0

П ри месенето на питки сред нас ще има роптаещи, които бързо ще възразят, че трябва „левъла“ ни да бъде висок. Веднага ви сваляме на земята със следващата рецепта.

При месенето на питки сред нас ще има роптаещи, които бързо ще възразят, че трябва „левъла“ ни да бъде висок. Веднага ви сваляме на земята със следващата рецепта.

ПРОДУКТИ:

700 г брашно
2 ч. л. сол
1 с. л. захар
20 г прясна мая или 7 г суха мая
350 мл топло прясно мляко
2 яйца
2 с. л. краве масло или свинска мас
1 жълтък за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята и захарта се размиват в 100 мл топло прясно мляко.

Сместа се разбърква и се оставя за 10-15 минути настрани.

Към шупналата мая се добавят брашното, солта, останалото мляко, яйцата и кравето масло.

Омесва се тесто, като се меси 10-12 минути.

Тестото трябва да бъде еластично и гладко.

Омесеното тесто се прехвърля в намаслена купа и се покрива.

Оставя се да престои на топло място за 60 минути или докато увеличи обема си два пъти. Втасалото тесто  се премесва и разделя на 15 части.

В намаслена огнеупорна тава (35х25 см) се нареждат оформените питки.

Тавата с питките се покрива и се оставя на топло за 30 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Втасалите питки се намазват с жълтък.

Питките се пекат 25-30 минути или до готовност.