0

В ъпреки извънредната ситуацията около коронавирусната пандемия, актьорите от старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ ще извадят през април поредна премиера.

Въпреки извънредната ситуацията около коронавирусната пандемия, актьорите от старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ ще извадят през април поредна премиера.

След „Уважаема госпожице Марта“ и „Да се провреш под дъгата“ е дошъл редът на планираната още за миналата есен, но отложена за пролетта „Пижама за шестима“ на френския драматург Марк  Камолети в прочит на проф. Атанас Атанасов и със сценографията на Кирил Наумов. Гост-режисьорът е подбрал за участници в пиесата актьори от три поколения като постоянно живеещия в България македонец Иван Калошев /Бернар/ , наскоро отбелязала юбилейна годишнина Диана Найденова /Сюзета/, колежката й Светла Тодорова /Жаклин/ , партнирала си преди седмица само на оперна сцена с Росалина Мочукова, Димитър Митев/Жорж/ , Илина Илиева/Сузана/, Мария Пенчева/Сузана/  и Илчо Димитров Робер/.Преводът на „Пижама за шестима“ е на професор Андрей Аврамов, който твърди, че това е пиеса, „в която всички печелят и любовта тържествува.Гост-режисьорът е категоричен, че нищо в „любовните триъгълници“ не е такова, каквото изглежда.

„Искрено вярвам, че с пижами или без, след спектакъла зрителите ще спят усмихнати дни наред! В театъра е по-различно, особено ако пиесата е френска и неин автор е Марк Камолети. Всеизвестният и в много случаи банален житейски „триъгълник”, за този драматург е само повод да развихри своето въображение. Хуморът, бликащ във всяка сцена ни въвлича в лабиринт от авантюристични клопки. В началото сме само зрители, но неусетно ставаме и съучастници в интригуващото действие, защото или в своето въображение, или от житейски опит сме се докосвали до острите ръбове на някакъв триъгълник“, споделя  носителят на Аскеер за водеща мъжка роля в „Шведска защита" през 2008 година актьор и преподавател в НАТФИЗ.

Премиерата бе планирана за международния ден на театъра 27 март, но се отложи за 1 април, като от ДТ „Гео Милев“ са предвидили и резервни варианти ако пандемичните мерки бъдат удължени.