Т ака е! Събота и неделя е време да бъдем с любимите хора, а не да точим кори. Това е причината да извадим от тефтера с любимите рецепти на редактора, сочна баница със сирене, яйца и готови точени кори. Заливката е от прясно мляко. Звучи лесно, а и да си признаем - доста бързо и подходящо за закуската в неделя.
Утре е и Сирни Заговезни. Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти - сирене, мляко, масло, но без месо.
Така е! Събота и неделя е време да бъдем с любимите хора, а не да точим кори. Това е причината да извадим от тефтера с любимите рецепти на редактора, сочна баница със сирене, яйца и готови точени кори. Заливката е от прясно мляко. Звучи лесно, а и да си признаем - доста бързо и подходящо за закуската в неделя.
Утре е и Сирни Заговезни. Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти - сирене, мляко, масло, но без месо.
Необходими продукти
4 яйца
400 гр. кисело мляко
щипка сол
80мл. олио
250 гр. сирене
500 гр. фини точени кори за баница
за заливката :
2 яйца
100 мл. прясно мляко
80 гр. масло
Как се приготвя:
1. Приготвя се плънка, като в купа се счупват 4 яйца и леко се разбиват. Добавя се кисело мляко, сол и олио. Отново се разбърква.
2. Голяма кръгла тава 35-40 см. се намазва с масло. В нея се слагат 2 кори, поливат се с 6-7 с.л. от плънката.
3. Слага се малко сирене, следват кори, плънка, сирене и така до изчерпване на продуктите, като последните три кори не се мажат.
4. С тях се покриват останалите продукти в тавата. Прави се заливка: разбиват се 2 яйца и смесват с прясно мляко.
5. Корите в тавата се режат на квадрати и заливат със млякото и яйца.
6. Стопява се краве масло и се нанася върху заливката.
7. Фурната се загрява до 180С. Баницата се пече за 40 минути в ниската част на фурната.
8. След като е готова се нарязва и поднася.
Монитор