0

П овече от 700 години хазната на тамплиерите пали въображението на учени и търсачи на съкровища.

Повече от 700 години хазната на тамплиерите пали въображението на учени и търсачи на съкровища.

Според някои изследователи рицарите са пазили Светия Граал (чашата на Иисус от тайната вечеря или съд с неговата кръв) и Кивота  (ковчега с 10-те Божи заповеди и чудотворния жезъл на Аарон).

Орден

Бедният рицарско-монашески орден е основан през 1118 г. от бургундския рицар Юг дьо Пайен, Годфроа дьо Сен Омер и още 6 други френски кръстоносци. Само за няколко десетилетия обаче орденът им се превръща в банков гигант, отпускащ заеми на крале, папи, херцози и графове. Реално кръстоносците са седели върху планини от съкровища, които вече седем века са обект на археологически проучвания, а съдбата им е пълна със загадки и всевъзможни мистификации.

Тонове злато

Твърди се, че богатството на тамплиерите се състояло от тонове злато и сребро, но и не само. То включвало още произведения на изкуството, невиждани по своя размер скъпоценни камъни, редки книги и църковни реликви. Над всичко обаче стояли като безценни Светият Граал – чашата, от която е пил Иисус Христос по време на Тайната вечеря, и Свещеният Кивот със скрижалите, дадени от Бога на Моисей. Кралят на Франция Филип IV Хубави също бил задлъжнял доста на тамплиерите, но никак не искал да си връща заемите. Така решил да заграби всичкото им богатство и да разпусне ордена. Това обаче било доста трудна задача. По онова време орденът имал могъщи покровители в лицето на папата и Светия престол в Рим, както и огромни собствени ресурси, с които рицарите можели да си купят всяка армия в света на своя страна. В крайна сметка Филип IV убедил папа Климент V да ликвидира ордена, а финансова подкрепа му обещали и италианските банкери, на които орденът по онова време бил главен конкурент в лихварството. 

Заговор

Така през 1307 г. по цяла Франция до властите били разпратени запечатани пликове с указание да бъдат отворени в един и същи час на 13 октомври (петък). Във всеки от пликовете се намирала заповед за арестуване на тамплиерите. Оттук тръгва поверието за фаталното съчетание „петък 13-ти“.

Арестуваните рицари били подложени на инквизиции и били изгорени на клади като еретици начело с великия магистър Жак дьо Моле. В тежките мъчения те трябвало да признаят куп измислени от враговете им грехове като поклонение пред дявола, отказ от Христос, кръста и литургията, магьосничество и дори таен съюз с мюсюлманите. Но най-голямата цел на разпитващите била да се изтръгне информация за съкровището на ордена, както и къде са най-големите християнски реликви – Граалът и Кивотът. Извести суми са открити по време на арестите, но крал Филип IV бил уверен, че това са само „жълти стотинки“. Тази част от историята остава с отворен финал, защото по-нататъшната съдба на рицарското съкровище и до днес остава загадка.

Бягството

Единственото, в което историците са сигурни, е, че тамплиерите са успели да изнесат основната част от богатствата си непосредствено преди арестите на петък 13-ти. Има сведения, че някой ги е предупредил за готвещата се разправа с тях. Свидетели например твърдели, че в нощта срещу 13 октомври от парижкия замък Тампл — главната резиденция на ордена, в посока към морето тръгнали около 170 тежко натоварени каруци. В пристанището тайнственият товар се чакал от 30-40 кораба. Той бил прехвърлен и флотилията напуснала завинаги кралство Франция. Филип IV научил за това дни по-късно. Той заповядал на своите посланици незабавно да се свържат с италианските и испански пристанища, за да засекат корабите и да ги задържат.

Изчезналата флота

Но акцията не дала никакъв резултат. Нито един от корабите на тамплиерите не влязъл в европейско пристанище. Така хазната на ордена с реликвите изчезва безследно.

Съществуват различни версии къде рицарите на Соломоновия храм са скрили несметните си богатства. Без съмнение най-дръзката гласи, че корабите са пресекли Атлантика и са достигнали американския континент. Именно тази хипотеза вдъхнови преди време и авторите на филма „Съкровището“ (2004) с участието на Никълъс Кейдж. Според сюжета на лентата то е скрито от основателите на САЩ – тамплиери и масони. Според една версия тамплиерите не са планирали да останат там дълго време, просто са смятали да изчакат да премине опасността. Но историята се разпорежда по друг начин. След като научават за кървавия край на своите братя, никой от тях, и разбира се, съкровището, не се завръщат повече в Европа. 

Търсят реликвите на датски остров

Според една друга версия ескадрата на спасилите се рицари и хазната им с реликвите са поели към водите на Балтийско море и са се укрили там. Дори се сочи точното място – остров Борнхолм, който днес принадлежи на Дания. В подкрепа на тази версия се набляга на факта, че всички църкви там са построени в тамплиерски стил. Освен това в архивите на ордена е отразена една среща между Великия магистър на ордена Андре дьо Монбар и датския архиепископ Ескил, състояла се през 1162 г. Тогава е ставало дума за помощ от страна на рицарите при покръстването на балтийските народи. Изследователи предполагат, че тогава орденът вече е подготвял различни варианти за укриване на несметните си богатства, като част от тях вероятно и до днес се намират в някоя крайбрежна пещера.