0

И зложба „Срещи със Светлин“ на 16, 17 и 18 юни организира столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 по повод 87 години от рождението на големия художник Светлин Русев. Впечатляващата експозиция включва само 4 платна на забележителния живописец, но те са изключително въздействащи и представителни за търсенията му през годините, разкри предварително за „Монитор“ галеристът и собственик Гергана Борисова. Предоставени са за събитието от частни колекции.

Изложба „Срещи със Светлин“ на 16, 17 и 18 юни организира столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 по повод 87 години от рождението на големия художник Светлин Русев. Впечатляващата експозиция включва само 4 платна на забележителния живописец, но те са изключително въздействащи и представителни за търсенията му през годините, разкри предварително за „Монитор“ галеристът и собственик Гергана Борисова. Предоставени са за събитието от частни колекции.

Водещи са 2 от творбите – голямо-форматните (близо 2 на 2 м) картини „Пиета“ от 2006 г., на която Христос е изобразен с наведена глава и притворени очи, а през лицето му преминава

типичната за стила на живописеца черна линия

и „Очакване“, също от 2006-а – озарено лице на момиче с ръка на гърдите, готова сякаш за жеста на прекръстването. Те са разположение в двата противоположни края на пространството и създават у посетителя усещането, че едва ли не влиза в храм, коментира галеристката. Показана е още една „Пиета“ от последните работи на Маестрото от 2018 г. – малка (30 на 30 см), но не по-малко изразителна, на която Божият син е с отпусната назад глава. Селекцията завършва пейзажът в тъмен колорит „Път“ от 1998 г., изразяващ изконните тревоги на автора като артист и гражданин за това, че сме изгубили посоката на духовността в тоя живот, разкъсали сме връзката с корените си и нашите учители по човешко достойнство.

Неслучайно експозицията е съпътствана с фрагмент от създадения през 2008 г. текст от Светлин Русев „Моление за чашата“: картини и слово взаимно се илюстрират и допълват. „Иска ми се да вярвам, че не сме изгубили памет за своите Учители. Иска ми се да вярвам, че нощта отминава… И когато всичко е потънало в мрак, когато не остана неоплют и неотречен, когато не остана спестена болка, когато уморени и изтощени, изгубили Път и Вяра, когато и последната надежда ни напусне – отново се завръщат Учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разбират правилата на живота“, пише големият живописец и общественик в „Моление за чашата“. „Този откъс представя неговото

верую за изкуството, за вярата, за пътя,

за учителите – всички теми, които през годините опитваше да пресъздаде в големите изложби, които направи при нас, както и с общественото си поведение“, коментира Гергана Борисова.

В „Срещи със Светлин“ е включено и табло с кадри от негови участия в афиша на „Арте“. Там личи и детайл от последната работа на художника, която трябваше да бъде поставена край СГХГ, а след това, по изрично негово желание – на Рупите: каменна композиция от няколко парчета гранит, върху които да изрисува образите, станали константа в творчеството му – Христос, Жената, ангелите... Произведението, собственост на наследниците, обаче остава незавършено в ателието в с. Драгичево и засега не е видяло бял свят. Утре за откриването галерия „Арте“ очаква дъщерите на художника, които навярно могат да внесат яснота какво става с камъните. Салонът ще е отворен от 11.00 – умишлено не е обявен час за вернисаж, за да няма струпване на хора. Ако все пак се съберат повече, чакащите могат да беседват в уютния двор на галерията.

От „Арте“ сътрудничат със Светлин Русев от самото си създаване преди близо 17 години, но в началото той по-често помага на други художници и открива изявите им. Първата му самостоятелна изложба там е през 2012-а и оттогава ежегодната традиция продължава и след смъртта му преди 2 години. „Срещите със Светлин бяха най-важните за нас – и емоционално, и като художествено присъствие, и като уроци през годините. А и не само за нас, но и за всичко, което сe случваше на художествената сцена“, завършва Борисова.