0

З а Бога няма невъзможни неща, но често за молитвите си човек се нуждае от застъпник пред Него. Тази роля в духовния свят е отредена на многобройните светци и мъченици, възсияли като небесни ангели благодарение на своя праведен живот и подвизи. В народната памет също се е установило, че всеки светец има определен ресор да помага при едно или друго заболяване, при един или друг житейски проблем, да покровителства едно или друго професионално съсловие. Духовници казват, че с помощта на светците и Божията майка Богородичка може да се случат всякакви чудеса в живота ни, стига искрено да се помолим. В следващите редове ви предлагаме списъка с небесните помощници. А той непрестанно се разширява заради случаите на чудеса подир молитва пред икони или мощи на нови и стари светии.

. Атонска икона на светията на дълголетието Харалампий

 . Атонска икона на светията на дълголетието Харалампий

Св. Василий Велики - помага при стартиране на нови проекти, когато човек планира да построи нова сграда, помага на изпаднали в нужда, родители да му се молят, ако децата им не учат добре.

Свети Серафим Саровски – помага за лечение на всякакви болести и преодоляване на материални трудности, за намиране на брачен партньор, при несправедливи обвинения.

Свети мъченици Теопемпт и Теона защитават от зли магии и вълшебства.

Свети Йоан Кръстител помага на несправедливо обвинени хора, лекува болести на главата, закриля кръстници и кумове.

Свети Стилиан закриля младенците

 Свети Стилиан закриля младенците

Преподобни Георги Хозевит покровителства акушерите и гинеколозите, помага при безплодие.

Св. Антоний Велики помага при душевни и физически болести, защитава дома от врагове, от изкушения и скърби, при молитва укрепва човека в духовната му борба със злото.  

Св. Атанасий брани от зимните стихии, закриля скиори, планински спасители, алпинисти.

Преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им Йоан и Аркадий помагат за намиране на изчезнали хора и вещи.

Св. безсребърници и чудотворци Кир и Йоан помагат при лекуване на всички болести.

Св. мъченик Трифон покровителства лозарите и винарите.

Св. свщмчк Харалампий Чудотворец дарява с дълголетие, помага при лечение с алтернативна медицина, покровител е на пчелари и овощари.

Св. Серафим Софийски Чудотворец помага при учение и изпити, за разрешаване на житейски несгоди, при несправедливи обвинения и болести.

Свети Теодор Тирон е покровител на коневъдите. Помага да се преодолее всяка трудност.

Св. мъченици Хрисант и Дария закрилят брака.

Преподобна Мария Египетска помага на хора на кръстопът и на затънали в грехове, срещу блудство и телесни изкушения.

Свети Антипа помага при зъбобол и главоболие, закрилник на стоматолозите

Свети Ефрем Нови - помага при проблемни бременности, при психични разстройства, при рак, счита се, че чува молитвите на вярващите и много бързо им помага.

Св. великомъченик, победоносец и чудотворец Георги – лекува всички болести, покровител е на военни, овчари, пастири и млекари.

Св. мъченик Христофор – пази от инциденти по време на пътуване, закрилник на всички пътуващи и професиите, свързани с транспортни средства -  шофьори, летци, моряци.

Св. св. Кирил и Методий - покровители на ученици, учители, учени и просветни дейци.

Св. първоапостоли Петър и Павел – помагат да се усили вярата в Бога, закрилят рибари и богослови, предпазват от летните горещини. Св. Петър пази ключовете от портите на рая. Молитвата към тях помага при нужда от  духовна промяна.

Св. безсребреници Козма и Дамян помагат при тежки заболявания на очите и опорно-двигателния апарат, но не само; закрилят билкари и работещите в санаториуми с минерални води.

Преп. Сергий Радонежки – при всякакви житейски проблеми, помага на ученици и студенти в учението и преди изпити, закриля  вдовици и сираци

Св. вмчк Прокопий е покровител на пчеларите.

Преп. Паисий Светогорец – помагат при безпътица, за зачеване, при слепота, парализа, дори рак.

Свети мчци Кирик и Юлита са закрилниците на децата.

Света вмчца Марина предпазва от епидемии, удавяне, вярва се, че лекува от настинки до проблеми с органите и дори рак.

Св. пророк Илия пази от небесните стихии - порои, градушки, гръмотевици, счита се за покровител на пожарникарите, кожарите и кожухарите, моделиерите и шивачите.

Св. вмчк Пантелеймон лекува всички болести, закриля лекарите и аптекарите.

Пресвета Богородица – счита се за застъпница на човека пред Бога, помага при всички болести, на родилките, майките и малките деца, закриля монаси и всички духовници.

Свети Йоан Рилски Чудотворец е покровител на миньорите, помага при всички болести.

Св. мчци Вяра, Надежда, Любов и майка им София закрилят семейството и децата.

Св. Йоан Кукузел – покровител на музикантите.

Св. свщмчци Киприян и Юстина – защитават от магии, уроки и зли сили.

Преподобна Петка Българска - лекува всички болести (дори рак, множествена склероза, диабет, порок на сърцето и много други), закриля децата и майките.

Св. Апостол и евангелист Лука – покровителства лекари и художници, помага при нервни и душевни болести.

Св. вмчк Димитър Мироточиви - защитава дома от недоброжелатели, крадци и стихийни бедствия, закриля търговци, ковачи и техници.

Св. Архангел Михаил – пази от зло и магии, закриля полицаи, месари и колбасари.

Свети Мина – помага при безплодие, очни проблеми, нервни разстройства, намира изчезнали хора и предмети.

Св. вмчца Екатерина помага при блудство, вземане на изпити.

Св. Стилиан Пафлагонийски – наричан още Детепазител – покровител на кърмачетата, защитава от детски болести, родители му се молят при безплодие.

Св. Порфирий Кавсокаливит  - напътства деца и родители, молят му се при болести и нужда от съвет за разрешаване на житейски спорове.

Св. Варвара помага при заразни болести и детски шарки, недъзи. Счита се, че пази от внезапна смърт, а при настъпването й закриля душата към Божите селения; патрон е на миньори, артилеристи, пожарникари, сапьори, пиротехници и всички рискови професии.

Св. Николай Мириклийски помага за успех в работата, защитава от бурии и бедствия, покровител е на банкери и моряци.

Св. Анна – помага при безплодие, удължава живота, покровител е на знахарите.

Св. Спиридон помага при епидемии и безработица, покровител е на всички занаятчии - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, тухлари и др.

Св. мчк Бонифаций помага при алкохолна зависимост.

Св. Йоан Кронщадски – помага при безпътица, за учение и при тежки заболявания. Молят му се още за спасение от опасни и вредни навици като алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания

Св. Стефан – съдейства дори при безнадеждни ситуации, пази хората от инциденти и вражески сили, помага при болести на кръвта и при парализи.