0

В началото на тази година дебютира новото Suzuki Vitara, което първоначално се предлагаше с 1,6-литров бензинов двигател със 120 к.с. и 1,6-литров турбодизелов агрегат също с мощност от 120 к.с. Бензиновият мотор се комбинираше само с 5-степенна ръчна скоростна кутия, а турбодизеловият - с 6-степенна механична. Сега Suzuki разширява гамата за задвижването на Vitara с напълно нова екипировка, като предлага спортна версия на модела, носеща буквата S, която се задвижва от напълно нов 1,4-литров бензинов турбомотор, съчетан с 6-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия. През следващата година гамата ще бъде допълнена и от комбинацията на 1,6-литровия турбодизелов мотор с 6-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя обозначена с името TCSS. Благодарение на новите двигатели и трансмисии, Suzuki Vitara ще удовлетвори потребностите на по-широк кръг от клиенти.

 

Новата спортна версия Suzuki Vitara S се отличава на външен вид с няколко характерни стилови елементи в екстериора и интериора. Спортният дух на S-модела е подчертан от серийните 17-цолови двуцветни джанти с нов дизайн, предната решетка е украсена с хромирани ламели, а страничните огледала и релсите на покрива са оцветени в сребристо. В предните светлини са интегрирани специфични елементи в червено.

В интериора има солиден брой стилистични червени акценти, като например шевовете на облечените в кожа волан и скоростен лост, шевовете на велурените тапицерии на седалките и декоративните пръстени на контролните уреди и вентилационните отвори. Спортната версия на Suzuki Vitara S се задвижва от напълно нов съвременен 1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с принудително пълнене с турбокомпресор, както и със система за директно впръскване на горивото. Максималната му мощност е 140 к.с. при 5500 об/мин, а максималният въртящ момент от 220 Нм е наличен във впечатляващо широкия интервал диапазон между 1500 и 4000 об/мин. Ускорението от място до 100 км/ч става за забележителните 10,2 секунди. С новия си двигател Suzuki Vitara развива максимална скорост от 200 км/ч.

Новият двигател 1.4 Boosterjet се предлага в комбинация със системата за двойно задвижване All-Grip с четири режима на шофиране – Auto, Snow, Lock и Sport. В комбинация в механичната трансмисия разходът на бензин в комбиниран цикъл е 5,4 л/100 км, а с автоматичната – 5,5 л/100 км. Новата 6-степенна автоматична скоростна кутия вече може да се поръча и за 1,6-литровия бензинов двигател с атмосферно пълнене.

У нас цената на Suzuki Vitara стартира от 29 990 лева с ДДС за базовия модел и стига до 50 590 лева в най-високото ниво на оборудване. То включва автоматичен климатик, аудиосистема със 7-инчов сензорен дисплей, бордови компютър, автоматични светлини и чистачки, парктроник с камера за заден ход, меки велурени седалки и т.н. За безопасността на пътя колата е оборудване със система за аварийно спиране, адаптивен круйз-контрол, асистент за спускане и потегляне по наклонен терен, електронен контрол на стабилността, както и пълен пакет от 7 въздушни възглавници.