0

К расивите доскоро слънчогледови ниви край пътища и магистрали на страната са на път да прегорят. Усмихнати жълти глави на маслодайното растение доскоро, вместо да следят пътят на слънцето, на много места в страната вече са клюмнали към земята.

Красивите доскоро слънчогледови ниви край пътища и магистрали на страната са на път да прегорят. Усмихнати жълти глави на маслодайното растение доскоро, вместо да следят пътят на слънцето, на много места в страната вече са клюмнали към земята.

Прегаря

Посевите с пролетниците бяха прекрасни, красиви и свежи, така както вървяха, трябваше да се получи отлична продукция, доскоро природата с дъждовете беше благосклонна. Тези горещини просто ги довършват и убиват. Това сподели разтревожен Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите/НАЗ/ в България пред Телеграф. Слънчогледът не узрява, а просто прегаря, добави той.

Без дъжд

Според него особено тревожна е ситуацията в Северозападна България, районите на Враца и Видин. Има места в тази част на страната, където месец не е паднала капка дъжд. Подобно е положението и в Южна и Централна България, добави той. Земеделецът категорично отказа да прави прогнози за реколтата на пролетниците, защото не се знае още колко дни ще има високи температури и какво може да се очаква.

Неопрашени и царевица

Според Албена Симеонова, биопроизводител от Никопол и депутат, лоша шега на слънчогледа вероятно са изиграли дъждовете през юни и той може да не се е опрашил. Засега царевицата там изглежда добре, и това касае много земеделци този сезон, тъй като мнозина са заложили именно на царевицата. Причината са високите добиви, които дава културата и растящите цени. Скоро 1 кг. царевица се е продавал за 40 ст. за кг., уточни тя. Слънчогледът беше стигнал непостижимите преди две години 1200 лв. за кг, а борсовите прогнози са цените на маслодайните

и зърнени да раста още.

Пшеница

Добрите новини идват от есенниците. Началото на горещите дни бяха изключително благотворни за

за пшеницата и житни култури. Костадин Костадинов каза, че средните добиви за Добруджа са 600 кг от дка, което в сравнение с миналата година е истинско изобилие. Припомняме, че тогава сушата погълна огромни площи в района на Каварна и фермерите по тези места успяха да приберат едва 100-150 кг от дка. Тази година картинката е пъстра по отношение на реколтата на пшеница, като на места има 400 кг от дка, на други полета от 700 кг от дка, там където не е минал пролетния студ, обясни зърнопроизводителят.

Овес

В района на Никопол, където почвата е льосова средните добиви при конвенционалното земеделие са били между 400-450 кг от дка, каза Албена Симеонова. Тя обясни, че като биопроизводител спазва ротация на културите всяка година и този сезон голямата изненада за нея е бил овесът. Получила е повече от отлични добиви от кутурата за биопоризводство от 400 кг на дка, защото нито се третира с химия, нито се подхранва с торове, обясни тя.

Резултати

Засега все още никой не се наеме да даде категорични данни за реколтата от житни в страната. На някои места жътвата не е приключила още и фермерите не са изпратили данните си. На 3 август Министерство на земеделието трябва да излезе със статистика за реколтата в страната, защото все още събира данни от различните райони, каза Костадин Костадинов.