0

Т рахана, направена по старинна рецепта от Мала Азия предизвиква фурор сред любителите на стари рецепти и храни. За това разказа земеделският производител Теменужка Матева от село Пелевун. Самата тя приготвя траханата по уникалната рецепта, която няма аналог на съвременния пазар.

Трахана, направена по старинна рецепта от Мала Азия предизвиква фурор сред любителите на стари рецепти и храни. За това разказа земеделският производител Теменужка Матева от село Пелевун. Самата тя приготвя траханата по уникалната рецепта, която няма аналог на съвременния пазар.

Чимен

Теменужка обясни, че така се прави в цялото село Пелевун, до Ивайловград. Хората я знаят от своята баби и прабаби, които са български бежанци от Анадола и са се върнали тук през 1914 г. В тази трахана не се слага нищо друго като подправка освен меруде. Това е трева, която се състои от зелената част на сминдуха и смлените му семена - чимен. С нея са пращали някога мъжете на война, допълни тя. Уникалните трохи се състоят от варен булгур, брашно от лимец и квас с хмел. Сушат се на ленени чаршафи на слънце.

Бабите

Теменужка Матева е биоградинар и обработва основно земите, които са завещани от дедите на нейния съпруг, наследени от дедите му, които са оземлени след завръщането си в родината. Тя обясни, че знае тайната на градинарството без химия предимно от нейната свекърва Лиляна, която пък ги е наследила от нейната. Теменужка продава зеленчуците и продуктите си основно чрез онлайн платформата на Тихомир Трайков Майката земя и Гергана Кабаиванова Пендара.