0

Н аред с чудотворните икони или статуи на светци в Западна Европа има мечове на владетели, превърнали се в свещени реликви, търсени и желани от колекционери. Такъв е и мечът Лобера в Испания. Артефактът е бил символ на могъществото на крал Фернандо III, който казвал, че го е получил от самия Бог. Ето защо владетелят e изобразен на много картини и гравюри именно с меча си вместо с традиционния скиптър. Днес мечът е главната реликва на катедралния храм на Севиля „Санта Мария де ла Седе“.

Фернандо III Кастилски и съпругата му Беатрис Швабска,  

 Фернандо III Кастилски и съпругата му Беатрис Швабска,  
upload.wikimedia.org

За произхода на самото название на реликвата има няколко версии. На испански думата „лобо“ означа „вълк“. Така че е възможно Лобера да е бил ловджийско оръжие. Според друго тълкувание са го носили с костюм, наричан „лоба“ (вълчица), с който са се обличали ловците на вълци. Или просто са му дали това име съгласно обичая от тези времена. Принцът дон Хуан Мануел, който е внук на крал Фернандо III Кастилски, свидетелства в своя книга, че на смъртното си легло Фернандо III, обръщайки се към по-малкия си син - принц Диего Мануел (бащата на дон Хуан), казал следното: „Аз не мога да ти предам трона, но мога да ти дам своя меч Лобера – тази велика добродетел, дадена ми като велико благо от Бога!“ Случайно или не, но на 29 август 1326 г. дон Хуан Мануел именно с меча Лобера разгромил войските на Гранадския емират в битката при Гуадалхорсе, където загиват около 3000 мюсюлмани и само около 80 испанци. Във „Великата хроника на Aлфонсо XI“ е записано, че в момента, когато редиците на кастилците се огънали под натиска на арабите, Хуан Мануел извадил меча Лобера и се помолил над него. Скоро битката била спечелена и арабите предали Севиля. Съгласно традицията, започваща от крал Алфонсо X през 1255 г., на всеки 23 ноември - празника на свети Климент, превземането на Севиля се отбелязва с тържествена процесия, наричана “Войните“ (Tercias) или „Мечът“ (de la Espada). В нея кралят или неговият наместник в Севиля (в наши времена кметът на града - б.а.) носят Лобера, а най-младият общински съветник носи знаме на светия крал Фернандо.

Днес мечът се съхранява в Севилската катедрала Санта Мария де ла Седе.,  

 Днес мечът се съхранява в Севилската катедрала Санта Мария де ла Седе.,  
upload.wikimedia.org

Владетелят бе канонизиран

Фернандо III Кастилски (1217-1252) е крал на Кастилия, Леон и Галисия. Канонизиран е за светец през 1671 г. от Католическата църква. Крал Фернандо III окончателно обединява в свои ръце Кастилия, Леон и Галисия в единно Кралство Кастилия и Леон. По време на своето управление той активно провежда Реконкистата, отвоювайки практически всички мюсюлмански държави в южната част на Пиренейския полуостров без Гранадския емират и присъединявайки ги към своите владения. Кралят се жени за Елизабет фон Хоенщауфен, известна още и като Беатрис Швабска, дъщеря на германския крал и швабски херцог Филип и на византийската принцеса Ирина. Елизабет ражда на Фернандо III девет деца. Тя умира през 1235 г. През 1237 кралят се жени за френската графиня Жана дьо Дамартен, от която има още четирима синове и една дъщеря.