0

„За първи път в историята на президентските избори в България тези, които вероятно ще отидат на балотаж, събират под 50 на сто от вота на избирателите”. Това обяви в сутрешния блок на Нова TV социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Тя обясни, че в момента подкрепата за кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева е 26,3%. За кандидата на левицата Румен Радев подкрепата е 22,5%, а за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов - 12,5%. Димитрова обясни също, че много рано кампанията за президентските избори е била преформатирана като кампания за втория тур”, посочи тя.„Във фокуса на вниманието остават единствено първите двама. Тогава една част от избирателите в съответното поле – в случая лявото, преориентират вота си от малките партии към този, които би получил най-много гласове. Това се нарича полезен вот”, поясни Боряна Димитрова.

Внушителен е скокът при Пламен Орешарски, след като ДПС официално го подкрепи. Ако през октомври не стигаше и процент, днес вече събира близо 7% от гласовете. Трайчо Трайков и Ивайло Калфин имат почти равен прогнозен резултат от малко над 5%. След тях се нарежда и Татяна Дончева. Очаква се много висока избирателна активност от 69%. Вероятно над 3,8 млн. души ще отидат до урните. Около 6,1% ще гласуват с „Не подкрепям никого”.

Заявеното желание за участие в референдума е 61%, така че има висока вероятност той да бъде валиден

„При избирателна активност от 3,8 млн. души, първият кандидат може да събере около 1 млн. гласа, а вторият около 800 000 души. Гласовете извън първия и втория са около 1,8 млн.”, добави Боряна Димитрова.

При тези данни балотажът между Цецка Цачева и Румен Радев е сигурен, категорични са социолозите от „Алфа Рисърч”, но допълват, че отсега изходът от втория тур за сега не може да се прогнозира.

Данните са от първото проучване NOVA ALPHA INDEX - съвместен проект на NOVA и социологическата агенция „Алфа Рисърч”, с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Изследването е проведено в периода 31 октомври – 2 ноември. Проучването е проведено сред 1034 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко интервю по домовете на анкетираните