0

И зминаха пет десетилетия, откакто човешки крак стъпи на Луната. Последните астронавти с това постижение са Юджийн Сърнън и Харисън Шмит от мисията „Аполо 17“ през 1972 г.

Днес човечеството гледа значително по-далеч, планирайки мисии на Марс. Преди обаче да бъдат изпратени хора там, трябва да бъде изпълнена друга задача – връщането на Луната, разглеждана от учените като първа спирка към установяването на трайно човешко присъствие в Космоса.

Стъпка в тази посока е експериментът СИРИУС-2021 (Scientific International Research in Unique Terrestrial Station), чието последно издание приключи успешно миналия уикенд.


„На 3 юли 2022 г., точно в 13:00 часа московско време приключи космическият експеримент СИРИУС-2021, в който петима членове на международния екипаж (трима мъже и две жени) прекараха 240 дни в условия, симулиращи работата на реална космическа експедиция на окололунна орбитална станция и повърхността на Луната. Екипажът напусна „космическия кораб“ и се върна на Земята“, цитира ТАСС съобщението на московския Институт по биомедицински проблеми към Руската академия на науките.

Екип

Екипът за тазгодишния експеримент включваше двама руснаци - Олег Блинов и Виктория Кириченко, двама американци - Уилям Браун и Ашли Ковалски, както и представител на Обединените арабски емирства - Салех Омар ал Амери.

По време на 8-месечната „експедиция“ доброволците  бяха поставени в напълно изолирана среда и проведоха повече от 70 експеримента в различни области като психология, психофизиология, физиология, санитарна хигиена, микробиология, биохимия и др.

Уточнява се, че участниците са били подложени на сензорна депривация и поставяне в изолация при силно ограничено жизнено пространство. Забавяне или пълна липса на комуникации също са били отработени по време на мисията, а също така и попадане в извънредни ситуации.

Екипажът е симулирал кацане на Луната, излизане на лунната повърхност в специални скафандри и управление на специалния апарат „Роувър“.
Идеята е възпроизвеждане на условията, в които би било поставено човешкото тяло при дълги космически пътувания, включително всички възможни физиологични и психологически предизвикателства.

Цели

В продължение на стотици хиляди години хората са живели и са еволюирали в среда с кислород, вода и гравитация. Експерименти като СИРИУС изследват какво се случва, когато тези базови условия липсват, а резултатите са необходимата прелюдия към това човечеството да реализира успешно дълги космически мисии на повърхността на Луната и Марс.
Основният акцент е преди всичко способността на астронавтите да се адаптират към непредвидени ситуации, които не могат да променят, толерантността към изолация, както и прекарването на продължителни периоди от време с непознати хора.

Приключилият експеримент е трети етап от международния проект. Подобна мисия е имало през 2017 г., продължила 17 дни и през 2019 г., когато трае четири месеца.
Целият проект е реализиран в рамките на концепцията на Международния център за разработване на системи за биомедицинска поддръжка на междупланетни полети и се проведе в Москва в сътрудничество с програмата на НАСА Human Research Program. Роскосмос, Европейската космическа агенция, тези на Франция и Германия, както и Космически център „Мохамед бин Рашид“ на ОАЕ.
Присъствието на малката арабската държава представлява явен признак за изместване на баланса на силите в космическата надпревара.
В началото на 2021 г. ОАЕ станаха петата космическа сила след САЩ, Русия, Китай, Индия и ЕС, която изпрати успешно своя мисия до Марс и представи амбициозните си планове нейни астронавти да достигнат Червената планета през 2117 г.

От друга страна, частни компании като SpaceX на Илон Мъск или Blue Origin на Джеф Безос все повече навлизат в сферата на космическите изследвания, предлагайки различни технологични алтернативи.

Заедно

И все пак проекти като СИРИУС показват и нещо друго - Космосът би могъл да бъде поле на сътрудничество между Запада и Русия, въпреки войната в Украйна и настоящата криза в отношенията им.
Още през 2020 г. Роскосмос удължи с 10 години сътрудничеството си със САЩ и останалите партньори по отношение на съвместната работа в Международната космическа станция. Проектът СИРИУС също ще продължи. Следващият експеримент ще бъде симулация на полет в дълбокия Космос, който ще продължи една година и ще стартира в периода юли-ноември 2023 г. До 2028 г. се планира провеждането на 3-годишни експеримента.