0

С амоходна косачка с подходящи параметри може да ви спести 15-20 минути косене в градината.

Това съветват продавач-консултанти във веригата „Мосю Бриколаж“, където има голям избор на техника и инструменти за поддръжка на градината.

Предимството на самоходната косачка е, че тя върши почти цялата работа сама. След като я задвижите, е нужно само да придържате дръжката и да насочвате машината, когато трябва да завива. В момента подобна косачка, китайско производство, може да се купи на промоция за 459 лева като цената е свалена от 499 лева. Работи на бензин А95, а ширината на косене е 46 см.

Самоходна косачка с подходящи параметри може да ви спести 15-20 минути косене в градината.

Това съветват продавач-консултанти във веригата „Мосю Бриколаж“, където има голям избор на техника и инструменти за поддръжка на градината.

Предимството на самоходната косачка е, че тя върши почти цялата работа сама. След като я задвижите, е нужно само да придържате дръжката и да насочвате машината, когато трябва да завива. В момента подобна косачка, китайско производство, може да се купи на промоция за 459 лева като цената е свалена от 499 лева. Работи на бензин А95, а ширината на косене е 46 см.

Съвет


Консултантите съветват, преди да изберем такава машина, да гледаме именно ширината на косене. За един декар двор например е подходяща косачка с ширина на косене 45-50 см. По този начин ще си спестите излишен труд и време. Косенето ще ви отнеме поне 15-20 минути по-малко. Друго нещо, което трябва да имаме предвид е, че ако дворът ни не е равен, използването на такава машина е подходящо при наклон не повече от 15-20 градуса като уредът трябва да се придвижва хоризонтално. Малките камъчета не са заплаха за ножовете на косачките, но по-големите трябва да избягваме.

Друг подходящ вариант за градина с такава площ е италианска самоходна косачка, която също работи на бензин като обемът на двигателя е 139 куб. см. Кошът събира 70 литра, а ширината на косене е 46 см. Има централно регулиране на височината на косене. Цената е 739 лева с две години гаранция.

Вариант


Има и друг, по-голям вариант от същата марка, с обем на двигателя 196 куб. см. Ширината на косене при него е 51 см. Цената е 999 лева. За по-малки площи пък е подходящ вариантът с обем на двигателя 140 куб. см. Цената на тази машина, която обаче не е самоходна, е 589 лева, като ширината на косене е 41 сантиметра.

Търсени


В момента много търсени са самоходните косачки с двигател на голяма японска компания. За площ от 1,6 декара се препоръчва машина с обем на двигателя 145 куб. см, обем на коша 60 литра и ширина на косене 46 см. Машината е словашко производство, струва 799 лева, а допълнителен плюс е гаранцията от 5 години. За по-големи дворове от 2,2 декара пък е подходяща самоходна косачка от същата марка с обем на двигателя 163 куб. см. При нея ширината на косенето е 53 см, а обемът на коша 70 литра.


На ръка


Ако имате малък двор, може да минете на по-бюджетен вариант и да си изберете ръчна електрическа или моторна коса. Моторна коса с произход САЩ е намалена от 449 на 399 лева. Градинският уред е в комплект с кордова глава, метален диск за трева, диск за храсти, метален предпазител, двоен самар и ергономична двойна дръжка. Тегло му е 7,9 кг. Уредът е снабден с ефективна антивибрационна система, изолираща дръжките от двигателя, който пък е проектиран за оптимална работа дори при ниска или средна скорост.

Най-евтиният електрически тример пък може да се купи на цена 24,99 лева – намалена от 27,99 лева.


Ножици


Храсторези, лозарски ножици, ножици за клони са другите верни помощници в градината, с които може да оформите дръвчетата и храстите и да се отървете от прорасналата трева на местата, където косачките не достигат.

Ножиците за клони вървят от 12,99 зо 119 лева. Продава се такава и в комплект с градински ножици на обща цена 44,99 лева. Ножица за оформяне на жив плет може да се купи за 24,99 лева, а такава за оформяне на храсти – за 39,99 лева. Ножица за трева на известна марка, китайско производство, се продава за 36,99 лева. Цените на храсторезите започват от 59,99 лева.


удобство


Много удобна е акумулаторната ножица за трева и храсти от популярна марка, която работи с литиево-йонни батерии. Те се зареждат 8 часа и гарантират 6 часа непрекъсната работа. Има две приставки, които лесно се сменят – за трева и храсти. Гаранцията на уреда е 3 г., а цената 159 лева.

Друг помощник в градината, особено когато настъпи есента, са листосъбирачите – има електрически и акумулаторни, а цените им започват от 69,99 лева. Уредите са удобни благодарение на помощните колела за придвижване по земята. Някои са в комплект с колан, които осигуряват комфорт при по-дълга работа. Има и такива, които предварително раздробяват листата, преди те да попаднат в торбата за събиране.


Ръкавици


Когато работим в градината, не трябва да забравяме и дребните покупки като градински ръкавици, антифони, очила, торби за събиране на градински отпадъци. Градинските ръкавици например вървят от 99 ст. до 11,99 лева. Най-евтините са от трико и полиестер, а по-скъпите са подплатени, така че да предпазват пръстите от нараняване. Антифоните, които пазят ушите ни от шума, пък могат да се купят за 14,99 лева.

Обработваме почвата с фрези

Когато имате зеленчукова градина, на помощ идват фрезите, които могат да бъдат електрически или моторни. Те също са много търсен артикул, хората ги купуват и ги товарят в багажниците си, показа проверка на „Телеграф“.

Дизелов мотоблок може да се закупи в момента на промоция за 2199 лева. Машината е перфектен помощник за оране и фрезоване на земеделски площи. Работната му площ е 140 см, а работната дълбочина е регулируема посредством дълбочинна греда е до 30 см. Мощността на този дизелов агрегат е 9 конски сили, което помага на фрезата да се справи дори и с по-твърди почви на неравни терени.

За по-малки площи пък са подходящи електрическите фрези, като в момента един такъв уред може да се закупи с намалена цена от 169 на 159 лева. Уредът е малък и компактен, което го прави подходящ за обработване на по-малки пространства. Ширината на обработка е 47 см, а дълбочината – 18 см.