0

Германският гигант Volkswagen избра автомобилното изложение в Пекин за премиерата на новия Touareg. Това никак не е случайно, тъй като се очаква на китайския пазар да бъдат продадени най-много автомобили от новия модел. Третото поколение на големия SUV е силна заявка за бъдещето на Volkswagen и демонстрира на какво са способни инженерите на германската марка в развитието на дизайна, технологиите и динамичното пътно поведение.

В сравнение с предшественика си, новият Volkswagen Touareg е малко по-широк и по-дълъг.

Новият Touareg се позиционира във високия премиум сегмент на SUV с прецизна изработка, високо качество на материалите, експресивен модерен дизайн и асистиращи системи за водача от ново поколение. В сравнение с предшественика си, новият Volkswagen Touareg е малко по-широк и по-дълъг, което се отразява благоприятно на интериорното пространство и води до съществено увеличение на обема на багажника от 697 на 810 литра с повдигната задна седалка. От друга страна теглото на автомобила е със 106 кг по-ниско поради използваните материали - алуминий (48%) и високотехнологична стомана (52 %).

Стандартното оборудване включва панорамен покрив, LED интериорно осветление и много удобства.

Новият Volkswagen Touareg е построен върху платформата MLB Evo, която вече се използва във второто поколение на Audi Q7 и новото Porsche Cayenne. За задвижването на новия Touareg ще се предлагат два 6-цилиндрови турбодизелови двигателя 3.0 TDI във варианти с мощност 241 и 286 к.с. и съответно 500 и 600 Нм. За любителите на спортни всъдеходи, новият Touareg ще се оборудва и с 4,0-литров V8 дизелов мотор с троен турбокомпресор с мощност 435 к.с. и 900 Нм, познат от новото Audi SQ7 и Bentley Bentayga. В началото на продажбите новият Touareg ще бъде наличен само с един бензинов двигател и това ще бъде 6-цилиндровият 3.0 TSI с мощност 340 к.с. и 450 Нм. Всички двигатели са комбинирани с 8-степенна автоматична предавателна кутия, двойно предаване с блокаж на централния диференциал и самоуправляващо се шаси. Големият SUV на Volkswagen ще бъде снабден и с пневматично въздушно окачване.

Дизайнът на Touareg е изпълнен в новия стил на марката, като отпред решетката се слива със светлините.

Новият Touareg гледа в бъдещето с новите си разработки в областта на дигиталната свързаност, асистиращите системи, нивото на комфорт и осветление, и информационно-развлекателните функции в автомобила. Същевременно големият SUV предизвиква сегмента с динамиката си. Предишните две поколения от модела бяха много успешни в Европа, Китай и Русия и от тях са продали около 1 милион автомобила в света. Днес новият Touareg предлага не само още по-високо ниво на динамика и пътно поведение, а и привлекателен набор от дигитални инструменти и технологии за визуализация на функциите в автомобила, които водача използва.

Пневматичното окачване може да регулира пътния просвет от +70 до -25 мм от средното положение.

В новия Touareg компанията Volkswagen за първи път показва новата си пълна дигитална разработка на кокпит Innovision. Дигиталните инструменти включват 12-инчов дисплей Digital Cockpit и информационно-развлекателна система Discover Premium с 15-инчов сензорен дисплей, които се сливат визуално в една обща операционна, информационна, комуникационна и релаксираща система, която не изисква управление с бутони, а се контролира с интуитивно докосване и може максимално да се персонализира. Модерният кокпит Innovision на новия Touareg е образец накъде се е запътил в бъдеще интериорният дизайн в автомобилите.

В салона има 12-инчов цифров инструментален панел и мултимедийна система с 15-инчов сензорен екран.

Новият Innovision кокпит е създаден в услуга на по-интуитивното и комфортно управление, както и за да е възможна най-висока степен на индивидуализация, така че автомобилът да стане наистина „вашия” Touareg. Koнцепцията е автомобилът да се адаптира към шофьора, а не обратното. Подобно на смартфон, новият Touareg още в началото се настройва към специфичните нужди на всеки водач. Това е възможно благодарение на ново поколение свързани системи, управлявани чрез дигитални интерфейси и мултифункционален волан. В новия Volkswagen Touareg са интегрирани всички модерни асистиращи системи на марката. Това включва иновационни технологии като система за нощно виждане, следяща за хора и животни по пътя с чувствителна на човешката температура камера, интелигентни системи за управление на матричните фарове и Head-up проекционен дисплей директно върху предното стъкло.