0

"Умни" пешеходни пътеки ще бъдат поставени на 25 ключови кръстовища във Варна, като част от европейски проект за подобряване на мерките за промяна на градската инфраструктура по безопасността.

"Умни" пешеходни пътеки ще бъдат поставени на 25 ключови кръстовища във Варна, като част от европейски проект за подобряване на мерките за промяна на градската инфраструктура по безопасността.

Предвижда се в пътната настилка да се вградят система от датчици, чрез които зебрите ще светят автоматично при появата на минувачи. Това стана ясно на редовното месечно заседание на Комисията по пътна безопасност, която заседава в общината на морския град.

Те ще издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Интелигентните пешеходни пътеки ще се реализират със средства от ОП „Региони в растеж 2014-2020“ по втората фаза на Проекта за интегриран градски транспорт на Варна.

Планирано е да има подобрение и в диспечерската програма на града, което включва управление на светофарите в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Идеята е посредством този тип светофарна уредба да се изграждат зелени вълни по кръстовищата.

Друга крачка в насока повишаване на сигурността, е поставянето на разделителна линия, тип мантинела между платната на булевардите „Цар Освободител“ и „Сливница“ във Варна, с което да бъде осигурена по-добра безопасност на шофьори и пешеходци.

На заседанието присъства кметът Иван Портних, според който „Трагичните случаи от последните дни, за съжаление, доказват, че е необходима друга култура на пътя. Готови сме да подкрепим законодателни промени, които гарантират драстични наказания за виновните. Ясно е, че когато има чувство за безнаказаност, се подхожда изключително безотговорно и невинни хора стават жертви на тази безотговорност“, коментира още варненския кмет.

По време на срещата бяха обсъдени и други мерки за гарантиране на безопасността на участниците в движението във Варна, като възстановяване на учебния полигон за шофьори и засилване на контрола на моторно-превозните средства, както и по-активна работа сред децата и младежите за безопасно придвижване - пеша и с велосипеди.

Председателят на Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, Иван Николов припомни, че са внесли и предложение за превенция и повишаване на културата на пешеходците, като целта е да се променят нагласите на хората във Варна. Предлага се също да се премахнат част от пешеходни пътеки, които са в опасни зони на интензивно движение. Тази позиция бе подкрепена и от КАТ-Варна.

Юлиан Аранудов от неправителствената организация „Карай умно, искам живот“ посочи, че трябва да се наблегне на превенцията в училищата с редица инициативи в час на класа. От организацията отчетоха няколко такива успешни кампании, реализирани в СОУ „Найден Геров“ и в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Разгледани бяха и писмени предложения на граждани, живеещи в районите на „Галата“, Военноморска болница, МБАЛ „Света Марина“ и местността „Пчелина“ за поставяне на пешеходни пътеки, тротоари и изграждането на светофарни уредби.