0

И звестната режисьорка Лилия Абаджиева няма търпение да възобнови работата с Любо Нейков и младия екип на Сатиричния театър по пиесата на Щефан Фьогел „Всички освен мен“, последните репетиции за която бяха прекъснати от забраната за публични събития в пандемията от коронавирус.

Известната режисьорка Лилия Абаджиева няма търпение да възобнови работата с Любо Нейков и младия екип на Сатиричния театър по пиесата на Щефан Фьогел „Всички освен мен“, последните репетиции за която бяха прекъснати от забраната за публични събития в пандемията от коронавирус.

„Бяхме в голям шок всички в Сатиричния театър. На мен самата никога не ми се бе случвало да спра процеса малко преди премиера. Нашата бе предвидена за 14-15 март. Разбирам, че ситуацията е извънредна, но ми е трудно да си представя по какъв начин може да се възвърне този дух от репетициите у всеки от нас. Надявам се все пак, че ще остане жив“, призна Лилия Абаджиева пред „Монитор“.

Звезда в главната роля от спектакъла е Любо Нейков, когото Абаджиева явно е привлякла с нестандартната си режисура, след като за втори път работи с него в рамките на един сезон. Малко по-рано това се случи в „Женитба“ от Гогол – копродукция на формация „Мелпомена“ и Пазарджишкия театър, която в София се игра в „Сълза и смях“ и бе планирана за разпространение във всички големи театри в страната, и във „Всички освен мен“ в Сатирата. „Изключително съм привлечена от неговия талант. По някакъв начин Любо Нейков носи духа на великите комедийни актьори от Златната епоха на Сатирата и според мен неговото място е сред големите имена на комедията и българския театър изобщо. Той е изключително одухотворен човек, много ни даде тази връзка с него, която развихме през сезона“, сподели режисьорката и добави, че Нейков се проявява като изключителен партньор към всички. Освен него на сцената на Сатиричния в австрийската комедия ще бъдат Алекс Сърчаджиева, Стефания Кочева, Маргарита Хлебарова, Боян Арсов, Васил Витанов, Рада Кайрякова.

Лили Абаджиева обясни, че за възстановяване на постигнатото в репетициите до момента на прекратяването им, на екипа ще е нужно толкова повече време, колкото по-дълга ще е паузата в работата на театрите. „С продуцента на постановката Калин Сърменов ще обсъдим това, но за момента всички сме в неведение. Надявам се скоро да възобновим работа, но реално погледнато, едва ли ще стане до края на стандартния сезон. Друг въпрос е, ако се реши сезонът да продължи през лятото“, коментира режисьорката. Тя отбеляза, че атмосферата на репетициите за „Всички освен мен“ е била изключителна, актьорите – напърно отдадени, и е имала усещането за пролет като в началото на криерата си. С надеждата, че тази година септември ще бъде май за театъра ни, Лилия Абаджиева разкри, че много иска отново да се срещне с актьорите от Сатиричния в класически текст от световната драматургия.