0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ могат да издадат цяла книга с рецепти с дъх на лято. Някои са от нашенската кухня, други – от по-далечни, но едно е сигурно – те винаги са епетитни. Ето няколко от тях, още на bonapeti.bg.

Сметанов крем с череши

Продукти:

600 г череши (големи и хрупкави)

400 г заквасена сметана

150 г черен шоколад (60%)

60 г пудра захар

250 г бисквити амарети

Приготвяне:

Черешите се почистват от костилките, 8 от тях се отделят за украса, а останалите се нарязват. Накълцаният шоколад се смесва със заквасената сметана, пудрата захар и черешите. Бисквитите се начупват и половината количество се разпределя в чаши. Върху тях се сипва кремът, отгоре отново се слагат бисквити и се гарнира със заделените цели череши.

Макова торта

Хродукти:

за основата:

150 г брашно

90 г краве масло

60 г пудра захар

1 яйце

1 ванилия

1 ч. л. бакпулвер

За пласта с мак:

500 мл прясно мляко

100 мл яйчен ликьор

400 г заквасена сметана (високомаслена)

180 г мак

150 г захар

1 ванилия

50 г грис от твърда пшеница

За белия пласт:

500 г заквасена сметана (високомаслена)

120 г захар

3 яйца

1 пакетче ванилия

Приготвяне:

Брашното, захарта и маслото се разбъркват до получаването на трохи. Прибавят се бакпулверът, ванилията и яйцето, и се разбърква. С тестото се покрива форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Пече се 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Млякото, захарта и ванилията за маковия пласт се кипват, след това се добавя грисът и се оставя на слаб огън да набъбне. Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът. Щом сместа леко се охлади, се добавя и заквасената сметана, разбърква се и се оформя на пласт върху блата. Сметаната, захарта, яйцата и ванилията се разбъркват добре. Сместа се поставя внимателно върху слоя с мак. Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади в леко отворена фурна, като чийзкейк. Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден.

Сладоледен сандвич с ягоди

Продукти:

за блата:

120 г краве масло

100 г брашно

60 г овесени ядки

100 г захар

За крема:

500 г сирене маскарпоне

200 г подсладено кондензирано мляко

150 мл сладкарска сметана

200 г ягоди

1 шушулка ванилия

Приготвяне:

Захарта и брашното се смесват и към тях се прибавят смлените в блендер овесени ядки и маслото. Сместа се изсипва в тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто, като периодично се разбърква, за да се получат хрупкави трохи, след което се охлажда.

Кремът се приготвя като се разбиват маскарпонето и подсладеното кондензирано мляко и се сипват семенцата от разполовената шушулка ванилия. Прибавят се половината от пасираните и прецедени ягоди и добре разбитата сметана, разбърква се, слагат се и останалите ягоди, нарязани на парченца. Половината от хрупкавата смес се разстила в тавичка, притиска се и се намазва с крема. Заглажда се. Поръсва се с останалата хрупкава смес и се оставя във фризер за около 4 часа. Десертът се изважда от фризера 10 минути преди консумация. Нарязва се и се сервира.

Сладък мутабак

Продукти:

за тестото:

400 г брашно + още за набрашняване на плота

1 с. л. бял винен оцет

1 с. л. олио

1/4 ч. л. сол

За плънката:

125 г краве масло

100 г сирене рикота

100 г сирене котидж

100 г орехи

За сиропа:

170 г захар

За гарниране:

пудра захар

канела

Приготвяне:

Брашното се разбърква със солта. Наливат се оцетът, олиото и 200 мл хладка вода. Замесва се гладко тесто. Оставя се в купа да почине за около час. После се размесва и се разделя на 6 топки, които се подреждат в тава, покриват се, за да не хващат кора, и се оставят да починат за още 30 минути.

Маслото се разтопява, рикотата се разбърква със сиренето котидж. Орехите за плънката се счукват в хаванче. Всяка топка се изтънява с точилка върху набрашнен плот и се маже обилно с разтопено масло. Другият вариант е да се намажат с разтопено масло и да се разтеглят с ръце на много тънки кори. Половината от корите се мажат с плънката от сирена, а останалите се ръсят с орехи и по желание – със захар. Завиват се като пакети, като се внимава, да не се намачкат. Слагат се в тава. Пекат се около 8 минути в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор.

От захарта и 170 мл вода се приготвя сироп. Когато пакетчетата станат златисти и хрупкави отвън, се изваждат от фурната и се поливат леко със сиропа, но не като баклава. Поднасят се веднага, поръсени с пудра захар и по желание – с канела.

Какаов кекс с ванилов крем

Продукти:

За кекса:

4 яйца

150 г захар

100 мл прясно мляко

100 мл олио

1 ванилия

50 г какао

150 г брашно

1 бакпулвер

За крема:

2 пакетчета ванилов пудинг

1 л прясно мляко

100 г захар

Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Наливат се млякото и олиото, и отново се разбива. Добавят се пресетите брашно, какао, ванилия и бакпулвер, и се разбива до хомогенизиране. Сместа се сипва в кръгла форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Кексът се пече 25–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се, оставя се да се охлади и се изравнява с нож. След това, с помощта на малък ринг, от кекса се изрязват кръгове, които се смилат на трохи, заедно с отрязаната част при изравняването на кекса.

Пудингът се разтваря със захарта и около 100 мл мляко. Останалото мляко се кипва, към него се прибавя разтвореният пудинг и се готви, при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти – около 5–10 минути. Кексът се залива с крема, така че отворите да се напълнят и повърхността да се покрие. Поръсва се с трохите и се оставя да стегне за няколко часа. Нарязва се и се сервира.

Обикновен черешов сладкиш

Продукти:

300 г череши

100 г краве масло (на стайна температура)

100 г белени бадеми

100 г захар

70 г брашно

2 яйца

1 ванилия

1 ч. л. бакпулвер

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. Чукват се яйцата и отново се разбива. Добавят се брашното, бакпулверът, ванилията и предварително смлените бадеми. Разбърква се. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за печене. Покрива се с почистените от костилките череши. Пече се 30 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се, поръсва се с пудра захар и се сервира.

Чийзкейк Шварцвалд

Продукти:

За основата:

200 г шоколадови бисквити

80 г краве масло

За крема:

300 г отцедени череши от компот

300 г заквасена сметана

300 г крем сирене

180 г пудра захар

100 мл бренди

1/2 пакетче желатин

1 ванилия

1 с. л. лимонов сок

За топинга:

200 мл сок от черешов компот

50 г захар

2 с.л. царевично нишесте

Приготвяне:

Бисквитите за основата се смилат и се разбъркват добре с разтопеното масло. Сместа се изсипва във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Заравнява се и блатът се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се оставя да се охлади.

Черешите се почистват от костилките, заливат се с брендито и се оставят така, за да поемат аромата. Крем сиренето се разбърква със сметаната, захарта, ванилията и лимоновия сок. Желатинът се накисва в студена вода. Когато набъбне, се загрява на водна баня, за да се разтвори. Постепенно се налива в крема, като се разбърква внимателно. Върху охладената бисквитена основа се разпределят отцедените череши, а брендито се заделя за топинга. Отгоре се изсипва кремът и се заравнява. Чийзкейкът се прибира в хладилник за 6 часа. Сокът от компота се разбърква с брендито, захарта и нишестето. Сместа се вари на умерен огън, докато се сгъсти. Отстранява се от котлона. Оставя се да се охлади. Чийзкейкът се нарязва на парчета и се залива с топинга.