0

Р езниците от зряла дървесина се вземат от дървесни храсти и многогодишни растения през есента или през зимните месеци.

Резниците от зряла дървесина се вземат от дървесни храсти и многогодишни растения през есента или през зимните месеци.

Те са чудесен начин да увеличите запаса от растения във вашата градина без разходи. Сега може да е подходящо време да направите равносметка и да предприемете стъпки за запълване на всякакви пропуски във вашите схеми за засаждане.

В овошната градина вие можете да вземете резници от боровинки, касис, лози, цариградско грозде, глог, киви, черници, нар, дюля, бъз и др.

Можете да вземете резници също така, за да запълните пропуските в живия плет. Същото може да направите и с декоративните храсти и растения като хибискус, хортензия, абелия, цъфтящ касис, рози, спирея, жасмин и др. Други подходящи растения за размножаване с резници са дрян, форсиция, калини, върби.

Как се прави?

Изберете здрави стъбла, малки клонки или секции от вашите храсти, дървета или катерливи растения.

Отрежете с прав срез стъблото с помощта на чисти и остри ножици или нож точно над пъпка. След това отрежете всеки мек и гъвкав израстък в горния край. Този срез трябва да се направи под ъгъл, тъй като така водата ще се оттича от горната част и лесно ще виждате кой край ще расте.

След това отрежете резниците на части, дълги около 30 сантиметра. В основата на всяка секция срезът трябва да се прави напречно, а на върха – косо.

Стимул

Най-добри резултати ще постигнете ако поставите краищата на резниците в разтвор или прах, който стимулира формирането на корени. Една от опциите е да използвате фитохормони на растежа на прах. Те могат да се закупят от градинските центрове или интернет. Друг вариант е да се използва върба, мед или канела. Използването на такива стимулатори за образуване на корени не е задължително. Често резниците образуват корени без допълнителна помощ.

Място

Резниците могат да бъдат поставени в контейнери, както и в легло или изкоп с органични вещества. Най-добре е предварително да подготвите мястото, където ще поставите резниците, преди да ги отрежете. Внимателно избирайте мястото, тъй като те ще трябва да престоят там пълни 12 месеца, след като ги засадите в земята или контейнерите.

Сложете резниците в почва или смеска в контейнери, като оставите над повърхността около 1/3. Ако ги засаждате направо в земята, трябва да оставите разстояние между тях от 10-15 сантиметра. Корените ще се формират под повърхността, а новите зелени израстъци ще се покажат от пъпките през пролетта. Уплътнете почвата около резниците, за да осигурите добър контакт и да сте сигурни, че те здраво ще се вкоренят в почвата. Поливайте.

Защита

При по-студен климат е добра идея да осигурите защита за определени резници. Можете да ги поставите в парник, полетиленов тунел или в студена рамка. Можете да използвате и друг вид покрития, за да предпазите резниците от студове. В повечето случаи резниците ще останат в покой през зимата и през това време ще имат нужда само от малка защита или грижи.

Оставете резниците на място до следващата есен. През пролетта ще започнат да се формират корените и ще се покажат нови израстъци. Винаги е добра идея да вземете повече резници, отколкото са ви необходими, за да се презастраховате срещу загуби.

Поливайте резниците през лятото, като помнете, че те имат нужда от повече вода, ако сте ги посадили в контейнери от тези, които са директно в земята. Следващата есен ще можете вече да ги преместите на тяхното постоянно място.

Върбова вода стимулира образуването на корени

Въпреки че се продават готови фитохормони на растежа, вие сами можете да си направите например върбова вода. За целта отрежете през пролетта млади върбови клонки на отделни части с дължина около 2,5 сантиметра. Сложете ги в буркан, в който 1/3 са клонките, а 2/3 – вряла вода. Оставете буркана на слънчево място за поне 24 часа. Прецедете и използвайте водата да поливате резниците.

Друг вариант е да си направите медена вода. Смесете една супена лъжица органичен мед с 2 лъжици вряла вода. Разбъркайте и оставете на хладно място. Използвайте в рамките на две седмици.

Можете да използвате също ябълков оцет и канела. Потопете резниците в разтвор от 3 супени лъжици оцет в около 3,5-4 литра вода. След това сложете краищата на резника в смляна канела.