0

„Валери Петров беше скромен и тих човек, който не обичаше светлината на прожекторите да е пряко насочена към него“. Това разкри в репортаж в предаването „Панорама“ на БНТ Анна Хаджимишева – внучката на големия поет, чиято 100-годишнина България отбеляза на 22 април.

„Валери Петров беше скромен и тих човек, който не обичаше светлината на прожекторите да е пряко насочена към него“. Това разкри в репортаж в предаването „Панорама“ на БНТ Анна Хаджимишева – внучката на големия поет, чиято 100-годишнина България отбеляза на 22 април.

На Анна е посветено неговото стихотворение „Лято“ (вероятно и още много други стихотворения), а брат й е малкият Оги от приказката „Копче за сън“. Тя сподели, че дядо им редовно им е разказвал приказки, които е измислял в момента, но за жалост те са останали незаписани.

Анна призна, че дълго време не е обичала да я представят като „внучката на Валери Петров“, защото това означава огромна отговорност. Днес тя менажира създадената от майка й Бояна (дъщерята на поета) книжарница „Нисим“ в центъра на София.

Хаджимишева разказа, че всяка седмица фамилията заедно с правнучките се събирали у дядо й на неделен обяд. Макар че не обичал около него да се шуми, 90-годишният му юбилей през 2010 г. бил наистина голям. „В продължение на 12 часа той приемаше лични поздравления по телефона и на място в дома си на ул. „Елин Пелин“. Много се умори, но беше и щастлив“, припомни си тя. И добави: „Дядо ми винаги е бил много скромен и ни е учил на скромност, да бъдем себе си и да отстояваме идеите си, да бъдем честни“.

Наскоро Анна и баща й, известният фотограф Иво Хаджимишев, открили в стаята на поета негови неиздадени стихове, сценарии, други ръкописи и снимки. Някои от тях ще бъдат дарени на Държавна агенция „Архиви“. Намерили и прощално писмо на Валери Петров, адресирано до нейната майка, днес също покойница. „То е с дата 1 януари 2008 г. Явно оттогава е започнал да мисли за края на своя живот, започнал е да си подрежда архива, макар че си отиде доста по-късно“, казва Анна.

Книжарница „Нисим“ (в превод от иврит - „Чудеса“) носи името на нейния прадядо, бащата на Валери Петров. Семейството я нарича „липсващата стая в къщата“. Тя е създадена от Бояна точно преди 20 години и когато строгите мерки, свързани с пандемията от коронавирус, се отхлабят, Анна се надява да отпразнуват юбилея.

„На 13-и, петък, първия ден на извънредното положение, хората идваха и се запасяваха с книги, защото явно усещаха, че това няма да продължи само седмица или две. Благодарение на приятелите ни имаме работа в момента – много детски книги се поръчват онлайн“, казва тя. И не крие, че този режим на работа й харесва, защото така прекарва повече време със семейството си. „Трябва да си дадем сметка, че светът ще продължи да се върти, но ще бъде различен. И всички ние ще бъдем променени“, завършва разказа си Анна Хаджимишева.