0

Чешката марка Skoda представи новата визия на своя световен бестселър. Новата Skoda Octavia есе отличава с обновена предна и задна част, съвременни системи за подпомагане на водача, информационно-развлекателна система от най-ново поколение и богато техническо оборудване. Моделът ще се предлага у нас през 2017 г. и ще се предлага с познатите каросерии лифтбек и комби, отстоявайки уникалната първа позиция в своя сегмент. Skoda Octavia е най-продаваният модел на чешката марка от Млада Болеслав в продължение на много години и на много пазари. Octavia заема нишата в горната част на своя сегмент и поставя нови стандарти за дизайн, простор и функционалност, безопасност и комфорт, предлагаща най-доброто съотношение цена-качество. За 20-те години, изминали от повторното пускане на Skoda Octavia през 1996 г., моделът е бил избрани от 5 милиона клиенти по целия свят. С въвеждането на новата Octavia, чешката марка Skoda планира да продължи историята на успеха на „златния” си модел и да засили позициите си на международните пазари.

Фаровете се състоят от четири отделни блока, с което напомнят Mercedes-Benz Е-класа с каросерия W212.

Формата на новата Skoda Octavia е станала по-стремителна, особено в предната част. Двойните светлини създават впечатление за двоен поглед и изглеждат така, сякаш са създадени от кристал. Като опция са налични изцяло светодиодни светлини. Фирмената емблема е още по-силно изразена, предната част изглежда по-мощна, широка и изискана, благодарение на модернизираните броните и радиаторна решетка. Със своето вътрешно пространство новата Skoda Octavia остава един от лидерите в класа. Дължината на салона на версиите лифтбек и комби достига 1782 мм, а разстоянието от коленете до седалката за пътниците на втория ред е 73 мм. Багажното отделение е 590 литра във версията лифтбек и 610 литра в комбито, като с прибрани задни облегалки на седалките нараства съответно до 1580 литра и 1740 литра. Като опция се предлага електрическа задна врата за Octavia Combi.

В топнивото на оборудване навигационната система е оборудвана с пълноразмерен 9,2-инчов дисплей.

При обновяването Skoda Octavia е получила нова информационно-развлекателна система. Аудиосистемата Bolero, а също и системите за навигация Amundsen и Columbus сега се контролират от дисплей с дизайн, който симулира стъклен капак, който реагира на леко докосване. В най-високото ниво на оборудване навигационната система Columbus е оборудвана с пълноразмерен 9,2-инчов дисплей и точка за достъп WLAN, а също може да бъде оборудвана и с модул за SIM-карти, поддържащи стандарт LTE за свръхскоростна Интернет връзка.

Камерата за задно виждане показва ясно близкото обкръжение около автомобила на централния дисплей.

Новата Skoda Octavia е оборудвана с модерни системи и технологии за подпомагане на водача, които традиционно се предлагат в моделите от по-висок клас. Подобрена е системата за помощ при паркиране. Благодарение на задния радар, детекторът за слепите зони и системата за предупреждение за движението отзад осигуряват безопасно престояване, а също така помагат при излизане от мястото за паркиране на заден ход. Камерата за задно виждане показва ясно близкото обкръжение около автомобила на централния дисплей. Обновената Skoda Octavia предлага разширен набор от решения в духа на мото Simply Clever. Сред новите възможности са отопляем волан, поставки за бутилки, а в багажника на комбито има подвижно фенерче.

Като опция за комбито Skoda Octavia Combi се предлага електрическо задвижване на задната врата.

За новата Octavia ще се предлага гама от мощни и ефективни двигатели. Клиентите ще могат да избират между бензиновите турбомотори 1.0 TSI, 1.4 TSI и 1.8 TSI, както и турбодизелови двигатели 1.6 TDI и 2.0  TDI с мощност от 84 до 184 к.с. Стандартна за всички двигатели ще бъде 6-степенната механична скоростна кутия, а като опция ще се предлага автоматична трансмисия с двоен съединител DSG с 6 или 7 степени. За най-мощните варианти на двигателите 1.8 TSI и 2.0 TDI ще може да се поръча и задвижване на всички колела 4×4. Стандартно ще се предлагат 16-инчови и 17-инчови джанти в различни варианти, а като опция ще могат да се поръчват и 18-инчови. Цените ще бъдат обявени малко преди старта на продажбите през 2017 година.