Л ора и Стоян от „Бон Апети“ могат да издадат цяла книга с рецепти с дъх на лято. Някои са от нашенската кухня, други – от по-далечни, но едно е сигурно – те винаги са епетитни. Ето няколко от тях, още на bonapeti.bg.
Сметанов крем с череши
Продукти:
600 г череши (големи и хрупкави)
400 г заквасена сметана
150 г черен шоколад (60%)
60 г пудра захар
250 г бисквити амарети
Приготвяне:
Черешите се почистват от костилките, 8 от тях се отделят за украса, а останалите се нарязват. Накълцаният шоколад се смесва със заквасената сметана, пудрата захар и черешите. Бисквитите се начупват и половината количество се разпределя в чаши. Върху тях се сипва кремът, отгоре отново се слагат бисквити и се гарнира със заделените цели череши.
Макова торта
Хродукти:
за основата:
150 г брашно
90 г краве масло
60 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
За пласта с мак:
500 мл прясно мляко
100 мл яйчен ликьор
400 г заквасена сметана (високомаслена)
180 г мак
150 г захар
1 ванилия
50 г грис от твърда пшеница
За белия пласт:
500 г заквасена сметана (високомаслена)
120 г захар
3 яйца
1 пакетче ванилия
Приготвяне:
Брашното, захарта и маслото се разбъркват до получаването на трохи. Прибавят се бакпулверът, ванилията и яйцето, и се разбърква. С тестото се покрива форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Пече се 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Млякото, захарта и ванилията за маковия пласт се кипват, след това се добавя грисът и се оставя на слаб огън да набъбне. Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът. Щом сместа леко се охлади, се добавя и заквасената сметана, разбърква се и се оформя на пласт върху блата. Сметаната, захарта, яйцата и ванилията се разбъркват добре. Сместа се поставя внимателно върху слоя с мак. Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади в леко отворена фурна, като чийзкейк. Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден.
Сладоледен сандвич с ягоди
Продукти:
за блата:
120 г краве масло
100 г брашно
60 г овесени ядки
100 г захар
За крема:
500 г сирене маскарпоне
200 г подсладено кондензирано мляко
150 мл сладкарска сметана
200 г ягоди
1 шушулка ванилия
Приготвяне:
Захарта и брашното се смесват и към тях се прибавят смлените в блендер овесени ядки и маслото. Сместа се изсипва в тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто, като периодично се разбърква, за да се получат хрупкави трохи, след което се охлажда.
Кремът се приготвя като се разбиват маскарпонето и подсладеното кондензирано мляко и се сипват семенцата от разполовената шушулка ванилия. Прибавят се половината от пасираните и прецедени ягоди и добре разбитата сметана, разбърква се, слагат се и останалите ягоди, нарязани на парченца. Половината от хрупкавата смес се разстила в тавичка, притиска се и се намазва с крема. Заглажда се. Поръсва се с останалата хрупкава смес и се оставя във фризер за около 4 часа. Десертът се изважда от фризера 10 минути преди консумация. Нарязва се и се сервира.
Сладък мутабак
Продукти:
за тестото:
400 г брашно + още за набрашняване на плота
1 с. л. бял винен оцет
1 с. л. олио
1/4 ч. л. сол
За плънката:
125 г краве масло
100 г сирене рикота
100 г сирене котидж
100 г орехи
За сиропа:
170 г захар
За гарниране:
пудра захар
канела
Приготвяне:
Брашното се разбърква със солта. Наливат се оцетът, олиото и 200 мл хладка вода. Замесва се гладко тесто. Оставя се в купа да почине за около час. После се размесва и се разделя на 6 топки, които се подреждат в тава, покриват се, за да не хващат кора, и се оставят да починат за още 30 минути.
Маслото се разтопява, рикотата се разбърква със сиренето котидж. Орехите за плънката се счукват в хаванче. Всяка топка се изтънява с точилка върху набрашнен плот и се маже обилно с разтопено масло. Другият вариант е да се намажат с разтопено масло и да се разтеглят с ръце на много тънки кори. Половината от корите се мажат с плънката от сирена, а останалите се ръсят с орехи и по желание – със захар. Завиват се като пакети, като се внимава, да не се намачкат. Слагат се в тава. Пекат се около 8 минути в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор.
От захарта и 170 мл вода се приготвя сироп. Когато пакетчетата станат златисти и хрупкави отвън, се изваждат от фурната и се поливат леко със сиропа, но не като баклава. Поднасят се веднага, поръсени с пудра захар и по желание – с канела.
Какаов кекс с ванилов крем
Продукти:
За кекса:
4 яйца
150 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ванилия
50 г какао
150 г брашно
1 бакпулвер
За крема:
2 пакетчета ванилов пудинг
1 л прясно мляко
100 г захар
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Наливат се млякото и олиото, и отново се разбива. Добавят се пресетите брашно, какао, ванилия и бакпулвер, и се разбива до хомогенизиране. Сместа се сипва в кръгла форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Кексът се пече 25–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се, оставя се да се охлади и се изравнява с нож. След това, с помощта на малък ринг, от кекса се изрязват кръгове, които се смилат на трохи, заедно с отрязаната част при изравняването на кекса.
Пудингът се разтваря със захарта и около 100 мл мляко. Останалото мляко се кипва, към него се прибавя разтвореният пудинг и се готви, при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти – около 5–10 минути. Кексът се залива с крема, така че отворите да се напълнят и повърхността да се покрие. Поръсва се с трохите и се оставя да стегне за няколко часа. Нарязва се и се сервира.
Обикновен черешов сладкиш
Продукти:
300 г череши
100 г краве масло (на стайна температура)
100 г белени бадеми
100 г захар
70 г брашно
2 яйца
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. Чукват се яйцата и отново се разбива. Добавят се брашното, бакпулверът, ванилията и предварително смлените бадеми. Разбърква се. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за печене. Покрива се с почистените от костилките череши. Пече се 30 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се, поръсва се с пудра захар и се сервира.
Чийзкейк Шварцвалд
Продукти:
За основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г краве масло
За крема:
300 г отцедени череши от компот
300 г заквасена сметана
300 г крем сирене
180 г пудра захар
100 мл бренди
1/2 пакетче желатин
1 ванилия
1 с. л. лимонов сок
За топинга:
200 мл сок от черешов компот
50 г захар
2 с.л. царевично нишесте
Приготвяне:
Бисквитите за основата се смилат и се разбъркват добре с разтопеното масло. Сместа се изсипва във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Заравнява се и блатът се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се оставя да се охлади.
Черешите се почистват от костилките, заливат се с брендито и се оставят така, за да поемат аромата. Крем сиренето се разбърква със сметаната, захарта, ванилията и лимоновия сок. Желатинът се накисва в студена вода. Когато набъбне, се загрява на водна баня, за да се разтвори. Постепенно се налива в крема, като се разбърква внимателно. Върху охладената бисквитена основа се разпределят отцедените череши, а брендито се заделя за топинга. Отгоре се изсипва кремът и се заравнява. Чийзкейкът се прибира в хладилник за 6 часа. Сокът от компота се разбърква с брендито, захарта и нишестето. Сместа се вари на умерен огън, докато се сгъсти. Отстранява се от котлона. Оставя се да се охлади. Чийзкейкът се нарязва на парчета и се залива с топинга.