги добавяме към жълтъците, разбъркваме. Добавяме и останалите продукти, като оставяме кокосовите стърготини за накрая. Печем в загрята на 180 градуса фурна, до готовност. След като сме изпекли сладкиша, го оставяме да се охлади напълно. За сиропа слагаме водата със захарта на котлона, бъркаме до разтварянето на захарта, добавяме ванилията. Когато сиропът започне да ври, го сваляме от котлона и го изсипваме върху студения сладкиш. Оставяме го отново да се охлади. Може да се съхранява в хладилник.

Медена торта Продукти: 100 г захар; 1 яйце; 50 г масло; 50 г мед; 1 ч.л. хлебна сода; 1 ванилия; 250 г брашно; За крема: 250 г масло, размекнато; 400 г подсладено кондензирано мляко; настъргана кора на портокал; Приготвяне: Яйцето се разбива със захарта до побеляване. В неголям съд (около 2 л вместимост) на слаб огън се разтопява маслото с меда. Прибавя се содата и сместа започва да се пени, като значително увеличава обема си. При постоянно бъркане сместа се нагрява до получаване на леко карамелен цвят. Оттегля се от котлона и се бърка още няколко минути. Прибавят се яйчената смес и ваниловата есенция. Прибавя се брашното и с дървена лъжица се бърка до получаване на тесто (да не е твърдо, но не и съвсем меко). Оставя се на топло за 1 час. Фурната се загрява до 200 градуса. Върху набрашнена повърхност тестото се оформя цилиндрично и се разделя на 6 части. Всяка част се разточва тънко на кора с размер 20 см. Пренася се върху хартия за печене и се пече около 4-5 минути на блат. Докато се пече единият блат, се разточва другият. Всеки изпечен блат се поставя върху скара с хартията нагоре. Внимателно се отделя хартията и ако е нужно, се изрязва по краищата, за да се придаде правилна кръгла форма (18 см). Охлаждат се напълно, като отрязаните части от блатовете се подсушават във фурната и се смилат и използват за поръсване на тортата. Маслото се разбива до пухкав крем и постепенно се прибавят кондензираното мляко и настърганата кора от портокал. Нареждат се, като се редуват блат и крем. Наредената тортата се оставя на хладно и след това се прибира в хладилник. По желание се украсява с орехи, ягоди и др.

Бисквити Продукти: 5 ч.ч. брашно; 2 ч.ч. пудра захар; 2 яйца; 250 г масло; 1 ванилия; 2 ч.л. сол; настъргана кората на 1 портокал; За украса: течен шоколад; прясно мляко; Приготвяне: Разтопеното масло се разбива с пудрата захар на пухкав крем. Прибавят се яйцата, ванилията, солта и портокаловата кора и отново се разбърква до хомогенна смес. Постепенно се добавя по малко от брашното и разбъркването продължава, но с дървена лъжица. Когато тестото почти поеме брашното, се меси с ръце. Омесеното тесто се разделя на 2-3 топки, които се слагат в найлонови пликчета и се прибират за около 2 часа в хладилник. След това тестото се разточва на кора с дебелина около 0,5 см и с формички се изрязват фигурки. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до златисто. Готовите бисквитки се оставят да изстинат и се украсяват с разтопен на водна баня течен шоколад, смесен с малко прясно мляко.

Бирени сладки Продукти: 200 мл бира; 200 мл олио; 1 ч.ч. смлени орехи; 500 г брашно; 1 ч.л. канела; 1 щипка смлян карамфил в тестото или 4 цели пъпки в сиропа; 10 г бакпулвер; За сиропа: 2 ч.ч. захар (450 г); 1 ванилия; 2-3 с.л. лимонов или портокалов сок; портокалова кора; Приготвяне: Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се смесват бирата и олиото, добавят се канелата, смления карамфил - ако се ползва, бакпулвера и орехите. Брашното се изсипва наведнъж, като се бърка с тел. Накрая се измесва с ръце. Оформят се топчета с големина на орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 12-15 минути и се оставят да изстинат съвсем, а може да се приготвят и един ден предварително. Кипват се 600 мл вода със захарта, слагат се подправките (без ванилията) и лимоновия сок, оставя се да поври няколко минути. Сваля се от огъня, изваждат се подправките (или се прецежда) и се добавя ванилията. Топчетата се пускат на порции в горещия сироп за около 1-2 минути, след което се изваждат и се оставят да поемат влагата. Прибират се на хладно. Добре е да престоят, за да се овлажнят и вътре. Сладките са само влажни, не сиропирани. Ако искате да са мокри, се заливат със сиропа и се оставят поне 1 нощ да го поемат. В тестото няма захар, единствено в сиропа. Ако се ползва по-горчива бира, Пилзен или пшенична, може да се увеличи захарта в сиропа. Може да се направят и други форми, тогава се променя времето за печене - ако са по-тънки се пекат 2-3 минути по-малко. Интересен и много вкусен вариант се получава чрез прибавяне на 1/3 ч.ч. смлян на прах кокос в тестото, а след сиропирането се овалват в кокосови стърготини. Така могат да минат и за снежни топки. Сладките са трайни в хладилник около 4 седмици.

Морковен кекс Продукти: 175 г кафява захар; 175 мл олио; 3 яйца; 3 моркова, настъргани; 100 г стафиди; кората на 1 портокал; 175 г брашно с набухвател; 1 ч.л. сода; канела; настъргано индийско орехче; смлени орехи по желание; За глазурата: 175 г пудра захар; 1-2 с.л. сок от портокал; Приготвяне: Захарта се изсипва в голяма купа (кафявата захар придава особен аромат, но може и с бяла), излива се олиото и се слагат яйцата (ако са разбити на пухкава маса с миксер, кексът става по-пухкав). Разбъркайте с вилица. Сипете морковите, стафидите и кората от портокал, (орехите) и разбъркайте. Смесете брашното с подправките и содата и пресейте към останалата смес. Разбъркайте съставките до получаванетео на еднородна смес - получава се доста мека, почти течна. Излейте съдържанието в намазнена и набрашнена предварително тавичка, ако решите може да използвате хартия за печене. Печете на умерена температура (150-160 градуса) за около 40-45 минути. След изваждане от фурната го оставете да се охлади за около 5 минути, после го обърнете. Разбийте съставките за глазурата, докато се получи леко течна и смело нашарете кекса. Съвет: Олиото ми се стори много, така че го намалих и резултатът беше пухкав сочен кекс, а и портокалът преспокойно може да се замени от лимон. Този сладкиш е идеален за хората с непоносимост към млякото.

Кейк Продукти: 3 яйца; 300 г захар; 300 г брашно; 10 г бакпулвер; 150 мл зехтин; 1 портокал; пудра захар за поръсване; Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се зехтинът, а след него и пресятото брашно с бакпулвера. Портокалът се измива и подсушава. Обелва се тънко горният слой на кората. Бялата част се отделя и се изхвърля. Месестата част от плода се смила в блендер заедно с кората и се добавя към тестото. Разбърква се добре и се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс с диаметър 26 см. Пече се на 180 градуса около 40 минути. След като изстине, кейкът се поръсва с пудра захар.