0

К раставиците се отглеждат относително лесно, но могат да заемат твърде много място в градината. Ако им осигурите опора обаче, можете да ги отглеждате вертикално. Така ще получите богата реколта от по-малка площ.

Краставиците се отглеждат относително лесно, но могат да заемат твърде много място в градината. Ако им осигурите опора обаче, можете да ги отглеждате вертикално. Така ще получите богата реколта от по-малка площ.

Защо е нужно да осигурите опора на краставиците? Те не само, че ще заемат по-малко място в градината. Но и качеството на плодовете ще се подобри, след като те растат над земята. Те са без повреди и с добър търговски вид. Освен това така се ограничава до минимум рискът от болести и неприятели поради липса на контакт с почвата.

Плюсове

Друг плюс е, че напояването става по-лесно, както и прибирането на реколтата. Времето за напояване и количеството вода намаляват. Плевелите се отстраняват по-лесно. Достъпът до плодовете при беритба е улеснен. Подобряват се условията за опрашване на растенията.

Когато израстват, краставиците покриват площ от 4 до 7 кв. метра, ако се отглеждат в редове. Можете да спестите това пространство, ако оставите стеблата да се развиват в посока нагоре.

Варианти

Какви са вариантите за осигуряване на опора? Първият е да използвате обикновена дървена ограда. Може да използвате съществуваща или да сглобите нова, специално за целта. Освен дъски, можете да използвате и клони от дървета.

Ако имате слънчева, с южно изложение стена, можете да обмислите да поставите контейнери или повдигнати легла в основата й, където да засадите своите краставици. След това трябва да сковете решетка от летви, която с куки да прикачите към стената. Разбира се, за целта можете да закупите и готова решетка. Няма да е необходимо да давате тези пари обаче, ако използвате материали, които можете да намерите в задния двор.

Структура

Можете например да направите структура във форма на буквата А. За целта можете да използвате бамбукови пръчки, клонки или някакъв друг вид дървесина. След това страните на A-рамката могат да бъдат снабдени с мрежа или въженца за изкачване на краставиците.

За опора на краставиците можете да използвате и стара дървена стълба. Ако не ви се намира такава, можете да си сглобите с бамбукови пръчки, летви, клонки.

Арка

Друга интересно идея е да направите опора под формата на арка. За целта са ви необходими четири стълба за ограда, които да закрепите в земята, и оградна мрежа, която да опънете под формата на арка над тях. Тази конструкция е подходяща за повдигнати легла, в които да отглеждате краставиците. Можете да направите и по-висока арка над градинската пътека, под която да минавате.

Перголата не трябва да надвишава височина от 2 метра. Тя трябва да бъде някъде около 1,7-2 метра висока. Също така трябва да бъде здрава, да се закрепи стабилно и да не се люлее. Опората е най-добре да се позиционира в крайната част на градината, така че развитите стъбла да не правят сянка на другите растения.

Лесно

Една от най-простите конструкции може да направите като забиете колове вертикално, които да свържете отгоре и отдолу с напречни греди. Между тях трябва да опънете канап, закрепен с помощта на кукички или направо привързан към гредите.

На пазара се предлагат и готови решения като мрежи, подходящи както за краставици, така и за друг вид зеленчуци. Те са с големи отвори 15 на 15 см, и с различни ширини от 1,5 до 1,8 метра.

Подгответе почвата

Почвата се нуждае от добри грижи още преди процеса на засаждане. Подгответе мястото на засаждане като изорете почвата на дълбочина от около 20 см. След това поставете около 2,5 см слой органична тор и по време на процеса на обработване, използвайки надеждно гребло, направете могила от почвата до линията на перголата. Това трябва да се направи, за да се повдигне леглото на засаждане на около 6-7 см над нивото на градината.