0

Н е един и два са храмовете и манастирите, посветени на Свети Георги Победоносец. Но няма друг с толкова нетрадиционна стенопис като обителта, разположена между петричките села Гега и Чурилово, в южните склонове на Огражден планина.

Сатаната вкарва грешниците в устата на морско чудовище.

 Сатаната вкарва грешниците в устата на морско чудовище.
wikipedia.org

Самият храм представлява класическа трикорабна псевдобазилика с размери 24 метра дължина и 12 метра ширина. Своята слава той дължи не на архитектурата, а на стенописите си. За разлика от традиционното изобразяване на светии и библейски сцени тук фреските изцяло са посветени на нарушенията на 10-те Божии заповеди. И съответно с наказанията и мъченията, на които ще ви подложат дяволите, ако сте прегрешили. Така например на мелничаря, който мами мливарите, Сатаната му връзва воденичен камък на шията, за да му тежи и непрекъснато да му напомня за провинението. Грешници , които не са се покаяли, биват омотавани във вериги и отвеждани в бездънната паст на ламя-чудовище. Изобразен е пророк Исая, който много злословил срещу властите, затова на другия свят дяволите го режат с трион. Заради всичките стенописи с адови сюжети обителта е популярна като „манастира с дяволите“. Кой е авторът им, и до днес остава загадка. Едно обаче е сигурно - неизвестният художник очевидно е искал да внуши страх у вярващите, като им покаже какво очаква всички, които нарушават моралните норми и закона Господен.

Дяволи мъчат душите на алчни търговци и мелничари

 Дяволи мъчат душите на алчни търговци и мелничари
wikipedia.org

Предполага се, че манастирът е основан през XIV век. Възобновен е в 1858 година. В Държавен архив - Благоевград се съхранява ферманът за „разширяването и построяването“ на църквата „Свети Георги“, издаден на 5 април 1857 г. от султан Абдул Меджид. Сведения за изграждането на манастира се черпят и от съществуващите строителни надписи. В два от тях се посочва, че на 10 март 1858 е станало обновяването на църквата, а в третия - че през 1890 година е построена камбанарията. Текстовете сочат, че на мястото на църквата е съществувал по-стар храм. Посочени са имената на настоятелите и ктиторите.

wikipedia.org

Според местните предания обаче градежът е започнал още през лето Господне 1848. Строителите и зографите са неизвестни, но са представители на Дебърската школа. В манастира е разкрито килийно училище, от което днес са запазени две класни стаи. Първият преподавател в училището бил Стоян Гълъбов, изпратен на разноски на селото чак в Цариград, за да получи качествено образование и да предаде знанията си на учениците в Гега. Миряните изпълват манастирските поляни три пъти в годината - на храмовия празник Гергьовден, на Петровден и на Рождество Богородично. Църквата е обявена за паметник на културата от национално значение. През 1979 г. е извършена реставрация на уникалните стенописи.

Дяволът изкушава момата с огледало.

 Дяволът изкушава момата с огледало.
БНР

Фреска назидава момите, които много се гиздят

Нравоучителен стенопис има дори на балкона на храма, където са седели жените и момите. Парапет с решетка допълнително е пречел да се виждат с мъжете, за да няма изкушения, поне в зоната на храма. И тук, встрани на стената, има още един възпитателен стенопис - мома с носия, а пред нея дяволът й държи огледало. В миналото зографията е била придружена с назидателен надпис, който гласял „Мома, която много се гизди и кичи - дяволът й държи огледалото“. За съжаление с течение на времето тези слова са се заличили, а и самата сцена остава нереставрирана.