Д вукратните европейските шампионки по бадминтон на двойки жени Габриела и Стефани Стоеви заявиха, че основната им цел на олимпийските игри в Токио е достигането до четвъртфинал. В началото на месец май на европейското първенство в Киев те защитиха титлата си от 2018 година.

Двукратните европейските шампионки по бадминтон на двойки жени Габриела и Стефани Стоеви заявиха, че основната им цел на олимпийските игри в Токио е достигането до четвъртфинал. В началото на месец май на европейското първенство в Киев те защитиха титлата си от 2018 година.

Габриела Стоева разкри, че са започнали първенството с известно напрежение, тъй като всички са очаквали от тях да бъдат първи.

"При нас имаше известно напрежение, тъй като знаехме, че трябва да станем първи, бяхме топ фаворитките. Винаги играем с лека нотка на напрежение, защото искаме на всяка цена да побеждаваме. И мисля, че напрежението ни помага да бъдем по-концентрирани и да не допускаме леки грешки. Много се радваме, че на всеки мач на европейското първенство успяхме да докажем, че се справяме с напрежението", каза тя.

"Имаше напрежение още преди първенството, докато се подготвяхме на тренировки, тъй като знаем, че предстои важно състезание. Опитахме се по време на европейското да го изчистим и на корта да покажем най-добрата си игра. Треньорът ни подкрепяше непрекъснато и сме щастливи, че защитихме европейската си титла", добави Стефани Стоева.

"В Европа доминиращите страни в бадминтона са Дания, Англия и Русия. С тази титла България показа, че вече е сред водещите сили в този спорт. Конкуренцията беше на високо ниво. От 2018 година, когато сестри Стоеви спечелиха първата си историческа титла, те натрупаха опит и ние винаги сме си поставяли все по-високи цели, даже ме упрекват понякога, че съм строг, но аз винаги ги мотивирам и на състезанията, и по време на тренировъчния процес. Сестри Стоеви вече са утвърдени, със световен статут, всички състезателки от азиатските страни, които са лидери в бадминтона, се съобразяват с тях и затова е логично да са първи на Стария континент. Щастлив съм, че потвърдихме тази европейска титла, сега ни предстои най-важното - Олимпиадата", каза личният треньор на шампионките Михаил Попов.

"Титлата е историческа, защото е дублирана от нашите момичета, които успяха да покажат, че са водещи не само в Европа, но и в света. Федерацията прави всичко възможно те да бъдат финансово обезпечени, за да може подготовката им да бъде спокойна. Благодарение на тях и Европа се гордее, защото в конкуренцията на азиатските държави те са емблемата на европейския бадминтон. Неслучайно за медиите в Малайзия, Индонезия, Китай и Япония те са изключително разпознаваеми и ги слагат сред претендентките за медалите в Токио 2020. Разчитам на професионализма на Михаил Попов. Действително, това отношение към спорта като професионална подготовка и желание, което продължава със същия хъс, води до същите високи резултати. Дай Боже да излезем от групите, пък после, Божа работа", каза председателят на федерацията д-р Володя Златев.

Попов разкри, че основната цел е била сестрите да бъдат в топ 8 на ранглистата за Токио, която се базира на предолимпийската квалификационна година от лятото на 2020 досега досега.

"Нашата най-важна цел беше да влезем сред поставените играчи - в първите осем на ранглистата Race Tо Tokyo. Те заеха осмото място в нея и ние постигнахме тази цел. Това означава, че ще се надяваме на по-добър жребий. По моя преценка и обстоятелствата, които са днес във формата и нивото, което показват, целият прогрес за тези три години, мисля, че те вече имат самочувствието да направят по-добър от резултат от Рио, където бяха девети. Статутът го има, осми сме в ранглистата за Токио, и се надявам да стане. Като цел си поставяме четвъртфинал на олимпиадата, това ще гоним до край. След това на четвъртфинала всичко може да стане", каза Попов.

Регламентът на олимпиадата предвижда 16-те двойки да бъдат разпределени в четири групи по четири. Във всяка една група има поставени две двойки. В тяхната група българките ще са втори поставени. Първите две двойки от всяка група се класират за четвъртфинал.

Попов разкри и как ще премине подготовката на сестри Стоеви за олимпиадата.
"Мисля, че заминаваме на 16 юли, за да влезем в олимпийското село на 17, не можем да влезем по-рано, това е регламентираната дата. Ние сме вече ваксинирани с две дози и притежаваме официални сертификати. Състезанията приключиха, щастливи сме, че състезанията, които са квалификации за Токио, минаха, защото имаше риск да отпаднат поради пандемията. Габриела и Стефани ще участват в отборно държавно първенство в събота и неделя. Надявам се да няма контузии. Още една седмица сме в София, на 25 юни заминаваме за Спорпалас във Варна, където ще има спаринги с чуждестранни състезатели. Ще има и български състезатели от националния отбор. Там оставаме две седмици, след това се прибираме в София за една седмица, и след което заминаваме за Токио на 16 юли", коментира Попов.