0

Е дин от големите съвременни християнски чудотворци почита православната църква на 26 февруари. „Св. Серафим Софийски Чудотворец ни помага и от Оня свят“, нарежда посетителка в храм „Св. Николай“ на жълтите павета. Миряните там вярват, че Дядо Серафим е станал небесният омбудсман на българите, тъй като повече от половин век се застъпва за болните и онеправданите пред Бога, лекува и намира работа. В храма идват и много млади хора от България и чужбина. Те пишат своите желания за разрешаване на любовна драма, финансов проблем, създаване на семейство.

В криптата на т. нар. руска черква се пазят мощите на владиката. Хиляди вече вярват, че там светията помага за изцеление и изпълнение на желания. Трябва само просбата да бъде отправена към него в писмена форма. За целта в подземието на храма е обособен кът, в който хората сядат и пишат на малки листчета най-съкровените си мисли. След това според традицията „писмото“ се полага върху саркофага с тялото на светеца. Накрая се пъха в пощенската му кутия отдясно на гроба.

Мощите на светеца се намират в подземието на Руската църква Св. Николай Чудотворец . 

 Мощите на светеца се намират в подземието на Руската църква Св. Николай Чудотворец . 

През последното десетилетие мястото се е превърнало в едно от най-мистичните в българската столица и вече привлича множество хора от цял свят. Миряни разказват, че на светеца се молят не само православни християни, а също и католици, мюсюлмани и дори будисти. Както и хора атеисти, идващи само от любопитство дали желанието им ще се сбъдне. Възрастна жена сподели, че е виждала китайци и японци да изпълняват атрактивния ритуал - „писане на писмо до Дядо Серафим“. Неслучайно криптата му вече присъства в справочниците за поклоннически туризъм на повечето туроператори на Запад.

Духовници разясняват, че св. Серафим помага на младите за поемане в правилната житейска посока и професионална реализация. Мнозина през годините са споделяли, че са си намерили работа, след като са се помолили на владиката чрез писъмце. „Често идвам", разказва Елена Александрова. Тя уточнява, че в повечето случаи пали свещ за здраве, но когато има притеснения, също минава през храма. За зла участ останала без работа две години, като по това време имала и здравословен проблем. „Като почнах да търся, не ме приемаха никъде. Идвайки тук, написах на дядото, че търся работа, и веднага се намери. Това е сила, която действа. Това е сила, която ни помага. Може би хората трябва да вярват повече", съветва жената. Студенти от близкия университет „Св. Климент Охридски“ пък се хвалят, че св. Серафим им е помогнал да си вземат трудни изпити.

Според традицията след написването на желанието то се изрича пред саркофага на светията.

 Според традицията след написването на желанието то се изрича пред саркофага на светията.

Праведникът е роден със светското име Николай  Соболев в руския град Рязан на 1 декември (ст. ст.) 1881 г. в семейството на занаятчията Борис Соболев и жена му Мария Николаевна, които имали 12 деца. Николай бил десетото дете. Когато е на 6 лета, баща му се парализира след инсулт и остава на легло цели 14 години. Като свидетел на мъките на баща си момчето решило да стане свещеник и да измолва здраве и благодат за хората.

Още от малък Серафим разбрал, че думите, писани в Библията, не са просто митове. И Божията сила наистина „в немощ напълно проявява“ (2 Кор. 12:9). Първото чудо в живота на св. Серафим Соболев става, когато с една негова молитва спасява сестра си Варвара. Тя получила тежък кръвоизлив и докато я закарат на лекар до града, щяла да умре. Серафим се приближил до нея, помолил се и я прекръстил. Кръвотечението веднага се прекратило и сестра му дошла на себе си. За този случай владиката ще си спомня до края на живота си. През 1894 г. Николай Соболев бил приет във втори клас на Рязанското духовно училище, а през 1900 г. - в Рязанската духовна семинария, където учил до 1904 г. Още тогава обмислял монашество. Така през 1908 г. той приема монашество с името Серафим в чест на прославения преподобен Серафим Саровски. От деня на своето подстрижение до самата си смърт Соболев не вкусва месо, а в продължение на много години се храни само веднъж на ден. Постъпил в Духовната академия в Санкт Петербург. След като завършва преподава в десетилетие в различни духовни училища. Йеромонахът е споделял, че общуването с децата в Пастирското училище му е носело неземна радост и удовлетворение. Накрая става ректор на Воронежката духовна семинария.

Хора от близо и далеч пишат желания с надеждата да се сбъднат със застъпничеството на Св. Серафим.

 Хора от близо и далеч пишат желания с надеждата да се сбъднат със застъпничеството на Св. Серафим.

Но идва Октомврийската революция и праведникът се сблъсква с ужасяващи неща, тъй като новата власт подлага на мъченически гонения духовници. При едно от тях няколко монаси са погребани живи. Това разколебава св. Серафим. Малко по-късно му е предложено да бъде ръкоположен за втори викарий на Воронежката епархия. Св. Серафим много се колебаел и потърсил съвет от стареца Аарон, на когото му се носела славата, че е надарен от Св. Дух с дара на ясното виждане. Старецът му казал да не се бои, защото скоро ще попадне в малка хубава страна. Предсказанието се сбъдва. На 19 май 1921 г. духовникът пристига в България и с решение на руското Висше църковно управление зад граница е назначен за предстоятел на храма „Св. Николай Чудотворец“ в София. Приживе владика Серафим карал вярващите християни да излагат просбите си до Всевишния в писмена форма. Самият той обаче не спирал само дотук. Той вземал бележките и с чистотата на своята молитва и вяра ги изричал и изпращал директно към Твореца за изпълнение. Вярва се обаче, че владика Серафим продължава да помага на хората и след кончината си на 26 февруари 1950 г. Твърди се, че той чете писмата, които хората пускат в пощенската му кутия, която се намира отдясно на саркофага с мощите му.

Владика Серафим идва в България след Октомврийската революция.

 Владика Серафим идва в България след Октомврийската революция.

Спаси граничар от разстрел

Св. Серафим се явил веднъж в съня на една жена, чийто син бил заплашен от разстрел. Той бил граничар, но една зима заради студа заспал на пост. Тогава нахлули група диверсанти, които били заловени, а младежът бил осъден на разстрел за съучастие. Майката ходила в черквата в центъра на София да се помоли. Същата нощ й се явил св. Серафим с думите: „Ти дойде до храма, но забрави да слезеш долу при мене. Ела и аз ще ти помогна“. Още на другия ден тя отишла. Там случайно срещнала адвокат, познат на покойния й мъж. Споделила за голяма си мъка, а човекът веднага се съгласил да помогне. Използвал връзките си и стигнали до кабинета на тогавашния министър-председател Вълко Червенков. Той се съгласил да отмени смъртната присъда. А след няколко месеца, при първата амнистия, младежът бил освободен!

Възкресява отписани от медицината

„В много случаи официалната медицина е безсилна, но не и дядо Серафим“, разказват служители в храма, където има свидетелства за спасили се онкологично болни хора. Съпругата на д-р К. Я. от Нова Загора – Р., се разболяла от рак на стомаха. Мъжът й като лека, се погрижил да й бъдат направени всички изследвания и след поставянето на диагнозата я изпратил на операция в столицата. Като пристигнала в София, Р. първо отишла на гроба на владика Серафим, когото още преди това дълбоко почитала, и горещо му се помолила операцията да мине благополучно. След това постъпила в болница. Преди самата операция отново й били направени всички изследвания. И какво се оказало? Оказало се, че няма никакъв рак! Щастливата жена излязла от болницата и преди всичко побързала да благодари на своя дивен лекар владика Серафим! Една жена, шофьор на такси, дълги години нямала деца, като докторите не могли да й помогнат. Веднъж й се присънило, че в колата й лежи бебе и плаче. Тя недоумявала откъде се е появило това дете. Изведнъж в съня си чува отговор: „От улица „Цар Освободител“ 3”. Сутринта жената с интерес отишла да види какво има на този адрес. Като влязла в църквата, тя разказала своя странен сън на църковните служители, които я посъветвали да се помоли на гроба на архиепископ Серафим. Скоро й се родило дете и жената прославила Бог и владика Серафим.