0

У нас марката Tesla няма официално представителство, но който иска да си купи кола, винаги ще намери начин. А който вече притежава Tesla Model X P90D иска да бъде различен и да се откроява от тълпата. Според запознати кросоувърът струва поне четвърт милион лева, а у нас вече има поне два автомобила от модела. Единият обаче е много специален, най-вече в интериора. Последният за 2016 година проект на дизайнерското студио Vilner, е изпълнен именно на базата на Model X P90D. Това е една много амбициозна задача, особено когато собственикът е искал допълнително обезшумяване на интериора. Определено той е почитател на Tesla, защото притежава още две коли от марката. Екипът на ателието остава изумен от сериозната заводска изолация на колата, но въпреки това успява да потопи салона на автомобила в тишина и да отдели пасажерите от случващото се на пътя. Крайният резултат определено е най-тихата Tesla в света.

Основен акцент в интериора е тюркоазеният цвят, който може да се асоциира пряко с цвета на електричеството.

Основен цветови акцент в интериора е тюркоазеният цвят, който може да се асоциира пряко с цвета на електричеството. Той е представен от предпазните колани и кантовете на стелките, като още по-електрически мотив представляват графиките имитиращи пистите на печатните електронни платки. Такива в тюркоаз и с бродираното V на Vilner са качени на седалките, в областта под подглавниците, като същият мотив, но в черно, е изобразен на гърбовете на предните две седалки. Електрически писти в тюркоазен цвят са бродирани дори от долната страна на козирката на таблото.

Дизайнерите от Vilner са изработили от карбон предния спойлер, корпусите на огледалата и задния спойлер.

Дизайнерите от Vilner оставят положеният в завода карбонов пакет непокътнат, като разширяват присъствието на въглеродния композит с детайли по екстериора. От него са изработени предният спойлер, корпусите на огледалата и задният спойлер, който е получил и логото T на Tesla с фин, тюркоазен кант. Още една препратка в цвета на електричеството, свързваща екстериора със салона, са боядисаните спирачни апарати. Те могат да бъдат видени зад 20-инчовите джанти, които Vilner преобразява в тъмно сребрист цвят.

На облегалките на седалките са изобразени печатни електронни платки в тюркоаз с бродираното лого на Vilner.

Няма специален проект на Vilner, който да не завършва с комплимент, като и този път това е сак, изработен от същите висококачествени материали, вложени в колата. Той е изработен от фина кожа, логото на Tesla избродирано с тюркоазен конец, има бродерия с електронните писти и презрамка в унисон с предпазните колани, завършваща с карбонови катарами. Всичко това без съмнение превръща този автомобил в най-ексклузивната Tesla, не само в България.

Специалната чанта от фина кожа е с карбонови катарами, а логото на Tesla е избродирано с тюркоазен конец.

През последните няколко години Tesla безспорно нанася сериозни удари над бензиновата, дизеловата, хибридната, а и на електрическата конкуренция. Основна заслуга за развитието на марката има човекът зад волана - Илон Мъск, който създаде успешната продуктова гама. Съвсем наскоро гамата беше разширена с още един ключов модел - кросоувъра Model X.

На гърбовете на предните две седалки е изобразен мотивът на електронните платки в матов черен цвят.

Новата Tesla Model X P90D е кола, която в най-мощното си изпълнение P90D разполага със 762 к.с. и чието зареждане „догоре” струва около 20 лева. По отношение на динамиката, Tesla Model X P90D има какво да покаже. Задвижваният от два електромотора кросоувър разполага с 967 Нм въртящ момент, който се предава на четирите колела чрез 1-степенна автоматична трансмисия. Батерията с капацитет 90 кВтч осигурява автономен пробег от над 400 км.

С пакета Speed най-бързата версия на Model X P90D спринтира от място до 100 км/ч само за 3,4 секунди.

Най-бързата версия на Model X P90D спринтира от място до 100 км/ч за 4,0 секунди, но с пакета Speed, времето за ускорение намалява до 3,4 секунди. Към момента Tesla Model X се предлага само на избрани европейски пазари, сред които Германия, Франция, Великобритания, Холандия и др. На някои от тях има сериозни държавни преференции при покупка на електрически автомобил, които редуцират крайната цена.