0

Т ака е! Събота и неделя е време да бъдем с любимите хора, а не да точим кори. Това е причината да извадим от тефтера с любимите рецепти на редактора, сочна баница със сирене, яйца и готови точени кори. Заливката е от прясно мляко. Звучи лесно, а и да си признаем - доста бързо и подходящо за закуската в неделя.

Утре е и Сирни Заговезни. Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти - сирене, мляко, масло, но без месо.

Така е! Събота и неделя е време да бъдем с любимите хора, а не да точим кори. Това е причината да извадим от тефтера с любимите рецепти на редактора, сочна баница със сирене, яйца и готови точени кори. Заливката е от прясно мляко. Звучи лесно, а и да си признаем - доста бързо и подходящо за закуската в неделя.

Утре е и Сирни Заговезни. Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти - сирене, мляко, масло, но без месо.

Необходими продукти 

4 яйца

400 гр. кисело мляко

щипка сол

80мл. олио

250 гр. сирене

500 гр. фини точени кори за баница

за заливката :

 2 яйца

100 мл. прясно мляко

80 гр. масло

Как се приготвя: 

1. Приготвя се плънка, като в купа се счупват 4 яйца и леко се разбиват. Добавя се кисело мляко, сол и олио. Отново се разбърква.

2. Голяма кръгла тава 35-40 см. се намазва с масло. В нея се слагат 2 кори, поливат се с 6-7 с.л. от плънката.

3. Слага се малко сирене, следват кори, плънка, сирене и така до изчерпване на продуктите, като последните три кори не се мажат.

4. С тях се покриват останалите продукти в тавата. Прави се заливка: разбиват се 2 яйца и смесват с прясно мляко.

5. Корите в тавата се режат на квадрати и заливат със млякото и яйца.

6. Стопява се краве масло и се нанася върху заливката.

7. Фурната се загрява до 180С. Баницата се пече за 40 минути в ниската част на фурната.

8. След като е готова се нарязва и поднася.