0

С в. Йоан Лествичник е духовен писател и светец от VI-VII век, който показва как в 30 стъпала (степени на посвещение) човек може да достигне до Бога и божественото съвършенство. Именно това проповядват станалите модерни днес източни философии и религии. Този праведник след 40-годишен отшелнически живот обаче успява да формулира от личен опит точно стъпките как всеки човек, монах или мирянин, може да се доближи до Бога. Каквато трябва да бъде целта на всеки човек.

Ето как българският Екзарх Стефан I през 1938 г. резюмира съдържанието на Йоановата лествица: „Св. Йоан Лествичник ни сочи, стъпало след стъпало, пътя на съвършенството. Най-напред: отричане от света, драговолно отричане от земните блага в името на небесния живот. След това: укротяване, облагородяване на страстите, съзнание за подвижничество като средство за усъвършенствуване; послушание и свързаната с него духовна кротост и търпение - послушание като най-ценна украса на човешката душа и като майка на всички добродетели; постоянно чистене на душата чрез пост, молитва и покаяние; плач духовен за греховете и очакване смъртта с готовност и без страх; кротост и незлобливост; прощаване и неосъждане на ближния; справедливост; мълчаливост, която е душа на молитвата; трудолюбие; въздържание; целомъдрие; безкористие; благоразумие; благоговейно бодърствуване; духовно и телесно бдение; страх Божи или свобода во Христе; простосърдечие и чистота; смиреномислие; смиреномъдрие; безмълвие като разговор с Бога; постоянна молитва, безпристрастие и - най-сетне: вяра, надежда и любов“.

Описаната от Св. Йоан стълба до Твореца е доста стръмна

 Описаната от Св. Йоан стълба до Твореца е доста стръмна
Укипедия

Житието на Йоан Лествичник е бедно откъм биографични сведения. Не е известно къде той е роден. Счита се, че това се е случило  около 579 г. в Сирия. Получава високо и всестранно образование за времето си и оттам званието му „схоластик“ („учен“). На 16 години приема монашески постриг и се заселва като отшелник в подножието на планината Синай. Именно там някога Бог открил Лицето Си и говорил на Мойсей. Там прекарва четири десетилетия в отшелничество и изучаване на светите книги. Преди това в продължение на 19 години, както пише Екзарх Стефан, преподобни Йоан изучавал и тайната на християнската мистика. А именно: „...да убиеш злото с добро; да видиш невидимото зад и във видимото; да се родиш духовно, след като умреш като плът; да постигнеш истините чрез добродетели; да се увеличаваш чрез умаляване и да богатееш чрез обедняване“. И тая своя тайна той постигнал чрез послушание към своя духовен отец Макарий, който го научил да гледа на килията си като на отвор към небето и като място, където трябва да бъде победен в страстите и изкушенията многоликият дявол с многобройните му пълчища“.

На 75-годишна възраст Йоан е избран за игумен на Синайския манастир  “Света Екатерина”. Счита се, че именно там праведникът създава забележителната и много известна в Православния изток, и в целия християнски свят книга “Лествица” (или “Стълба към Небесния Рай”). Тя е трябвало да послужи за духовно ръководство за монасите от поверения му манастир. Тази книга обаче се превръща в безценен житейски и духовен пътеводител. Тя съдържа в обобщен и систематизиран вид богоозареното учение на отците на пустинята за основните принципи на нравственото израстване в християнските добродетели и борба със страстите, които от днешно гледище са общочовешки.

Лествицата на Св. Йоан разглежда християнските добродетели и противоположните им пороци в 30 глави, образуващи „стъпала“, по които душата постепенно възхожда към Бога. За да се постигне това, се изисква голям труд, чрез който човек трябва да се справи с пороци като - Злословието и Клеветата (на 10-о стъпало), Леността (11-о), Унинието (13-о), Чревоугодието (14-о), Сребролюбието (16-о) и т.н. Броят на стъпалата на духовно посвещение е съобразен с известните думи на апостол Павел за степените на духовно израстване и “достигане до пълната възраст на Христовото съвършенство”. Тълкуватели изтъкват, че символиката съответства на годините, в които Иисус започва да проповядва Божието Слово.