0

Преди 7 години Skoda създаде първия си сериен всъдеход в лицето на компактния Yeti. Той се оказа много успешен, като от него вече са произведени над половин милион екземпляра. Чешките конструктори решиха да не спират дотук и направиха втори модел с висока проходимост, който вече предназначен за 7-членно семейство. Преди броени дни в Берлин се състоя официалната премиера на новата Skoda Kodiaq. Необичайното име е заимствано от особено голям вид кафява мечка в Аляска. Новата Skoda Kodiaq напълно оправдава името си. С дължина 4,70 метра тя половин метър по-дълга от Yeti, а междуосието е почти 2,80 м. Новият всъдеход е построен върху платформата MQB и е близък роднина на второ поколение на Volkswagen Tiguan. Новият модел въплъщава развитието на марката, загатвайки за бъдещето с богато разнообразие от нови технологии и функции за свързаност и мобилни онлайн услуги.

На покрива има малък спойлер, а в задната част изпъкват стреловидните светодиодни светлини.

Новият Kodiaq е първият сериен модел на Skoda, направени в новия корпоративен стилистичен дизайн. На пръв поглед той не се различава от прототипа Vision S. Моделът има строг дизайн със скосени ръбове с малък ъгъл на наклон на стойките на покрива и релефни странични стени. Решетката във формата на усмивка, огромният отвор за всмукване на въздух в предната броня и тесните фарове дават да се разбере как ще изглежда „лицето” на новите модели на Skoda. Колата стъпва на стандартни 17-инчови алуминиеви джанти. На покрива е монтиран спойлер, а петата врата е релефна. В задната част са разположени стреловидните светодиодни светлини.

Воланът и таблото са заимствани от Superb, а на централната конзола е 8-инчовият сензорен дисплей.

В салона на Kodiaq няма революция и всичко е познато. И тук все още доминират правите линии. Воланът и таблото пред водача са заимствани от Skoda Superb. На централната конзола е поставен 8-инчов сензорен дисплей на новата мултимедийна система на Skoda. Седалките на втория ред са оборудвани с хоризонтална корекция, като могат да бъдат изместени назад до 180 мм и да се променя ъгъла на облегалките им. Всъдеходът се предлага във версии с два или три реда седалки. В 7-местния вариант обемът на багажника е 270 л, в 5-местния модел достига рекордните за сегмента 720 литра, а със сгънати задни седалки се увеличава до 2065 литра.

Интериорът впечатлява с възможността за 7-местна конфигурация на седалките.

Списъкът с опциите за новата Skoda Kodiaq включва тризонов климатроник, твърд диск с 64 GB, камери за кръгов обзор, Wi-Fi, автопилот за паркиране, сензорно отваряне на багажната врата с електрическо задвижване, адаптивен круйз-контрол с функция на движение в трафик. Също са предвидени системи за автоматично спиране, наблюдаване на платно за движение, проследяване на „слепите” зони, разпознаване на пътните знаци и разпознаване на умората на водача. Новата Skoda Kodiaq предлага интелигентно свързване на автомобила с всички видове смартфони. Зареждането на смартфон се осъществява безжично посредством технологията Phonebox с антена на покрива. Мултимедийните системи ще се предлагат в комплект с безжичен рутер, а като опция ще има и функция за високоскоростен Интернет.

Kodiaq предлага най-големия багажник в своя клас, като в 5-местния вариант обемът е 720 литра.

Всички двигатели, които се предлагат за Skoda Kodiaq, разполагат с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. По-специално бензиновите двигатели са с обем 1,4 литра с два варианта на мощност от 125 и 150 к.с., и 2.0 TSI със запас от 180 к.с. Турбодизеловият мотор 2.0 TDI също се предлага в две разновидности – със 150 и 190 конски сили. Най-мощната версия се ускорява от място до 100 км/ч за 8,6 секунди и развива 210 км/ч. Стандартно всъдеходът се предлага с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага автоматична трансмисия с два съединителя DSG с 6 или 7 предавки. Има както версии с предно предаване, така и варианти с двойно задвижване 4х4.

По пресечен терен офроуд режимът на работа на системата 4х4 подпомага проходимостта.

При движение по пресечен терен, офроуд режимът на работа на системата 4х4 подпомага шофьора. С натискането на един бутон всички системи автоматично се приспособяват към условията извън пътя. Срещу доплащане могат да се поръчат и адаптивни амортисьори. При теглене на ремарке, системата Tow Assist улеснява маневрирането при движение на заден ход. Световният дебют на Skoda Kodiaq ще се състои на автомобилното изложение в Париж в края на септември. Продажбите на всъдехода ще започнат от началото на 2017 година.

Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 4Motion

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

7-степенна автоматична скоростна кутия DSG

190 к.с. максимална мощност при 3500 об/мин

400 Нм въртящ момент при 1750-3250 об/мин

8,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

210 км/ч максимална скорост

5,7 л/100 км среден разход на дизел

149 г/км емисии на СО2