0

П рез последните години все повече хора у нас проглеждат за живота и делото на един по-слабо популярен светец – св. Ефрем Нови. Безспорен принос за това има и книгата „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ на журналиста Ангел Бончев.

През последните години все повече хора у нас проглеждат за живота и делото на един по-слабо популярен светец – св. Ефрем Нови. Безспорен принос за това има и книгата „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ на журналиста Ангел Бончев.

В следващите редове ви предлагаме автентичен разказ на Бончев за светеца – наричан Светкавицата, с уникалните му случаи на чудеса за българи, гърци и румънци.

Трикала

Св. Ефрем Нови се е родил през 1384 година в гръцкия град Трикала. Едва 14-годишен бяга оттам заради нашествието на отоманците, които вземали мъжките рожби на християните и ги правили еничари. И той, бягайки, намира остров на спасение в един отдалечен манастир, където приема монашески постриг. Там остава да живее 27 години в крайно смирение, отдаден на молитва и служение Богу. През 1424-а, когато той не е бил в манастира, са пристигнали турците, изклали монасите и ограбили светата обител. Но на 14 септември 1425 година ордите на Баязид I се връщат, залавят го и го мъчат 8 месеца и половина до 5 май 1426-а. Неговият край настъпва по брутален начин - чрез изтезания, които включват камшик, пронизване с мечове, забиване на пирони в ставите, горене на тялото, изскубване на брадата му и накрая му забили една горяща факла в пъпа, като е бил увесен на едно черничево дърво. Било е ужасяваща картина!

Помощ

Днес св. Ефрем Нови помага за всичко! Няма болест или житейски проблем, за който светецът - Светкавица, както го наричат в Гърция, да не може да откликне. Една молитва пред иконата му прави чудеса! На много онкологично страдащи е помогнал. И още за психични проблеми, двигателни, очни болести, парични проблеми, имотни несгоди, вкарва немалко хора в пътя на вярата. Особена помощ оказва на малки деца и възрастни хора, поне това свидетелстват хората.

От личен опит мога да кажа, че често заставам пред иконата да му се моля и му говоря като на мой добър приятел. Споделям му и настоявам да ми помогне и той го прави безотказно. Понякога, когато съм му се молил, не се е случвало така, както съм искал, и впоследствие разбирам, че така е било по-добре, значи той ме е предпазил.

Пороци

Едно много категорично застъпничество на св. Ефрем имаше със сина на моя близка приятелка. От 12-годишен той вземаше наркотици, сега е над 30-годишен. Играеше по казина, вземаше и продаваше наркотици и тя не знаеше какво да прави. Той гаснеше пред очите ни. Те живееха в един ад на земята. Заради всичко това той много пъти е бил и пред смъртна опасност. Майка му се молеше пред иконата с мощите на св. Ефрем със сълзи на очи. Когато застанеше пред образа му, ридаеше, беше безутешна. Искаше от светията да я насочи какво да направим. И така се наредиха нещата, че го изпратихме в един манастир и година и половина момчето живя монашески в обителта, и сега той няма нищо общо със своето минало, а майка му не спира да повтаря, че той е поредното чудо на св. Ефрем Нови Светкавицата.

Прозвище

Свети Ефрем Нови получава това прозвище в Гърция, Румъния и България заради бързите чудеса, дори светкавични, които се случват по неговите молитви. Някои хора в нужда свидетелстват, че даже още преди да са започнали да му се молят, а само са си го помислили, те получават известие за случило се чудо и много пъти за неща, които са невъзможни.

Чудесата на св. Ефрем Нови са над 20 тома, огромно количество, нямат описване. Те се случват всеки ден и навсякъде, но аз съм подбрал в книгата си „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ най-ярките. За мен най-разтърсващо е чудото, за което свидетелства гъркинята Ревека Клисиархи. Случило се е през 1988 година, даже тогава Ефрем не е бил канонизиран за светец още.

Аборт

Тя е била бременна в четвъртия месец и започнало кръвотечение. Лекарите установили, че плодът е мъртъв и препоръчват аборт, кюртаж. Ревека е била шокирана и се обадила на игуменката в манастира на свети Ефрем, като поискала съвет. Игуменията й казала да не маха детето, да се моли и да си прави кръстче с елея от кандилото на св. Ефрем. Молила му се тя и при следващия преглед детето е имало пулс. Лекарят е казал, че ще си скъса всички дипломи, защото случилото се от медицинска гледна точка е било невъзможно. Но нека припомним, че невъзможното за човека е възможно за Бога! Детето е живо, казва се Ефремия и ги познавам и нея, и майка й. Ако някой не вярва на това голямо чудо, мога да му дам да го гледа на видео, имам го на запис!

Акатист

Този случай и много други са описани в книгата ми „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“. Тя съдържа всичко за великия Божий угодник – житие, чудеса, акатист, Молебен канон, молитви. Няма факти или събитие за св. Ефрем, които да са известни и да не са поместени в книгата. Много е богата на снимков материал. Така читателят не просто се докосва до историите, а той е в историите и ги преживява. От 2014 година събирам данни за книгата и филма „Светецът светкавица“, който създадох за него и получи първа награда на фестивала „Славянска приказка“.

С годините св. Ефрем Светкавицата се превърна в обичан светец за много хора. Много от християните вече го възприемат като закрилник на тяхното семейство. Всеки ден ми звънят хора, за да споделят, че им е любимият светия и не пропускат да си споделят за чудесата.

За връзка с писателя Ангел Бончев или поръчка на книгата му „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ – тел.: 0898/802 638